VIDEO, MASA ROTUNDĂ, ÎN ORGANIZAREA ZIARULUI BURSA : "Energie pentru viitor sau taxe pentru azi?"

Materii Prime #Energie / 14 februarie 2019




Actualizare - HAVRILEŢ: "Sunt fonduri străine interesate să investească în depozitul Romgaz de lângă Craiova"

Niculae Havrileţ a anunţat intenţia de utilizare a unui depozit de gaze care aparţine Romgaz, din apropiere de Craiova, proiectat pentru depozitarea unei capacităţi de un miliard de metri cubi de gaze naturale. Consilierul din Energie a precizat: "În ultimii ani nu a fost utilizat mai mult de 10% acest depozit. Ideea este să integrăm o eventuală investiţie cu componentă de introducere a energiei electrice din gaz într-o legătură directă cu acest depozit. Este un proiect interesant şi sunt fonduri de investiţii care vizitează ministerul de resort pentru a se interesa de această investiţie".

(E.O.)

-----

Actualizare - Constantin Bălăşoiu, CE Oltenia: "Ne propunem să investim în reducerea emisiilor de CO2"

CE Oltenia are în plan investiţii în vederea reducerii emisiilor de carbon, a spus Constantin Bălăşoiu, membru al Directoratului CE Oltenia.

Domnia sa precizează: "Avem un program de reducere a emisiilor de carbon, cu circa 20% într-un an şi jumătate. (...). Un astfel de sistem ar ridica probleme prin prisma mentenanţei şi, în plus, ca un asemenea proiect să fie fezabil, certificatele ar trebui să fie undeva la peste 60 de euro".

(R.R.)

------

Actualizare - Sorin Boza, CE Oltenia: "Compania CE Oltenia a investit, anul trecut, 600 de milioane de lei şi ne propunem ca anul acesta să menţinem investiţiile la un nivel ridicat, având bugetate 595 milioane de lei".

(R.R.)

------

Actualizare - VIOREL LEFTER, PATRES: "OUG 114 atrage pierderi suplimentare de 380 milioane lei"

Studiile arată că majorarea, de 20 de ori, a taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie, atrage o pierdere suplimentară de 380 de milioane de lei, subliniază Viorel Lefter, preşedintele PATRES.

Domnia sa trage un semnal de alarmă: "Jucătorii din piaţă nu mai vor să investească, deşi potenţialul este foarte mare, şi vom vedea tot mai multe companii din energie care îşi iau jucăriile şi pleacă în altă parte. S-a ajuns la un termen de recuperare a investiţiilor de peste 30 de ani".

(R.R.)

------

Actualizare - Mihai Bălan, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană: "Investiţiile în tot sectorul de regenerabile - între 4,4-6,6 miliarde euro, până în 2030"

O schimbare legislativă drastică, precum OUG 114/2018, are rolul de a speria capitalul privat în momentul în care nu prea avem cu ce să îl înlocuim din capitalul public, a afirmat Mihai Bălan, policy officer Asociaţia Română pentru Enegie Eoliană.

Domnia sa a declarat: "Avem un studiu de oportunitate, până în 2030, care ne arată că pentru a răspunde nevoilor sectorului energetic românesc şi pentru a îndeplini ţintele impuse, agreate, la nivel european, prin Acordul de la Paris, investiţiile în tot sectorul de regenerabile vor fi între 4,4-6,6 miliarde de euro, până în anul 2030".

(R.R.)

------

Actualizare - NICULAE HAVRILEŢ, MINISTERUL ENERGIEI: "Ordonanţa a fost solicitată de cei care câştigă din ea"

Ordonanţa 114 a fost solicitată de cei care câştigă din ea, pentru că, aşa cum avem un mix al energiei, avem şi un mix al intereselor, iar din această Ordonanţă câştigă cei care au piaţa reglementată şi câştigul asigurat, subliniază Niculae Havrileţ, consilier în cadrul Ministerului Energiei. Domnia sa a spus că funcţionarea pieţei din ultimul an nu a fost predictibilă şi de aceea a fost nevoie de OUG 114: "Nu a funcţionat principiul consumatorului vulnerabil, printre altele, un elem de bază fiind gradul de sărăcie a populaţiei". Creşterea preţului energiei şi gazelor s-a datorat preţurilor marginale,

care, pe piaţa gazelor, au fost date de preţul de import.

(E.O.)

------

Actualizare - Bodea: Discuţiile de ieri din Parlament au avut loc pe 4 directii

"În primul rând contribuţia de 2% pe cifra de afaceri, subiect pe care preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a zis că a vorbit cu doamna prim ministru Dăncilă şi se are în vedere eliminarea contribuţiei. În al doilea rând, reglementarea preţului contractelor, în al treilea rând plafonarea preţului la gaze, şi efectul OUG asupra sectorului construcţiilor, care prin creşterea salariului minim la 3.000 de lei şi a anumitor beneficii presupune recalcularea contractelor. Acestea au fost bazele discuţiilor iar concluziile au apărut în presă".

(M.G.)

------

Actualizare - Viorel Lefter, Preşedintele Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES): "Este clar că această taxa de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie a fost dată pentru că este o «foame» la bugetul de stat, pentru că ANRE îşi acoperea cheltuielile şi când procentul era de 0,1%, chiar rămânea şi excedent".

(R.R.)

------

Actualizare - Mihai Bălan, Policy Officer Asociaţia Română pentru Energie Eoliană: "Ne chinuim de atâţia ani să mergem spre liberalizarea pieţei şi, iată, că am şters într-o lună toate realizările pozitive din ultimii câţiva ani".

(R.R.)

------

Actualizare - Alexandra Borislavschi Director Executiv al Direcţiei Guvernanţă Corporativă & M&A Electrica: "Nu putem spune că avem o piaţă matură şi stabilă. (...) dar această OUG nu este varianta ideală (n.r. de rezolvare), deşi remarcă, corect, ca nu eram pregătiţi pentru liberalizarea pieţei".

Domnia sa a afirmat: "Ordonanţa, deşi nu este în mod cert modul ideal de a regla (n.r. aceste distorsiuni), remarcă faptul că avem o disfuncţionalitate a pieţei. Că ceva nu funcţionează, că nu suntem suficient de maturi pentru liberalizarea care a avut loc, că structura sau mecanismele pieţei nu sunt perfect funcţionale. Suntem o ţară în curs de maturizare şi mai avem ceva până ajungem acolo. Câteodată reacţionăm încercând să reglăm pe parcurs. (...) Consider că avem nevoie de stabilitate şi de o comunicare mai bună pentru a găsi soluţii valabile pentru toată lumea".

(M.G.)

------

Actualizare - SEPTIMIU STOICA, BRM: "De când a fost emisă OUG 114 aproape nu mai existăm ca piaţă"

De când a fost emisă OUG 114 piaţa reglementată a gazelor aproape că nu mai există, este de părere Septimiu Stoica, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Domnia sa a subliniat: "Niciodată nu am venit cu o inimă aşa strânsă la o conferinţă. Această OUG a avut un efect devastator asupra burselor din România. Niciodată nu am văzut Bursa de Valori Bucureşti trecând prin momente atât de grele. Noi, BRM, am luptat câţiva ani cu tentativa de a fi eliminaţi din piaţă. Acum nu se mai pune problema, deoarece practic aceasta nu mai există. De când a fost emisă OUG 114, lucrurile s-au oprit, pentru că aproape nu mai existăm ca piaţă. Şi observ că este o tăcere asurzitoare faţă de gravitatea lucrurilor care se întâmplă. Mi se pare o lovitură asupra acestei realităţi, pentru că realitatea pieţei gazelor este foarte complexă. Dacă nu mai poţi vorbi despre piaţă, atunci nu mai poţi vorbi în general despre o economie de piaţă. Unde este piaţa unică a energiei la care dorim să aderăm?" Domnul Stoica este de părere că societăţile din sector îşi vor reduce costurile la limita de supravieţuire, iar consumatorii se vor limita la o capacitate tot mai mică. "În zona consumatorilor mari va începe să fie resimţită o penurie. Aceasta va fi acoperită prin livrarea mărfii de cei care nu au aceste restricţii, adică din importuri, la preţuri fără restricţii. Ce ghinion să aibă ţara asata? Să aibă atâtea resurse şi să cumpere din afară cu preţuri necompetitive?" Septimiu Stoica şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor schimba, chiar dacă acest lucru presupune anumite costuri.

(E.O.)

------

Actualizare - Constantin Bălăşoiu, membru Directorat CE Oltenia: "OUG 114/2018 are efect asupra societăţii noastre, însă nu la fel de puternic precum costurile cu certificate de CO2 "

OUG 114/2018 are impact asupra Complexului Energetic Oltenia, însă acesta nu este la fel de puternic precum costurile cu certificatele de CO2, susţine, Constantin Bălăşoiu, membru al Directoratului CE Oltenia.

Domnul Bălăşoiu a precizat, ieri: "OUG 114/2018 are impact asupra companiei noastre, el nu este atât de mare faţă de costul certificatelor de CO2, dar voi aduce în discuţie modalitatea în care Ordinul ANRE, care vine să transpună prevederile ordonanţei, creează baza de calcul. Evident că, dacă aproximativ 40% din cifra noastră de afaceri se duce pe costul certificatelor de CO2, această taxă de 2%, tot pe cifra de afaceri, impusă prin această ordonanţă, nu face decât să suprataxeze societatea, peste costurile cu certificatele, toate aceste costuri intrând în costul, şi evident, în preţul megawattului (MW). Noi am transmis aceste aspecte şi către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)".

(R.R.)

------

Actualizare - VASILE CIOLPAN, ROMGAZ: "OUG 114 deranjează tot ce am construit în ultimii ani"

Impactul cel mai important al OUG 114 este că deranjează tot ce am construit în ultimii ani, este de părere Vasile Ciolpan, Directorul Departamentului Comercializare Energie din cadrul Romgaz. Domnia sa a precizat că devine foarte complicat să fie pusă în practică această ordonanţă, fără norme de aplicare. "Nu putem calcula exact impactul OUG pe partea de preţ, iar în ceea ce priveşte taxarea de 2% din cifra de afaceri, tot ce putem spune este că orice taxă în plus slăbeşte capabilitatea financiară de a duce mai departe activitatea de investiţii. Avem programe pe termen lung, cu valori mari, există încercarea de a avea o piaţă unică, un cod al reţelei, surse suplimentare, diversificare, însă toate acestea cad odată cu aplicarea Ordonanţei", subliniază domnul Ciolpan.

(E.O.)

--------

Actualizare - Claudiu Creţu, administrator special ELCEN: "Noile taxe sunt un cerc vicios care afectează capacitatea de investiţie"

ELCEN îşi doreşte ca plafonarea preţului la gaze să se aplice şi pentru producătorii de energie termică în sistem centralizat, în condiţiile în care consumatorii finali sunt şi cei care beneficiază de energie termică, nu doar consumatorii de gaze, a declarat Claudiu Creţu, administrator special ELCEN.

(M.G.)

-------

Actualizare - Sorin Boza, CE OLTENIA: "Suntem puşi în genunchi cu toate taxele aplicate în energie"

Domnul Boza a declarat: "Prin comparaţie cu celelalte taxe pe care trebuie să le plătim, OUG 114/2018 nu ne afectează, semnificativ.

Pentru noi, OUG 114 înseamnă aproximativ 5% din totalul certificatelor de CO2, care reprezintă cea mai mare problemă a Complexului. Achiziţia certificatelor de CO2 este o corvoadă, ele ajungând la circa 42% din cifra de afaceri a companiei. Suntem puşi în genunchi de toate taxele pe care le plătim şi care reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a Complexului. Noi încercăm să supravieţuim, să găsim soluţii şi să ne menţinem poziţia în piaţă".

(R.R.)

-------

Astăzi, de la ora 10:00, se desfăşoară Masa Rotundă cu tema "Energie pentru viitor sau taxe pentru azi?", în organizarea ziarului BURSA, la Hotel Marshal Garden, Sala Panoramic 2, din str. Dorobanţilor nr. 50B, Bucureşti.

Teme propuse:

Impactul real al OUG 114/2018 asupra preţului energiei;

Investiţiile prognozate înainte de OUG 114, planurile rămase după implementarea ei;

Impactul OUG 114 asupra planului integrat de energie şi mediu;

Profitabilitatea şi dezvoltarea durabilă a sectorului, după OUG 114.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din nefericire, este destul de clar raspunsul autoritatilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb