VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / TIVADAR RUNTAG, CEO CHIMCOMPLEX: "Condiţiile favorabile de piaţă ne-au ajutat foarte mult în a doua jumătate a lui 2020"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2021

Tivadar Runtag

Tivadar Runtag

Compania a primit ajutorul de stat pentru compensarea efectelor din 2019 ale preţurilor ridicate la certificatele de CO2, iar acum este aşteptată o compensaţie şi pentru 2020

Condiţiile favorabile de piaţă au făcut ca a doua jumătate a anului 2020 să fie complet diferită faţă de primele şase luni, condiţii care au sprijinit revenirea afacerilor Chimcomplex, a declarat Tivadar Runtag, directorul general al companiei, cel mai mare exportator cu capital privat românesc. Acesta a mai spus că producătorul şi furnizorul de produse chimice va inaugura la finalul acestui an o nouă fabrica de polioli pe platforma de la Râmnicu Vâlcea şi printre altele, că a primit ajutorul de stat pentru compensarea efectelor din 2019 ale preţurilor ridicate la certificatele de CO2.

Runtag a afirmat: "Anul trecut am început foarte încet, dar am închis (anul) foarte bine şi în acest an ne vom descurca şi mai bine. (...) 2020 a fost un an foarte interesant.

A început cu pandemia dar ne-am gândit că acesta nu va fi sfârşitul poveştii, ci (doar) unul din momentele critice din viaţa noastră. Apoi, în a doua jumătate a anului, lucrurile pur şi simplu au luat o turnură complet diferită. Nu putem spune că totul se datorează noului management pentru că au fost foarte multe condiţii de piaţă favorabile care ne-au ajutat, iar preţurile şi cererea principalelor noastre produse au crescut semnificativ către finalul anului. Ne-a ajutat să închidem anul pe profit cu un EBITDA de circa 50 milioane de euro, comparativ cu pierderea din anul precedent. Anul acesta vom continua şi vom creşte şi mai mult".

Acesta a afirmat că Chimcomplex este o companie care dă valoare resurselor naturale ale României şi a prezentat în detaliu un plan de revitalizare a industriei chimice româneşti. Potrivit lui Runtag, viziunea lui Ştefan Vuza (acţionarul majoritar al companiei) cu privire la o industrie chimică românească revitalizată şi verde este transformată în realitate de o echipă de management executiv experimentată şi dedicată.

"Suntem o companie producătoare şi furnizoare de substanţe chimice vitale pentru regiune, specializată în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Pentru mulţi poate asta nu spune foarte multe, (...) dar acestea sunt produse cu valoare adăugată. De ce este important? Pentru că, în România, majoritatea produselor exportate sunt resurse naturale cu un nivel foarte scăzut de procesare. Noi creem valoare adăugată aici în România. Din acest motiv suntem o companie strategică pentru economia românească. Lucrăm cu circa 2.000 de angajaţi, pe două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea şi suntem cel mai mare exportator cu capital privat românesc. (...) Deficitul comercial al României este de 15 miliarde de euro, iar mai mult de jumătate (peste 8 miliarde de euro - n.r.) din acest deficit comercial vine din industria chimică. Deci România exportă gaze şi materii prime şi importă înapoi bunuri procesate. Alte ţări procesează aceste materii prime, noi cumpărăm înapoi şi se crează un deficit comercial de 8 miliarde de euro pentru România. Chimcomplex vrea să schimbe această situaţie pentru că putem procesa resursele naturale la un nivel ridicat în polioli high tech pentru industria auto, industria mobilei şi multe altele. Vindem pe piaţa naţională şi exportăm de asemenea, mai mult de 60% din produsele noastre către alte ţări. (...) În prezent există multe discuţii despre hidrogen în Europa. Noi suntem singurii din România care putem folosi hidrogenul nu doar ca să-l ardem şi să-l folosim eficient din punct de vedere energetic, dar şi să creăm substanţe chimice care au o valoare adăugată mult mai mare. (...) În acest moment importăm propilenă şi etilenă. Acest material poate fi, de asemenea, produs din gaze naturale în România. (...) Suntem o companie care poate să folosească energie regenerabilă, iar cu procese de producţie verzi putem să creăm produse finale ecologice. Viziunea noastră este de a avea un proces de producţie al poliolilor complet ecologic. Este ceva ce nu există nicăieri în acest moment, dar există iniţiative în Europa pentru sprijinirea acestei producţii şi dorim să fim prezenţi acolo", a precizat Tivadar Runtag.

Directorul general al Chimcomplex a mai notat că pentru a concretiza această viziune este nevoie de un program naţional real pentru industria chimică românească şi o dedicare serioasă din partea guvernului pentru sustenabilitate.

"Necesită investiţii uriaşe. Deci va trebui să lucrăm cu companii precum Romgaz şi altele care sunt dornice să ni se alăture. Necesită organizare la nivel central şi eforturi clare din partea guvernului român. Avem de asemenea, nevoie de sprijin pentru a ne promova proiectele la un nivel european. Putem obţine fonduri europene pentru astfel de obiective dacă înţelegem că acesta este pasul următor. De asemenea, este nevoie de parteneri foarte buni care să finanţeze aceste iniţiative de revitalizare a industriei chimice româneşti. De obicei acest lucru se face printr-un consorţiu, bănci locale împreună cu bănci regionale sau jucători internaţionali. Discutăm aici despre un program modular, deci primul pas poate fi făcut cu încă 50 de milioane de euro, dar per total discutăm de investiţii de peste 1 miliard de euro. (...) De asemenea, foarte importantă este stabilitatea. Stabilitatea politică, stabilitatea fiscală. Predictibilitatea este totodată de bază pentru business. Dacă vrem să construim ceva pozitiv, puternic şi sustenabil trebuie să putem să planificăm cu măcar 3-5 ani înainte, să ştim cum va arăta sistemul de taxare, sistemul de sprijin", a arătat Runtag.

Acesta a mai anunţat că la finalul acestui an Chimcomplex va pune în funcţiune o fabrică nouă pe platforma de la Râmnicu Vâlcea: "La finalul anului vom deschide o nouă fabrica de polioli în Râmnicu Vâlcea şi acesta este un pas major înainte pentru că aici vom folosi cele mai recente tehnologii. Vom face un nou pas către ce spuneam mai devreme, un nivel ridicat de procesare".

"Anul 2021 este mult mai bun din toate punctele de vedere", spune CEO-ul Chimcomplex

Runtag a confirmat şi încasarea de la Guvern a compensaţiei pentru preţurile ridicate ale energiei din 2019: "Am primit o compensaţie în 2020 (pentru 2019 - n.r.). Impactul (preţurilor mai ridicate la energie - n.r.) a fost mai mare de 10 milioane de euro. Suma exactă este greu de dat pentru că aici nu discutăm doar despre cât de mare a fost gap-ul dintre preţurile internaţionale la energie şi ce a trebuit noi să plătim pentru energie, ci a fost şi un impact indirect din preţ ceea ce înseamnă că produsele noastre nu au fost competitive pentru că am avut un cost de bază mai ridicat. Deci am avut un cost mai mare şi de asemenea, venituri mai mici din lipsa de competitivitate. Da, am primit o compensaţie şi ne-a ajutat în 2020 să închidem anul pe plus. Anul acesta cred că este mult mai bun din toate punctele de vedere".

Totodată, întrebat dacă se aşteaptă la încasarea unei noi compensaţii în 2020, acesta a afirmat: "Da, ne aşteptăm. Are legătură cu planul nostru de business şi cu planurile noastre de dezvoltare pentru a doua parte a anului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb