VICTOR PONTA: "Procurorul general şi şeful DNA, aleşi după o selecţie condusă de viitorul ministru"

Ziarul BURSA #Politică / 3 aprilie 2013

"Procurorul general şi şeful DNA, aleşi după o selecţie condusă de viitorul ministru"

Premierul Victor Pon­ta a anunţat ieri că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei, precizând că aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o res­pecte.

Victor Ponta a spus: "Nu am făcut niciun fel de nominalizare şi nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la întâlnirea cu secţia de procurori, nici cu altă ocazie. Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte, sau dacă mergem pe acea procedură dis­cutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere, am spus foarte clar că nu vreau să facem propuneri decât dacă ne înţelegem asupra procedurii de urmat şi aces­ta este rezultatul".

Premierul a precizat că îl va informa telefonic pe preşedintele Traian Băses­cu despre această concluzie, cu menţiunea că nu va exista "o procedură rapidă", o informare în acest sens urmând să fie transmisă şi Comisiei Europene. "Probabil că voi numi mai întâi un nou ministru al Justiţiei, care va stabili şi va conduce aceste proceduri", a spus Ponta.

El a arătat totodată că oficialii Comisiei Europene doresc să existe procurori numiţi printr-o procedură agreată de preşedinte, CSM şi minsitrul Justiţiei.

Întrebat de jurnalişti dacă s-a răzgândit în urma presiunii Asociaţiei Magistraţilor sau a "străzii" după ce iniţial a anunţat că doreşte să înainteze rapid propuneri de procurori, fără selecţie, premierul a afirmat că nu s-a răzgândit absolut deloc şi că tot timpul a spus că se va consulta cu CSM.

"Eu am venit, nu m-am răzgândit, am propus şi as­tăzi această procedură, secţia de procurori are cu totul şi cu totul altă opinie faţă de acea procedură stabilită cu fostul ministru şi Comisia Europeană. Noul ministru va trebui să facă o procedură care să nu fie suspusă reproşurilor", a spus Ponta.

El a arătat că în postura de candidaţi la conducerea Parchetului General şi a DNA se vor putea afla toţi cei care doresc să se înscrie şi că nu a discutat de circa un an cu fostul procuror general Laura Kovesi.

Întrebat în acelaşi timp dacă portofoliul Ministerului Justiţiei va rămâne la PNL, premierul a răspuns: "Sigur, de ce nu?".

Anterior, tot marţi, înainte să se urce în maşină după participarea la festivităţile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, premierul Victor Ponta a fost întrebat mai întâi de jurnalişti: "Astăzi vom avea propunerile ?", iar premierul a răs­puns: "Vă spun la CSM". Jurnaliştii au insistat şi l-au mai întrebat dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar răspunsul premierului a fost: "Da".

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susţinut că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.

Antonescu: "Nu negociez cu Băsescu propunerea pentru MJ, nominalizarea este responsabilitatea PNL"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nu va negocia cu preşedintele Traian Băsescu pe subiectul propunerii pe care liberalii o vor face pentru un nou ministru al Jus­tiţiei, precizând că vor exista discuţii cu premierul Victor Ponta, dar responsabilitatea nominalizării revine PNL.

Antonescu a precizat că a demarat discuţii în PNL privitoare la propunerea pe care o va face miercuri în BPN al PNL pentru postul de ministru al Jus­tiţiei, în biroul său de la Senat aflându-se liderii grupurilor parlamentare şi mai mulţi miniştri.

Liderul PNL a precizat că şedinţa BPN are loc lunar, iar şedinţa de miercuri nu reprezintă "o şedinţă de urgenţă". "Ar fi avut probabil loc la începutul săptămânii viitoare, dar a fost convocat pentru această săptămână deoarece existau subiecte presante. Dacă varianta pe care o aveam până ieri şi până azi-dimineaţă, şi anume că domnul prim-ministru ar fi făcut propunerile şi ar fi făcut anumite propuneri, atunci subiectul în acest BPN era dacă îşi mai asumă în continuare după ce propunerile acestea au fost făcute Ministerul Justiţiei sau nu. Deci nu o dis­cuţie despre vreun schimb sau un troc. (...) În condiţiile mai noi, dacă ele mai sunt în vigoare, atunci cu atât mai mult PNL trebuie să facă o propunere pentru Ministerul Justiţiei", a susţinut preşedintele PNL.

Antonescu a fost întrebat dacă va avea o discuţie cu premierul Victor Ponta în ideea ca preşedintele Traian Băsescu să nu respingă propunerea pentru portofoliul de la Justiţie.

"Am poate o altă abordare, nu negociez acum şi cu domnul Băsescu propuneri pe care o forţă politică susţinută de o majoritate parlamentară de 70% le face. Ştiţi că în privinţa asta am mai avut divergenţe cu domnul Băsescu, nu mă interesează ... Este o propunere pe care noi o facem, pe care o discutăm între noi, într-adevăr cu şeful Guvernului, cu premierul Ponta, pentru că este un Guvern condus de domnia sa, dar responsabilitatea acestei propuneri ne revine nouă. Ce crede domnul Băsescu despre asta e mai puţin important", a răspuns liderul PNL.

Antonescu a reiterat faptul că senatorul Tudor Chiuariu nu doreşte să preia ministerul Justiţiei pentru a nu declanşa o discuţie legată de dosarul aces­tuia aflat în instanţă. El a menţionat că din punct de vedere legal Chiuariu ar putea ocupa această funcţie, întrucât este achitat în primă instanţă, însă recursul aflat pe rolul instanţei ar putea genera dezbateri pe care PNL nu le doreşte.

Norica Nicolai este un alt nume vehiculat pentru portofoliul Justiţiei.

Antonescu: "N-am vorbit cu Voiculescu de luni de zile"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu a avut nicio discuţie cu Dan Voiculescu în ultimele luni de zile şi este eronată informaţia că ar fi vorbit cu acesta despre portofoliul Justiţiei, acuzând "unele" instituţii de presă că-şi "bat joc de proprii telespectatori şi cititori". Liderul PNL ţinut să infirme informaţiile vehiculate în presă privind o discuţie cu Dan Voiculescu despre ministerul Justiţiei.

"Văd că se contaminează şi că există şi alte instituţii de presă care preiau o minciună gogonată, şi anume că pe subiectul ministerului Justiţiei aş fi avut o discuţie cu domnul Dan Voiculescu. Cred că pe parcursul acestui an calendaristic - în orice caz de câteva luni bune - nu l-am întâlnit pe dnul Dan Voiculescu şi nu am vorbit şi nu am comunicat în vreun fel cu domnul Dan Voiculescu, cu excepţia unei seri în care m-am întâlnit la teatru cu domnia sa şi ne-am salutat. Deci nu am avut niciun fel de convorbire, nici directă, nici telefonică de niciun fel, nu a existat niciun fel de comunicare, discuţie, iniţiativă a domnului Dan Voiculescu pe lângă mine în legătură cu acest subiect (legat de Ministerul Justiţiei, n.r.) şi de altfel vă atrag atenţia asupra faptului că PC nici nu s-a pronunţat în vreun fel în această micuţă criză", a susţinut Antonescu, citat de Mediafax. Preşedintele PNL s-a arătat nemulţumit de modul în care anumite televiziuni tratează subiectele de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb