VIDEOCONFERINŢA "EDUCAŢIE: ÎNVĂŢĂTURĂ, DIGITALIZARE, SĂNĂTATE" / RĂZVAN ORĂŞANU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI "ŢINE DE NOI": "Strategia de digitalizare în educaţie este un eşec monumental"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2021

Răzvan Orăşanu

Răzvan Orăşanu

"Digitalizarea a cucerit toate sectoarele economiei şi va cuceri în următorii cinci ani de zile şi domeniul educaţional" "Lucraţi cu Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, lucraţi cu asociaţiile elevilor, cu asociaţiile de părinţi, lucraţi cât de mult puteţi şi cu oamenii de la tapla ţării!" "Fiecare elev din ţara noastră trebuie să aibă dreptul ca, dacă a lispit de la o oră, să aibă acces la informaţie într-o formă digitală"

Strategia de digitalizare a educaţiei este un eşec monumental, a spus Răzvan Orăşanu, preşedintele Asociaţiei "Ţine de Noi", care a subliniat că, în condiţiile în care 44% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeţi funcţionali, este greu să se vorbească despre alfabetizare digitală.

Domnia sa a spus: "Avem un eşec de proporţii, un eşec monumental, un eşec eclatant, care este eşecul strategiei de digitalizare în educaţie. În opinia mea, strategia este un eşec pentru că, în primul rând, avem nişte şabloane de gândire pe care aş vrea să le demantelez din start. Primul şablon ţine de ideea că învăţământul online este temporar, şi în viitor ne vom întoarce la învăţatul faţă în faţă, ne vom agăţa tabletele în cui şi atunci nu va mai conta atât de mult digitalizarea. Uitaţi-o! Digitalizarea a venit, a cucerit toate sectoarele economiei şi va cuceri în următorii cinci ani de zile şi domeniul educaţional. Cei care nu vor «trece acest Rubicon al digitalului», ca să ajungă în zona de alfabetizare digitală, vor avea de suferit extrem de mult".

Conform preşedintelui Asociaţiei "Ţine de Noi", un alt mit este că avem nevoie de tablete şi laptop-uri. "Uitaţi şi de această chestiune. Singurele terminale, care sunt în număr de 12-13 milioane în această ţară, sunt telefoanele mobile. Astfel că, în viitor, va trebui să găsim soluţii de a lucra cu telefonul mobil", a spus Răzvan Orăşanu.

Reprezentantul Asociaţiei "Ţine de Noi" a adăugat: "Mai există un mit. Că dacă vom lucra cu autorităţile, cu ministerul, cu BNR-ul, cu ARB-ul, etc., vom face mare lucru pentru ceea ce însemnă «România profundă». Părerea mea este că până când nu vom lucra cu elevii şi cu profesorii nu o să facem mare brânză. Pentru că nimeni nu merge la Zăbrăuţi să-l înveţe pe elevul de acolo ceva. Sunt tot profesorii, tot părinţii şi asociaţii ale elevilor care încearcă să facă ceva. Ca atare, mesajul meu pentru toţi actorii excepţionali pe care i-aţi strâns la această conferinţă este - Lucraţi cu ANOSR-ul (n.r. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), lucraţi cu asociaţiile elevilor, cu asociaţiile de părinţi, lucraţi cât de mult puteţi şi cu oamenii de la tapla ţării".

În opinia domniei sale, strategia de digitalizare a educaţiei este un eşec fundamental pentru că, în continuare în ţara noastră se înregistrează un nivel ridicat al analfabetismului funcţional.

"Dacă, conform măsurătorilor PISA, 44% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeţi funcţionali, în creştere de la 39,5%, cum să îi facem alfabetizaţi digital când ei nu sunt alfabetizaţi deloc? Aici există o evidentă secvenţă", a spus Răzvan Orăşanu.

Nu în ultimul rând, preşedintele Asociaţiei "Ţine de Noi" a subliniat că, fiecare elev din ţara noastră trebuie să aibă dreptul ca, dacă a lispit de la o oră, să aibă acces la informaţie într-o formă digitală.

"Noi milităm pentru un drept fundamental al oricărui elev din România. Să aibă informaţia în două formate. Dacă a lipsit de la oră, să aibă aceeaşi informaţie într-o formă digitalizată. Ideea noastră este de a avea tot conţinutul pentru învăţământul preuniversitar în format digital. Trebuie să existe un drept fundamental al oricărui copil din ţara asta că, dacă a lipsit de la o lecţie, din orice motiv, să aibă lecţia respectivă şi într-o formă din online", a spus Răzvan Orăşanu.

Din punctul său de vedere, accentul în educaţie trebuie pus pe structurare, pe a învăţa să înveţi, pe prioritizări, pe lucrul în echipă şi, mai ales, pe pedagogia care susţine educaţia online.

"Fără a pune accentul pe aceste lucruri nu ne vom atinge obiectivele pe care ni le dorim. Noi ca Asociaţie reprezentăm 50.000 de profesori, suntem una dintre cele mai mari comunităţi în educaţie. Am agregat un număr de practicieni şi ne vom concentra pe crearea unor comunităţi şi pe crearea unor proiecte inclusiv în digital", a conchis Răzvan Orăşanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb