Dacă programul de export se va închide, atunci acest lucru va avea ca efect redimensionarea în sens negativ a multor companii care se bazau pe acest program, consideră Cristina Chiriac, fondatorul şi preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), care apreciază că închiderea programului de promovare a firmelor româneşti pe pieţele internaţionale denotă lipsă de viziune şi de claritate.
Programul de export este, în primul rând, dedicat promovării şi dezvoltării antreprenorilor români, arată şefa CONAF, menţionând: "Dacă vrem să vorbim despre piaţă liberă, fără intervenţia statului, şi despre dezvoltarea motorului economic, atunci trebuie să înţelegem că cel mai important motor economic îl reprezintă antreprenorii. Pentru a putea desţeleni acele cutume despre care vorbim de 20 de ani, că economia românească este bazată pe consum, nu pe producţie, sunt câţiva paşi esenţiali pe care ar trebui să îi parcurgem. Primul este susţinerea antreprenorilor români, iar al doilea - comunicarea oportunităţilor, şi doar Ministerul Economiei poate face acest lucru. Apoi trebuie să identificăm corect aceste oportunităţi. Şi nu ar trebui să ignoram micii antreprenori, care nu au şanse să îşi desfacă produsele pe pieţe noi, pentru că nu au capital de lucru.
Ceea ce se întâmplă acum prin închiderea programului de export denotă lipsă de viziune şi de claritate.
Poate că acest program nu funcţionează corect, poate că în Consiliul de Export există loc de a dezvolta noi pieţe, poate nu toate lucrurile au fost în limita pe care Ministerul Economiei şi-ar fi dorit-o, dar cred că primul pas pe care acest minister ar trebui să îl facă este să arate că există dialog solcial constructiv. Adică să ne punem la masă şi să discutăm, să găsim de comun acord o soluţie şi să nu închidem un program esenţial pentru piaţa economică din Romania, dar şi pentru piaţa muncii". De foarte multe ori suntem necompetitivi pe pieţele externe, întrucât costul fortei de muncă în România este mult mai ridicat în comparaţie cu cele din alte ţări, subliniază Cristina Chiriac, adăugând: "Când mergi la o competiţie internaţională, intri în concurenţă cu India, China, Vietnam, ţări care au forţă de muncă mult mai ieftină în comparaţie cu România şi care pot livra produse la preţuri mult mai joase decât ale noastre. Dacă nu vrem sa reducem deficitul şi să înţelegem că însăşi construcţia UE este bazată pe principiul de liberalizare a pieţei, atunci soluţia este să ne întoarcem în anul 1989, când am dat afară oameni, care ulterior s-au angajat în alte ţări, când am privatizat pe bandă rulantă, când lucrurile se întâmplau de-a valma şi aşa vom ajunge să fim doar furnizori de forţă de muncă, furnizori de materie primă şi atât. Lipsa de viziune este în acest moment poate cel mai grav lucru care se întâmplă, pentru că atunci când decizi să înlocuieşti un program trebuie să ai un înlocuitor şi să arăţi că acest program nu funcţionează sau că a adus prejudicii la buget în cunatum de atât şi îl înlocuim cu alt program, care estimăm că va avea beneficii pentru economia românească în patru ani de atât".
În opinia domniei sale, din păcate, suntem amanetaţi clasei politice, "care de fiecare dată când se schimbă nu face altceva decât să dărâme tot ceea ce a construit guvernarea precedentă, în loc să îmbunătăţească şi să construiască". La rădăcina inovaţiei şi progresului economic se află libertatea economică şi spiritul întreprinzător, evidenţiază Cristina Chiriac, concluzionând: "Cel mai bun lucru, acum, nu este să ucidem antreprenorii, pentru că sigur se va întâmpla acest lucru în condiţiile actuale, ci să reuşim să îi ţinem în viaţă şi schimbarea să fie treptată, astfel încât toţi cei care vor să cucerească o piaţă externă să poată să facă acest lucru".
Cristina Chiriac a povestit că, în ocazia uneia dintre participările sale la un eveniment de la Moscova, Turcia alocase câteva milioane de euro pentru dezvoltarea unui pavilion, iar ministrul de resort era acolo să se asigure că expozanţii din Turcia vor avea cea mai bună vizibilitate, că vor interacţiona cu cei mai mari oameni de afaceri şi că de la acea expoziţie antrepreorii turci vor pleca cu contracte semnate de câteva milioane de euro. Preşedintele CONAF a mai evidenţiat că, din istoria economică a lumii, este cunoscut faptul că mari preşedinţi de state, când plecau în delegaţii luau cu ei oameni de afaceri importanţi pentru a-i promova peste hotare.
1. Ii amintim
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.02.2021, 00:47)
Ii amintim doamnei de la Conaf că anul trecut canta același cântec cu guvernul Orban la început de pandemie, visând la cai verzi pe pereți. Acum avenit momentul adevărului.
2. M-as bucura mult
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.02.2021, 15:40)
M-as bucura mult ca aceasta alianta de croitorese sa dea faliment in chinuri pentru ca anul trecut pe vremea lu Rogojinaru si Stamule (doi hitleristi penibili) mai toate asociatiile de afaceri si patronale bateau campii in favoarea unui capitalism feroce. Iata ca il au acum, intins pe paine...
3. VREȚI DESCHIDERE
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2021, 14:30)
... a programului de export , nu-i excitați : ĂSTEA vând IQ - uri și răstoarnă ecuația la 1 Ron = 4 , 87 € .... Balanța comercială sare din balamale
D-na Șoșoacă ???