Premierul Victor Ponta a prezentat, ieri, cele 15 "bombe cu ceas" pe care Executivul său le-a "moştenit" de la guvernarea PDL, el arătând că în cele cinci luni de mandat s-a confruntat cu grave probleme lăsate de fostele Cabinete, pe care a încercat să le soluţioneze.
Ponta a spus: "Sunt cele 15 bombe cu ceas pe care le-am moştenit, asupra cărora ne-am aplecat în aces-te cinci luni de guvernare. Ştiu că cei de la PDL voiau să prezinte un bilanţ şi m-am gândit să-i sprijin, să le aduc anumite ceea ce au distrus, ceea ce au furat şi ceea ce au stricat în această ţară şi pot să spun că prin muncă şi prin eforturi importante pe care le facem cu toţii nu doar cei aflaţi la guvernare (...) încercăm pe cât posibil să înlăturăm efectele acestor fapte comise de guvernul PDL. Cred încă o dată că perioada 2012 - 2016 e necesară pentru PDL dacă doreşte să reflecteze asupra a celei cât a fost la guvernare şi eventual să se reformeze în aşa fel încât, la un moment dat, să poată să spună ceva din nou pe scena politică românească. După aceste fapte cred că tăcerea în cazul lor este de aur, fără să fac vreo aluzie spre aplecarea celor de la PDL pentru exploatarea cu cianuri".
• "Sistemul de corupţie şi de crimă organizată" din cadrul ANAF
Ponta a spus că prima "bombă cu ceas" este reprezentată de "sistemul de corupţie şi de crimă organizată" din cadrul ANAF, realizat de PDL şi Sorin Blejnar. Premierul a precizat că acest sistem de corupţie şi de evaziune fiscală a dus la pierderi grave pentru buget, în primul trimestru, respectiv după plecarea lui Blejnar, fiind raportate încasări care au crescut cu peste un miliard de de lei.
Premierul a spus că "bomba" privind aprobarea de noi impozite şi taxe locale a explodat în timpul guvernării sale, el dând asigurări că în 2013 nu se poate susţine creşterea taxelor şi impozitelor.
• Situaţia de la Poşta Română
A doua "bombă" dezamorsată, potrivit lui Ponta, a fost reprezentată de situaţia de la Poşta Română, unde s-au înregistrat peste 100 de milioane pagubă, faptele de corupţie fiind coordonate de la Ploieşti, potrivit premierului, de către preşedinta organizaţiei PDL Prahova, a cărui nume, însă, nu a fost rostit (Roberta Anastase, n.r.).
"Din fericire, am reuşit să dezamorsăm această bombă. Ministrul Comunicaţiilor m-a informat şi zilele trecute asupra discuţiilor avansate pe care le are cu un investitor strategic, fie că e vorba de Poşta belgiană sau de cea franceză, pentru a salva Poşta Română, locurile de muncă şi activitatea acestei instituţii de tradiţie şi absolut necesară în orice ţară", a arătat şeful Executivului.
• Hidroelectrica
Victor Ponta a spus că a treia "bombă" a fost reprezentată de Hidroelectrica, unde s-au înregistrat 1,2 miliarde de Euro prejudiciu produs de PDL şi de Adriean Videa-nu, dar şi de Oltchim, cu un prejudiciu de 700 de milioane de Euro.
Premierul a spus: "Oltchim - 700 de milioane de euro şi o bombă socială şi economică pe care încercăm prin toate eforturile posibile să o dezamorsăm în această perioadă şi să găsim acea metodă de restructurare care să asigure plata salariilor restante şi repornirea treptată a combinatului în aşa fel încât anul viitor un investitor strategic să poată să preia un combinat care în mod realist să poată să funcţioneze".
• Situaţia de la POSDRU
Un alt punct din document se referă la blocajul de la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi de la alte programe operaţionale sectoriale, precum şi Programul Operaţional Regional - blocate "pentru gravele deficienţe" constatate de auditurile internaţionale şi europene în perioada 2012 - 2011. "Din fericire, şi în cazul POSDRU, şi al altor programe, în urma eforturilor pe care le-am făcut în acest an, se pare că la sfârşitul acestui an avem asigurări că se reiau decontările de la nivel european. Până atunci, Guvernul asigură plata din bugetul naţional a sumelor necesare pentru beneficiari", a detaliat premierul.
• Taxa de claw-back
Punctul cinci face referire la "fai-moasa" taxă de clawback, "adoptată de Guvernul Boc prin două ordonanţe succesive şi care făceau imposibilă încasarea acestei taxe" la care se adaugă un deficit în acest moment - prezentat de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat - de 700 milioane de lei în funcţionarea spitalelor. "Practic, pe baza bugetului aprobat de guvernul PDL, spitalele trebuiau închise în luna septembrie 2012, deoarece nu li se asigura funcţionarea pentru ultimul trimestru al anului', a subliniat Victor Ponta.
• Subvenţiile pentru agricultură
Premierul s-a referit şi la subvenţiile pentru agricultură prevăzute a fi scăzute de la 32 la 12 euro la hectar: "Vorbesc de contribuţia la bugetul naţional, subvenţie care nu va fi scăzută, ci dimpotrivă, anul acesta, în baza eforturilor făcute de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii, pentru prima dată vom fi în măsură de a da chiar din luna noiembrie avansul la aceste subvenţii, în aşa fel încât să sprijinim agricultorii afectaţi de secetă şi să-i ajutăm atunci când au nevoie mai mare în această perioadă".
• Subfinanţarea cronică a armatei şi personalul din Poliţie
Potrivit lui Ponta, subfinanţarea cronică a armatei reprezintă a şasea "bombă", în timp ce a opta "bombă" este legată de personalul din Poliţie, având în vedere că s-au făcut disponibilizări de către fostul ministru Igaş, care a blocat toate posturile pentru absolvenţi.
"Practic, nici jumătate din ceea ce România s-a angajat la momentul aderării la NATO ca parte a PIB nu a fost alocat cheltuielilor militare. Reuşim şi, după ce se vor finaliza negocierile, reuşim cel puţin în ceea ce priveşte protecţia aeriană în spaţiul românesc să avem o decizie şi să ne îndeplinim obligaţiile ca partener în cadrul NATO", a arătat premierul.
Cât priveşte personalul din Poliţia Română - şeful Executivului spune că au fost deblocate deocamdată posturile pentru absolvenţii Academiei de Poliţie promoţiile 2011 şi 2012: "Şi am evitat ceea ce ar fi fost o lovitură cumplită pentru prestigiul Academiei de Poliţie - în mod normal anul acesta nu s-ar fi organizat examen pentru anul I, pentru că nu erau prevăzute fondurile necesare. În plus, am deblocat 500 de posturi din administraţia locală. Sunt primării foarte multe care nu mai pot funcţiona din cauza lipsei unui contabil sau a unui funcţionar".
• Situaţia din sănătate
CNAS, faptele grave de coruţie de acolo, neasigurarea bugetelor pentru funcţionarea spitalelor şi plata medicilor, cele 100 de milioane de lei angajate în faze de achiziiţii a produselor informatice şi faptul că încasările de la cetăţeni nu ajungeau înapoi în servicii medicale reprezintă, potrivit lui Ponta, a noua "bombă" lăsată de PDL.
• Creşterea preţului la gaze
A zecea "bombă" premierul o impută direct lui Emil Boc şi Traian Băsescu, care s-au angajat în negocierile cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte creşterea preţului la gaze, lăsând astfel marile oraşe fără subvenţie la încălzire pentru această iarnă.
• Situaţia TVR şi diminuarea indemnizaţiei pentru mame
Ponta a arătat că a unsprezecea "bombă" are în vedere faptul că PDL a lăsat TVR cu 100 de milioane de Euro datorii, iar a doisprezecea se referă la diminuarea indemnizaţiei pentru mame, pe care Guvernul său încearcă să o restituie.
• Taxa auto
Taxa auto reprezintă, potrivit lui Ponta, a treisprezecea "bombă", în condiţiile în care suma de 400 de milioane încasată de Guvernul PDL trebuie restituită în baza hotărârilor judecătoreşti.
• Ministerul Justiţiei are conturile blocate în urma proceselor pierdute cu magistraţii
A paisprezecea "bombă", în accepţiunea premierului, e dată de faptul că guvernarea PDL nu a prevăzut niciun buget pentru punerea în aplicare a codurilor juridice, ajungându-se la situaţia ca Minis-terul Justiţiei să aibă, în acest moment, conturile blocate în urma proceselor pierdute cu magistraţii.
• Educaţia
Ponta a spus că a cincisprezecea "bombă" e reprezentată de situaţia din Educaţie, PDL neasigurând bugetul de funcţionare până la sfârşitul anului. El a acuzat şi faptul că introducerea clasei pregătitoare de către fostul minis-tru s-a făcut doar pentru a deturna 50 de milioane de lei pentru firmele PDL.