VIDEO Donald Trump a recunoscut oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului

ANDREI STAN
Internaţional / 7 decembrie 2017



Donald Trump (Sursa foto: Facebook)

Donald Trump (Sursa foto: Facebook)



Actualizare 10:48 Consiliul de securitate al ONU se va întruni vineri, pentru a discuta statutul Ierusalimului

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite se va întâlni vineri, la cererea a opt state dintre cele 15 state membre, ca urmare a deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, conform unor diplomaţi, potrivit Reuters.

Cererea ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să conducă şedinţa Consiiulul de Securitate a fost făcută de Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Uruguay, conform diplomaţilor.

"ONU a acordat Ierusalimului un statut legal şi politic special, care Consiliul de Securitate s-a bazat că va fi respectat de comunitatea internaţională. De aceea considerăm că această situaţie trebuie analizată de Consiliu de urgenţă", a declarat ambasadorul adjunct al ONU, suedezul Carl Skau.

În decembrie 2016, a fost adoptată o rezoluţie a Consiliului de Securitate care sublinia că "nu va recunoaşte nicio schimbare a deciziei din 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, în afară de ce se decide la negocieri între cele două părţi". Rezoluţia a fost aprobată cu 14 voturi pentru şi o abţinere din partea administraţiei fostului preşedinte american, Barack Obama, în ciuda presiunilor venite din partea Israelului de a-şi folosi dreptul la veto.

(A.C.)

-----

Actualizare 09:15 Purtător de cuvânt al Angelei Merkel: "Guvernul german nu susţine decizia lui Trump"

Guvernul german nu susţine decizia lui Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

Merkel, despre decizia lui Donald Trump cu privire la Ierusalim: "Guvernul Federal nu susţine această decizie, pentru că statutul Ierusalimului trebuie negociat în contextul soluţiei celor două state", a scris Seibert pe Twitter.

(A.C.)

-----

Actualizare 09:05 Pacea cu palestinienii, condiţionată de recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului

Premierul israelian a declarat că orice acord de pace cu palesitinienii trebuie sa includa Ierusalimul drept capitala Israelului, conform Reuters.

Netanyahu afirma într-o declaraţie video că decizia lui Donald Trump este "o piatră de hotar importantă în istoria Ierusalimului". De asemenea, acesta i-a mulţumit preşedintelui american pentru hotărârea sa de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală şi de a începe pregătirile pentru deschiderea unei ambasade a Statelor Unite acolo.

Prim-ministrul a promis totodată să menţină "statu quo-ul" monumentelor din Ierusalim.

(M.B.)

------

Actualizare Abbas, preşedintele palestinian: "Washingtonul nu mai poate să joace rolul de mediator al păcii"

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ieri că Statele Unite nu mai pot să-şi joace rolul istoric de mediator al păcii cu israelienii, după anunţul preşedintelui Donald Trump a recunoaşterii Ierusalimului drept capitala Israelului, conform AFP.

"Prin aceste decizii deplorabile, Statele Unite subminează în mod deliberat toate eforturile de pace şi proclamă că ele abandonează rolul de sponsor al procesului de pace pe care l-au jucat în cursul ultimelor decenii", a declarat Abbas la televiziunea palestiniană.

În opinia sa, anunţul lui Trump "nu va schimba cu nimic situaţia în oraşul Ierusalim, capitala eternă a statului Palestina".

Liderii palestinieni revendică Ierusalimul de Est - ocupat şi apoi anexat de Israel în 1967 - drept capitală a statului la care aspiră, informează agenţia citată.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut vreodată Ierusalimul drept capitală a Israelului şi consideră Ierusalimul de Est drept un teritoriu ocupat.

Israelul proclamă întregul Ierusalim - de Vest şi de Est - drept capitala sa "eternă şi indivizibilă".

Procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un punct mort de trei ani, iar problema Ierusalimului este unul dintre principalele puncte de blocaj.

La rândul său, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saeb Erakat a declarat că Trump a "distrus" soluţia cu două state anunţând recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

"Din nefericire, preşedintele Trump tocmai a distrus perspectiva a două state", palestinian şi israelian, le-a declarat el unor jurnalişti.

Totodată, Trump a "descalificat Statele Unite ale Americii în orice rol în vreun proces de pace", a adăugat el

În Fâşia Gaza, mişcarea palestiniană islamistă Hamas, considerată de Satatele Unite drept o organizaţie "teroristă", a afirmat că decizia lui Trump "deschide porţile infernului intereselor americane în regiune".

Ismaïl Radouane, un reprezentant de rang înalt al Hamasului, a îndemnat, în faţa unor jurnalişti, ţările arabe şi musulmane să "taie legăturile economice şi politice" cu ambasadele americane şi să-i expulzeze pe ambasadorii americani.

(A.C.)

-----

Actualizare 08:43 Macron denunţă ca "regretabilă" decizia lui Trump privind Ierusalimul

Preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat ieri drept "regretabilă" decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a îndemnat la "evitarea cu orice preţ a violenţelor", potrivit AFP.

Statutul Ierusalimului este necesar să fie stabilit de către palestinieni şi israelieni, a spus el.

"Este o decizie regretabilă, pe care Franţa nu o aprobă şi care contravine dreptului internaţional şi rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă la Alger.

"Statul Ierusalimului este o problemă de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională, statutul Ierusalimului va trebui să fie stabilit de către israelieni şi palestinieni în cadrul unor negocieri sub egida ONU", a adăugat el.

El a subliniat că "ataşamentul Franţei şi al Europei faţă de soluţia cu două state, Israel şi Palestina, care să convieţuiască în pace şi în securitate în frontiere recunoscute internaţional, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state".

"Pentru moment, relansez un apel la calm, la liniştire şi la responsabilitatea tuturor", a adăugat el.

"Este necesar să evităm cu orice preţ violenţele şi să privilegiem dialogul", a îndemnat Macron.

Preşedintele francez a anunţat că Franţa este pregătită, împreună cu partenerii săi, să ia toate iniţiativele utile în acest sens.

(A.C.)

-----

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, ieri, că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunţul marcând o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Într-un mesaj transmis din sala de recepţii diplomatice a Casei Albe, Donald Trump a declarat: "Am hotărât că este timpul să recunoaştem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deşi preşedinţii precedenţi au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reuşit să se ţină de promisiune. Astăzi (ieri, n.r.), eu mă ţin de acest angajament".

"Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian şi al Curţii Supreme", a spus preşedintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Decizia lui Donald Trump îi va mulţumi probabil pe principalii săi susţinători - republicani conservatori şi creştini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează agenţia Reuters.

Trump a acţionat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA îşi mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au amânat constant această decizie ca să evite tensionarea situaţiei din Orientul Mijlociu.

Un emisar palestinian a menţionat că decizia lui Trump reprezintă o declaraţie de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că, în caz contrar, riscă să fie alimentate alte conflicte din lume.

Turcia şi Iranul au condamnat recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Ministerul de Externe turc a condamnat, aseară, decizia SUA de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, decizie calificată de Ankara ca "iresponsabilă", potrivit agenţiei Reuters.

În declaraţia diplomaţiei turce se arată: "Condamnăm declaraţia iresponsabilă a administraţiei Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului şi prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administraţiei americane să reconsidere această decizie greşită care poate avea consecinţe negative şi să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric şi identitatea multiculturală ale Ierusalimului'".

La scurt timp după anunţul făcut de preşedintele american, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa consulatului SUA la Istanbul. Protestul a fost în general paşnic, deşi unii demonstranţi au aruncat monede şi alte obiecte către consulat.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia unilaterală a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

Într-o conferinţă de presă ţinută la Alger, acolo unde efectuează o vizită, Macron a declarat: "Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite".

Liderul de la palatul Elysee a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state - unul israelian şi unul palestinian - şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

Anunţul lui Trump a fost condamnat şi la Teheran, unde preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală şi va duce la sporirea instabilităţii în Orientul Mijlociu.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Rohani a lansat un apel la solidaritate între ţările musulmane pentru a se opune deciziei "periculoase" a administraţiei Trump. El a adăugat că Israelul este "responsabil pentru întreaga instabilitate şi insecuritate" din regiune.



Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Se muta blocurile?

    Interese americane in zona, caracatita se extinde. 

    Este petrol acolo? Altfel e inexplicabila mutarea. Turismul sa ii inteteseze pe americani? 

    Tarile arabe nu asculta de Sua.  

    Sarma trasa prin oras ca delimitare nu o inteleg, ca in Berlin nu demult. La o cunostinta i-a cazut proteza dupa gard, nu i-au dat-o, i-au trimis-o dupa 2 sapt. Era focuri de razboi, lor nu le-a spus ghidul nimic, au aflat ulterior. 

    E interesamt evolutia subiectului.

    E raspuns la Rusia cu Crimeea? 

    Europa voci distincte.

    ....Nu inteleg acest "multiscandal"...si ce daca se muta in Ierusalim ???..Distanta dintre Tel Aviv si Ierusalim ~ 60 km..o faci in max.1 ora cu masina...Sincer nu inteleg nici interesul...dar nici contrariul atat de vehement. ?? Ce ?? e necesar ca SUA....sa ce???. Doar in orasul Ierusalim se "plimba" toata lumea este un oras vizitat de milioane de pamanteni {asa zis oras sfant}. Explicati-mi si mie ...{inafara de politic} care ar fi motivul real si folosul unuia sau altuia. ??? Cat privesc unele comentarii....turism..petrol spionaj etc acestea sun copilarii...ce din Tel Aviv nu se pot face aceste actiuni ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb