VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF: "Peste 90% din companiile fondate de femei nu sunt scalabile să intre în categoria companiilor mari"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2021

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

Anul 2020 a fost unul dificil pentru antreprenori, mai ales pentru cei din industria textilă, în care îşi desfăşoară activitatea multe dintre reprezentantele antreprenoriatului feminin, a arătat Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Domnia sa a precizat că multe dintre companiile care activează în industria textilă secundară au devenit nebancabile şi din cauză că această industrie a fost uitată cu desăvârşire de către Guvern.

Cristina Chiriac a precizat: "Zeci de mii de companii, care reprezintă peste 175.000 de angajaţi din industria textilă, au ajuns, în contextul conjuncturii sociale şi economice, nebancabile, au fost cazuri în care cifra de afaceri a scăzut şi până la 80%. Mai exact, pierderile s-au situat între 40% şi 80% anul trecut, în industria textilă. Clar vorbim de pierzători şi câştigători ai anului 2020, iar industria textilă este în cea de a doua categorie.

Ignorarea acestui subiect nu reprezintă o soluţie, trebuie să găsim soluţii pentru asigurarea unui anumit echilibru, pentru că, în final, vorbim de pierderea locurilor de muncă.

Am văzut ordonanţele de urgenţă pentru sectorul HoReCa, ştim ce facilităţi s-au dat şi ce urmează, dar pentru industria textilă nu sunt facilităţi acordate de Guvern şi mă întreb retoric de ce s-a uitat cu desăvârşire de acest segment economic. Îşi permite România să concedieze industria textilă? Şi vă dau un simplu exemplu, pe măsura 2 - sprijinirea capitalului de lucru - industria textilă nu a fost inclusă ca şi cod CAEN. Ar trebui găsită o soluţie pentru sprijinirea acestei industrii din ţara noastră".

Domnia sa a precizat că grupul de lucru din cadrul CONAF pentru industria textilă a iniţiat dezbateri cu ajutorul cărora urmează să fie identificate mai multe soluţii, care vor fi propuse factorilor decidenţi, inclusiv lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: "Deja se lucrează pe acest subiect. Am avut o dezbatere internă cu cei peste 40 de antreprenori din cadrul CONAF care activează în industria textilă şi, împreună cu reprezentanţi din Franţa şi Italia, încercăm să identificăm modele de succes şi cum au reuşit statele membre ale Uniunii Europene să susţină acest segment extrem de important şi vital care reprezintă peste 4% din totalul numărului de angajaţi din România. Sperăm ca în curând să propunem Guvernului României o schemă de ajutor astfel încât industria textilă din ţara noastră să beneficieze, în măsura în care fondurile bugetare permit lucrul acesta, să trecem cu bine peste anul 2021".

În privinţa participării companiilor din industria textilă la târgurile internaţionale, preşedintele CONAF a arătat că urmează a fi identificate soluţii bugetare pentru participarea la evenimentele ce vor avea loc în acest an.

"În 2020 ar fi fost imposibil să mergem, pentru că deplasarea a fost restricţionată. Mulţi antreprenori au încercat să se replieze în online, măsură extrem de dificil de realizat, pentru că «buyerii» trebuie să atingă materialele, să identifice cusăturile - care cu cât sunt mai dificile cu atât sunt mai greu de realizat, iar produsul este mai căutat. În consecinţă, ne aşteptăm ca, pentru anul 2021, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să găsească resurse interne astfel încât să putem susţine acest segment al creatorilor şi antreprenorilor din industria creativă din România", a spus Cristina Chiriac.

Domnia sa a mai precizat că, din păcate, majoritatea companiilor conduse de femei nu reuşesc să facă pasul către o categorie superioară din punct de vedere al mărimii business-ului derulat.

"Peste 90% din companiile fondate de femei se află în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii şi, deocamdată, nu sunt scalabile pentru a intra în categoria companiilor mari. De aceea, prin aceste dezbateri, vrem să scoatem în evidenţă mentalităţile cu care ne confruntăm în România, dar care sunt prezente şi în alte state membre ale Uniunii Europene. În acest moment, rolul echipelor mixte este esenţial în succesul antreprenorial. Avem nevoie de antreprenori puternici, cu iniţiativă, de un ecosistem antreprenorial, care să includă atât companiile mari, cât şi pe cele mici şi mijlocii", a precizat preşedintele CONAF.

Doamna Chiriac a menţionat că există studii, inclusiv la nivelul Consiliului European, care arată că în momentul în care cele mai multe dintre femei vor putea să acceadă în funcţii cheie din domenii precum informatica şi digitalizarea, ele vor contribui cu peste 4% la Produsul Intern Brut al economiilor naţionale.

Cristina Chiriac a explicat: "Un studiu realizat de Institutul European pentru Egalitate de Şanse arată că eliminarea discrepanţelor de gen în domeniile educaţionale la nivelul Uniunii Europene vor conduce la sporirea cu peste 1,2 milioane de locuri de muncă până în anul 2050, în domeniile STEM, cu impact pozitiv asupra PIB-ului UE. Închiderea acestui decalaj de gen va duce, până în anul 2050, la creşterea cu 2,2%-3% a PIB-ului pe cap de locuitor la nivelul Uniunii Europene. În privinţa noastră, nu se pot lua măsuri peste noapte, deoarece societatea românească nu e mental pregătită să accepte măsuri pe termen scurt. Ar trebui, prin consultări cu alte ţări, să găsim un model de succes pe care să îl aplicăm pe termen lung, să ne propunem o ţintă serioasă (...), măcar până în 2040 să avem un decalaj de gen puţin mai redus şi să nu mai fim în topul codaşelor din acest punct de vedere".

În privinţa problemelor actuale cu care se confruntă antreprenorii din ţara noastră, preşedintele CONAF a spus că aceştia sunt nemulţumiţi de modul în care decidenţii politici înţeleg să rezolve situaţiile cu care se confruntă mediul economic privat. Ei acuză faptul că, în cadrul guvernului, nu se regăsesc specialişti care să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă antreprenoriatul.

"Aş dori ca la conducerea ministerelor cu atribuţii în domeniul antreprenoriatului să fie miniştri care macăr o dată în viaţa lor să fi tăiat o factură. Dacă vrei să conduci destinele antreprenorilor, trebuie să înţelegi ce înseamnă antreprenoriat, ce înseamnă data de 25 a lunii, cum să plăteşti taxe la stat, cum să rezişti la deficitul forţei de muncă şi cum să faci faţă excedentului forţei de muncă şi schimbărilor legislative", susţine Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Domnia sa a concluzionat că antreprenorii şi decidenţii politici trebuie să găsească împreună soluţii pentru a depăşi problemele cauzate mediului privat de afaceri de criza din anul 2020.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nu o cunosc pe duduia , dar de un lucru sint sigur , cea mai buna reprezentanta a femeilor si nu numai , este Maria Grapini , singurul politician in care am incredere , si daca as putea as pune-o fara ezitare PM , sau presedinta Romaniei . ar fi potrivita pentru ambele , dar as incepe cu PM , avind experienta in management . din pacate asemenea oameni nu sint lasati .

    1. am uitat sa spun : Maria Grapini s-a promovat singura , prin valoarea ei , nu prin simpozioane sau altceva !

    Aceste croitorese mai au un pic si mor cu tot cu afacerile marunte si "neesentiale" dar zambetul ramane neclintit si coafura rezista.... Asta e bine, arata incredere in Guvern, in cei care ne conduc..

    Scalabil ?!!!

    Daca "dinamica cererii si ofertei" inca mai inseamna ceva in economia nationala atunci "scalabilitatea " rezultatului e un raspuns pentru chinuitele dizertatii ale aceste duduii nelinistite de statistica realitatii congruente a prezentului...

    "consultatii cu alte tari " pentru "determinarea unui model ..." sincer :duduie traiti doar in realitatea virtuala PUR teoretica si plina de intentii bune !!! ??? 

    probabil si penibil 

    coborati printre noi sau lasati pe altcineva sa se implice in "chestiunea " aceasta daca singura solutie identificata sunt subventiile la greu si spasmele teoretice.. 

    stiti , ma scuzati vorbim despre oameni si sunt necesare solutii viabile nu experimentele nationale ..daca.. 

    pandemia aceasta CERNE prin sita pe cei care trebuie sa existe si rezista si pe cei care pot sa dispara sau sa se rareasca (sincer regret somajul din ...si decesul unor sectoare economice) dar realitatea ... 

    Sec. XXI e saturat de divertisment si relaxare +lipsa de toleranta si de responsabilitate pentru cei din jur si ziua de maine ... putinele exceptii si acelea super mediatizate sunt inecate in malul ubicuu al neonoratelor promisiuni electorale ... 

    nota de plata apare in crize ca asta si este falimentara ....pentru foarte multi din pacate 

    E doar inceputul , printre alte crize care vin , sau nu sunt inca observate , sau sunt ignorate cu voiosie inconstienta, printre zeii razboiului si prostia recurenta a speciei umane  

    RIP 

    ps

    scuze celor care gandesc si fac si ceva dupa aceea...atat cat pot... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb