Municipiul Turda îşi propune să atragă fonduri din actualul exerciţiu financiar European pentru a introduce, într-o zonă periurbană, transport public hibrid, a declarat Cristian Matei, Primarul Municipiului.
Domnia sa a detaliat: "Vrem ca în actualul exerciţiu financiar european în care am intrat să abordăm o zonă de mobilitate urbană aferentă Turda, Câmpia Turzii şi încă 18 localităţi, o zonă peri urbană în care să realizăm un transport public, nu în totalitatea electric pentru că distanţele dintre localităţi sunt destul de mari şi ar presupune prea multe staţii de încărcare intermediare, ci hibrid, care să asigure depoluarea. În plus, această zonă periurbană este destul de deficitară la acest capitol, Turda fiind un pol de dezvoltare în cazul acestei zone vom avea o autobază în Municipiul Turda şi deja am început să lucrăm la fişele de proiect".
Cristian Matei a precizat că pe lângă acest plan de mobilitate periurban trebuie continuată dezvoltarea mobilităţii urbane în Turda, inclusiv prin achiziţia de noi autobuze, deoarece au fost atrase sume importante de bani în municipiul Turda.
Domnia sa a completat: "Am reuşit şi pe partea de infrastructură să finalizăm, prin fonduri europene, peste 100 de străzi, lucru care impune o nouă zonare şi noi artere de trasnsport în Municipiu, zone care până acum erau disponibile doar bicicletelor au devenit zone de construcţii europene foarte interesante, iar cetăţenii sunt foarte mulţumiţi şi vor fi şi mai mulţumiţi pentru că acest transport urban le va rezolva problema pentru deplasare, mai ales pentru copii pe traseul şcoală-acasă".
Totodată, primarul Municipiului Turda a mai spus că a avut discuţii pe zona de mobilitate urbană cu Asociaţia de Dezvoltare Nord-Vest şi au fost pregătite 38 de proiecte pentru actualul exerciţiu financiar european.
Cristian Matei a adăugat: "Am trecut deja la proiecte strategice de valori mari şi intenţionăm să facem încă o salină, parte componentă a actualei saline, dar care presupune mărire, lucru care ne va dubla, practic, numărul de vizitatori. De asemenea, suntem la proiectarea viitoarei autobaze pentru cele 20 de autobuze şi urmează să înceapă şi construcţia într-un timp relativ scurt. Începe construcţia park and ride-ului paralel cu amenajarea, reabilitarea şi modernizarea centrului istoric al oraşului, cu vechime de peste 2000 de ani. Toate aceste lucruri presupun ca toate arterele care fac legătura între aceste puncte să fie finalizate, presupun bicilete. În plua, avem în plan să accesăm şi proiecte sau poate din bani proprii să achiziţionăm chiar şi trotinete electrice, astfel încât să evităm poluarea total în Municipiul Turda. În acest sens a apărut deja la orizont acest proiect pentru centrul vechi al oraşului în care apar trei catedrale importante, Catedrala Ortodoxă a Municipiului, Catedrala Romano-Catolică şi cea Reformată. În acest ansamblu nou nu vor mai exista parcări, nu vor mai circula autoturisme, vom avea o singură arteră de circulaţie pentru autobuze de luni până vineri. Conex acestui proiect încercăm ca toate parcările existente în centru să fie relocate odată cu modernizarea pieţei centrale unde vrem să încercăm prin PNRR să construim pe două etaje subterane parcări".