VIDEO Noi proteste împotriva modificării legilor Justiţiei

ANDREI STAN
Politică / 11 decembrie 2017



Piaţa Victoriei, aseară (Sursa foto: Dan Mihai Bălănescu/ Facebook)

Piaţa Victoriei, aseară (Sursa foto: Dan Mihai Bălănescu/ Facebook)

Liderii opoziţiei s-au alăturat, în stradă, protestatarilor

------------

Actualizare 08:23 Tăriceanu, către protestatari: "În afară de informaţiile de pe reţelele de socializare, să facă un efort să citească legile justiţiei"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a transmis aseară un mesaj protestatarilor în care i-a rugat ca, în afară de informaţiile pe care le preiau de pe reţelele de socializare, să facă un efort să citească proiectul de modificare a legilor Justiţiei, potrivit Agerpres.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Tăriceanu a declarat: "Pentru cei care protestează, eu am un mesaj. Am rugămintea (...) ca cei care protestează, în afară de reţelele de socializare de unde preiau de foarte multe ori informaţii care nu sunt controlate şi verificate, să facă un efort să se informeze, să citească legile Justiţiei, să vadă care sunt modificările pe care dorim să le facem, care urmăresc un singur scop - consolidarea statului de drept, consolidarea independenţei magistraţilor, în aşa fel încât (...) să nu mai putem vorbi, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, de dosare care sunt politice, de justiţie selectivă, de abuzuri şi excese care au afectat oameni şi vieţi, să nu ne mai trezim în situaţia în care oameni care sunt condamnaţi în România îşi găsesc dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului".

Potrivit preşedintelui Senatului, România este a treia ţară, după Rusia şi Turcia, în privinţa proceselor pierdute la CEDO.

"Este o stare pe care nu putem să o acceptăm să se perpetueze şi acesta este motivul pentru care am hotărât, la nivelul majorităţii, să facem o modificare a legilor justiţiei şi această reformă în justiţie", a spus Tăriceanu.

Referitor la faptul că membri ai opoziţiei i-au cerut demisia, Tăriceanu a spus: "Dacă ei cunosc care sunt regulile în democraţie, probabil că vor să facă un fel de exerciţiu cu care să iasă în evidenţă, dar (...) chiar şi acest exerciţiu, hai să zicem uşor forţat, nu le aduce încredere mai multă din partea electoratului".

Totodată, preşedintele Senatului a criticat declaraţiile politice ale şefilor unor instituţii apolitice: "În România, în momentul de faţă, există o grupare care, în trecut, căpătase forma unei grupări oculte - astăzi nu mai este o grupare ocultă -, care se luptă din răsputeri pentru a-şi menţine poziţiile, influenţa, pârghiile de putere nelegitime, neconstituţionale. Şi din acest motiv avem o gamă întreagă de manifestări de la cele de stradă până la tot felul de declaraţii politice din partea şefilor unor instituţii care nu sunt politice, dar care văd că fac politică cu foarte multă dăruire".

(S.A.)

---------------

Piaţa Victoriei din Capitală a fost din nou, aseară, principala scenă a protestelor antiguvernamentale, mii de persoane manifestând împotriva încercărilor coaliţiei PSD-ALDE de modificare a legilor Justiţiei.

Potrivit Digi24, peste 16.000 de oameni au protestat în Bucureşti şi în marile oraşe. În Capitală, au fost şi 10.000 de manifestanţi, dar după ora 21.00, numărul lor a început să scadă. La Sibiu s-au adunat aproximativ 2.500 de protestatari, la Cluj-Napoca - 2.000, la Timişoara - peste 1.000. Manifestaţii de susţinere a independenţei justiţiei au fost şi în alte oraşe: la Braşov, Bacău, Iaşi, Galaţi, Constanţa sau Craiova.

Potrivit estimărilor Hotnews.ro, la protestul din Capitală au participat circa 15.000 de persoane.

În Piaţa Victoriei, manifestanţii au început să se adune începând cu ora 18.00. Ei au scandat "Justiţie, nu corupţie!", "PSD, ciuma roşie!", "Rezistăm, nu cedăm", "Hoţii!", "Demisia!", "Uniţi salvăm toată România!", "Cuib de hoţi şi de mafioţi!".

Demonstranţii au adus pancarte cu mesaje precum "Toţi pentru justiţie!", "Nu-mi furaţi viitorul!" sau "Am pierdut regina, am pierdut regele, am rămas cu nebunii".

De asemenea, unii protestatari au adus cruci pe care erau scrise marile probleme din sistemul de sănătate: "Rujeolă", "Imunoglobulină", "Marii arşi", "Medicamente lipsă", "Rezidenţiat", "Tuberculoză", "Medicină de familie".

În timpul protestului, Poliţia Rutieră a restricţionat traficul pe Bulevardul Kiseleff între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, şi pe Bulevardul Aviatorilor între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei, dar şi pe strada Paris.

La ora 21.00, cei aflaţi în faţa sediului Guvernului au cântat "Deşteaptă-te române!" şi au aprins luminile telefoanelor mobile pe durata intonării imnului.

La protest au fost prezenţi şi preşedintele PNL Ludovic Orban, cel al USR, Dan Barna, precum şi fostul premier Dacian Cioloş. Printre cei care au manifestat s-au numărat şi vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, senatorul liberal Florin Cîţu, foştii miniştri Vlad Voiculescu, Raluca Prună, Dragoş Pîslaru, Violeta Alexandru.

Ludovic Orban a declarat: "Noi vom face tot ceea ce considerăm că e bine pentru România. Ne vom bate cu PSD pe toate fronturile şi vom asigura libertăţile cetăţenilor şi independenţa justiţiei".

La rândul ei, Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Cioloş, a precizat: "De fiecare dată când au fost proteste şi am fost în ţară, am fost în Piaţă, ca cetăţean român. Intenţionez, ca toată lumea de aici, să îmi folosesc în continuare vocea. Sunt cetăţean, am drept de vot şi mă interesează cum sunt reprezentată şi în ce ţară trăiesc".

La Sibiu, cei 2.500 de manifestanţi care au ieşit în stradă au purtat steagul României, dar şi drapelul Uniunii Europene. Cele mai folosite lozinci au fost "Hoţii!", "Anticipate!", "PSD, ciuma roşie!", "Nu vă fie frică / PSD-ul pică!" şi "Hoţii cu mustaţă ne-au furat pe faţă", potrivit publicaţiei Turnulsfatului.ro. Printre protestatarii de la Sibiu s-a aflat şi scriitorul scriitorul Radu Vancu.

La Iaşi, filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, s-a alăturat, din nou, celor care au ieşit în stradă. El a avut un mesaj răspicat pentru toţi participanţii la proteste: "Să fie fermi, să rămână pe poziţie! Să nu slabească protestele până nu au câştig de cauză!".

PNL, USR şi Platforma 100 au decis să se alăture protestelor din stradă

Preşedinţii principalelor partide de opoziţie, Ludovic Orban şi Dan Barna, împreună cu Dacian Cioloş, au participat ieri după-amiază la o conferinţă de presă comună alături de organizaţiile civice care protestează în stradă faţă de modificarea legilor Justiţiei, cerând ca cetăţenii să iasă la manifestaţii paşnice şi explicând că pasivitatea este o formă de complicitate cu actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE, potrivit news.ro.

Decizia luată de PNL şi de USR, precum şi de Platforma România 100 condusă de Dacian Cioloş, a fost să se alăture organizaţiilor civice care protestează în stradă de aproape un an împotriva coaliţiei aflată la guvernare şi, îndeosebi, împotriva modificărilor aduse de PSD şi ALDE legilor Justiţiei.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus: "România este într-un punct critic, suntem în ceasul al doisprezecelea. (...) De un an de zile, în Parlament, are loc un atac sistematic împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenţei instituţiilor din România, în special împotriva independenţei puterii judecătoreşti, împotriva independenţei justiţiei. Treptat, PSD capturează statul român, instituţie după instituţie, şi imediat ce capturează aceste instituţii numind conduceri care răspund ordinului de partid, atacă orice cetăţean, orice grup social, orice companie care încearcă să se exprime liber, care încearcă să critice actele puterii şi care încearcă se manifeste aşa cum este normal într-o democraţie".

Orban a precizat că liberalii sunt alături de toţi cei care iubesc democraţia şi care ţin la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor.

Liderul PNL a mai spus: "Şi eu apelez la toţi colegii mei, la toţi simpatizanţii noştri, să nu fie pasivi, la toţi cetăţenii români, care se gândesc la binele României. Pasivitatea astăzi este o formă de complicitate, trebuie să ieşim să ne susţinem punctele de vedere, convingerile, credinţele, trebuie să ne apărăm valorile, trebuie să ieşim în stradă, să manifestăm paşnic şi să arătăm acestei puteri că deşi are o majoritate conjuncturală dictată de nişte promisiuni mincinoase, nu pot să facă ce vor şi trebuie să ţină cont de ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate".

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat în cadrul conferinţei de presă comune: "Se împlineşte un an de când o majoritate nu face decât să destructureze organizat România şi să se comporte ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea. (...) Democraţia unui stat nu este despre dictatura majorităţii, ci despre respectarea regulilor. (...) În aceste zile, cel mai consistent mesaj trebuie să fie acela de unitate a opoziţiei. (...) Susţinem mişcările civice pentru că vorbim de confiscarea statului de către un Grup Infracţional Organizat".

Fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele Platformei România 100, a adăugat: "Nu cred că această coaliţie aflată la putere a fost votată şi are legitimitatea ca să distrugă Justiţia, ca să distrugă credibilitatea României în exterior, ca să creeze instabilitate în mediul economic. Cum să ai bunăstare într-un stat corupt, într-un stat în care cei care sunt la putere interpretează uitilizarea acestei puteri abuziv şi în interes propriu? Cum să ai bunăstare atunci când nu doar că Justiţia nu poate să lucreze independent, dar mai creezi instabilitate şi în mediul economic? Cred că avem cocktail-ul şi melanjul suficient care să arunce în aer România, nu pentru că românii ies în stradă ca să-şi spună păsul, ci pentru modul în care este guvernată România".

Preşedintele organizaţiei "Iniţiativa România", Mihai Poliţeanu, a enumerat solicitările organizaţiilor civice care protestează în stradă: respingerea în bloc a modificărilor la legile Justiţiei şi la legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi demisia imediată a preşedinţilor Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu. De asemenea, el a făcut un apel către toţi cetăţenii pentru a ieşi în stradă şi să protesteze paşnic pentru un viitor democratic.

Mihai Poliţeanu a mai spus: "România a fost luată ostatică de o putere politică profund coruptă, abuzivă, autoritară şi determinată să încalce orice regulă democratică pentru acapararea puterilor statului. (...) Acestei agresiuni asupra democraţiei, care este fără precedent din anii '90, noi, organizaţiile civice, am răspuns şi vom răspunde prin proteste paşnice. (...) Semnalul nostru e foarte clar: Ei cu hoţii, noi cu toţii".

Imediat după conferinţa de presă, Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş au plecat împreună, alături de organizaţiile civice, la protestul din Piaţa Victoriei.

Tăriceanu: "La început, protestele reprezentau societatea civilă, dar au devenit în mod vădit foarte politice"

Protestele din stradă reprezentau, la început, societatea civilă, dar au devenit "în mod vădit foarte politice", a afirmat, aseară, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Tăriceanu a declarat: "Aceste proteste, care la început reprezentau într-un fel ceea ce numim societatea, societatea civilă, în fine, oameni care aveau anumite lucruri cu care nu erau de acord, dar erau apolitice, au devenit, în acest moment, în mod vădit foarte politice. (...) Ele au devenit nişte proteste la care partidele de opoziţie, foarte slab prezente în viaţa publică şi fără să aibă posibilitatea să îşi recapete încrederea, deci pe fondul unui deficit de încredere, caută să se asocieze cu mişcările de stradă pentru a căpăta un plus de credibilitate în revendicările pe care le au".

Potrivit preşedintelui Senatului, peste tot în lume, opoziţia îşi doreşte să ajungă la guvernare, dar acest lucru nu se face prin mişcări de stradă: "În toate ţările, opoziţia îşi doreşte să răstoarne majoritatea şi să acceadă ea la guvernare, numai că (...) acest lucru se face, de obicei, pe baza votului cetăţenilor exprimat în alegeri libere, nu ca urmare a mişcărilor de stradă. (...) Dacă opoziţia aşa îşi doreşte să ajungă la putere, nu pot decât să subliniez încă o dată că nu se poate accepta într-o ţară democratică o astfel de formulă".

În opinia sa, există "grupuri mai mult sau mai puţin vizibile", care încearcă să răstoarne actuala majoritate prin mijloace nedemocratice.

Tăriceanu a precizat: "În felul acesta se confirmă (...) că, după alegerile din decembrie anul trecut, există o serie de (...) grupuri mai mult sau mai puţin vizibile, la vedere, care sunt nemulţumite de rezultatul alegerilor şi care încearcă să răstoarne actuala majoritate printr-o serie de mijloace nedemocratice şi, până la urmă, incorecte. Şi aceasta este (...) sinteza a ceea ce se întâmplă în momentul de faţă prin aceste proteste".

De asemenea, chestionat cu privire la eventualitatea organizării alegerilor anticipate, Tăriceanu a spus că partidele de opoziţie reuşesc "cu chiu, cu vai să reprezinte cam 25% din opţiunile electorale".

Preşedintele Senatului a adăugat: "Există vreo minimă bază (...) încât să se justifice în vreun fel alegeri anticipate? (...) Opoziţia sigur că poate să ceară, pentru ca să se facă mai vizibilă, alegeri anticipate".

Întrebat cum comentează solicitarea comunităţii online "Corupţia ucide" privind organizarea alegerilor anticipate, Tăriceanu a răspuns: "Slavă Domnului că în ţara asta mai există şi oameni cu scaun la cap şi nu să facă toţi ceea ce cere Corupţia ucide sau nu ucide. Depinde pe cine ucide, că corupţia poate să ucidă chiar pe cei care strigă sloganurile astea şi care sigur că găsesc tot felul de formule teribiliste, pe care oamenii care au o minimă experienţă politică şi cunosc regulile democraţiei, nu le iau în seamă".

Totodată, preşedintele Senatului a comentat recentele proteste care au avut loc la Parlament: "Nu trebuie să ne speriem că un grup de protestatari a venit în faţa Parlamentului cu lozinci. (...) Ce s-a întâmplat înăuntru, în Parlament, este o nouă manifestare pe care n-am mai văzut-o în niciun Parlament în Uniunea Europeană, o manifestare care vorbeşte de la sine despre modul în care un fel de partid, (...) creat în eprubetă, mă refer la USR, înţelege să se manifeste în Parlament, dar probabil că, cu timpul, o să-şi dea seama cât de penibili şi de ridicoli sunt în astfel de ipostaze".

Citiţi şi Dacian Cioloş: "Legile justiţiei, masacrate în Parlament".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Dar pentru faptul ca 4 miliarde de dolari se duc aiurea pe 4 rachete inutile iese cineva in strada? tampiteii aia din strada realizeaza ce se poate construi cu banii astia? 4 miliarde...sa spunem ca ne ataca cineva si lansam cele 4 rachete...nu putem distruge mai nimic ca nu sunt focoase nucleare..si apoi ce facem? ca dupa ce explodeaza pocnitorile vin aia peste noi si luptam cu cine??? cu armata romana inzestrara mai rau ca in 1916? sau le spunem astora din Piata Victoriei ca sunt corupti si sa vezi ce ii mai cuceresc cu proteste........chiar nimeni nu e scarbit de prostia asta cu protestele? Tara asta nu are niciun viitor

    1. Nu poporul este fara minte.

      Ci tinerii frumosi si liberi!  

      "Vrem spitale nu vrem catedrale!", strigau tefelistii, mai toata ziua. Se pare insa ca rachetele sunt pe placul lor. Nu e nici o problema insa, daca luam arme de la americani, chiar daca dam miliarde de doalri pe ele.  

      Asa sunt tefelistii.  

      Vor justitie. Dar justitia lor.  

      Vor drepturi. Dar, doar pentru ei. Si drepturile lor.  

    E normal sa fiti indignati de maimutele de la PSD....dar sunteti voi normali la cap..sa va duceti alaturi de cine ma..de Ciolos?? asta e marele lider al Romaniei?Cu el reformati tara? sau Orban?...vai de voi....-j

    Cu pruna si ciolosu vom ajunge sa sugem osu' asa cum meritam .... babuinilor !

    Incine sa am incredere?In omul care are probleme legale si a numit la curtea constitutionala o judecatoare cu probleme legale si de moralitate?Executii la comanda politica s-a vazut si iertari ale unor corupti care au ramas cu bani jafului.Mai bine sa faca legi sa fie respectate de toti iar cine greseste sa plateasca,nu numai cei de jos pentru fapte minore.

    Fratilor voi sunteti sanatosi la cap! Altceva decat sa-i injurati pe cei din piete mai sunteti in stare? Adica inteleg, sunteti postaci, dar pana mea se poate mai cu perdea, ce credeti voi ca faceti nu stiu, doar reusiti ca cealalta parte a populatiei sa intre in logica raului cel mai mic. Voi sunteti trei milioane ba baieti, atatia ati fost si usor usor o sa va curatati. Am capul calendar cu porcariile voastre propagandistice fsniste: stat paralel=teroristi, vine ratiu sa ne vanda strainilor=ciolos nu stiu ce pisici face si asta, etc. Nu ne lasati si pe noi sa ne facem sarbatorile in liniste, bagati toate mizeriile in Parlament, care deja functioneaza ca la congresul al 14lea.

    minti malefice si corupte conduc romania...

    Mustacios-sef, SANTAJIST profesionist pleaca din PSD ca ai luat-o pe urma lui Basescu!. PSD TREZESTE-te si scapa de Dragnea si GASCA PENALA: Serban Nicolae, Nicolicea si Iordache ca o iei pe urma lui BASE la CAPITOLUL POPULARITATE si da drumul la investitii si lasa naibii Justitia in pace!

    1. Putin rade de bucurie cand vede dezbinarea din Romania provocata intentionat de SANTAJISTUL pARALEL cu REALITATEA sau MUSTACIOSUL-SEF DRAGNEA.

      _ASta i-a impacat pe toti, mai ales SINDICATELE cu PATRONATELE; nici cei care l-au votat NU-i mai cred ABERATIILE gen STAT PARALEL,, MUltinationalele sau agentii lui Soros==>Vrajeala, PROPAGANDA OBOSITA!__Bre MUSTACIOSULE, matale cand bei TUICA Proasta de TELEORMAN inventeaza si tu ceva mai credibil 

      Asta se mentine la sefia PSD prin SANTAJ, santajeaza toti Baronii, altfel de mult cadea in cap.; si- batut joc de sperantele a mii de oameni si vrea sa distruga Economia Romaniei de aia se baga peste Guvern!

      Dragnea a Provocat in mod intentionat VRAJBA intre institutiile statului sise baga si peste Guvern ca sa creasca toate preturile!

      Poate era vorba de SACRIFICIUL CURCII BETE un vechi RItual Masonic...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb