VIDEOCONFERINŢA ELECTROMOBILITATEA / FRANK HAJDINJAK, VICEPREŞEDINTE CENTRUL ROMÂN AL ENERGIEI: "Avem circa 1.000 de puncte de încărcare în România, din care 25% sunt rapide"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 19 mai 2021

Frank Hajdinjak

Frank Hajdinjak

"Electrobilitatea este unul dintre subiectele cheie ale momentului", arată Hajdinjak

Electromobilitatea este unul dintre subiectele cheie ale momentului, atât în România cât şi în Europa, a afirmat Frank Hajdinjak, vicepreşedintele Centrului Român al Energiei (CRE). Acesta precizează că România are în jur de 1.000 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice, din care 25% sunt staţii de încărcare rapide.

Acesta a precizat: "Observăm o efervescenţă în ceea ce priveşte adoptarea tehnologiilor noi, a energiei curate şi cred că evoluţia electromobilităţii este un pilon cheie în proiectul în proiectul european de tranziţie către o economie cu emisii reduse de carbon. (...) Este foarte important şi să avem ca sursă de energie electricitate verde pentru că altfel balanţa autovehiculelor electrice nu va fi bună. Electromobilitatea însă nu este un concept nou, dar mă bucur că inclusiv Româ­nia face paşi înspre dezvoltarea sectorului de electromobilitate, infrastructura de s­taţii de încărcare se extinde, numărul de autovehicule electrice este în creştere şi deşi mai este mult de lucru suntem pe drumul cel bun.

Cred că electromobilitatea şi autoturismul electric sunt elemente ale societăţii civilizate unde oamenii sunt interesaţi de impactul pe care acţiunile lor le au asupra mediului şi asupra bunăstării tuturor".

Este foarte important ca sursele de încărcare să fie verzi, a subliniat vicepreşedintele CRE.

"Asta înseamnă că vom avea şi nevoie de multe investiţii în generare de electricitate din surse verzi. Trebuie să avem o infrastructură foarte bine dezvoltată, o infrastructură privat dar şi o infrastructură centrală sau suportată de stat, de judeţ sau de oraşe. Este extrem de important să ajungem într-o situaţie în care vom o reţea foarte bine dezvoltată, cu staţii de încărcare rapidă. Altfel nu va fi aşa simplu să ne adaptăm şi să facem tranziţia către autovehiculele electrice. Asta trebuie să încurajăm, dezvoltarea unui program sistem hibrid care să includă staţii de încărcare, energie din sursele regenerabile şi baterii. Infrastructură publică şi privată", a arătat Frank Hajdinjak.

Potrivit acestuia, companiile trebuie să dezvolte modele noi de afaceri pentru aceste pieţe care se vor concretiza în anii următori.

"Acum mai suntem cumva într-o stare cum a fost cu telefonul mobil acum 15 ani de zile, când am avut un telefon cumva prost prin comparaţie cu ce avem astăzi, şi fără serviciile integrate. Asta va fi foarte foarte important şi pentru dezvoltarea pieţei autovehiculelor electrice. Dacă astăzi vă duceţi cu maşina electrică din Bucureşti să spunem până în Germania va fi o provocare. Aveţi o problemă cu sistemele de plată, nu sunt foarte bine integrate şi asta este şi o şansă pentru piaţă, pentru jucători prezenţi sau pentru companiile noi. Dar (soluţii) vin cu siguranţă. Cum s-a dezvoltat un telefon şi este parte foarte importantă din viaţă noastră şi extrem de integrat, acesta va fi peste nişte ani, cu siguranţă, şi cazul autovehiculelor electrice. Dar astăzi nu suntem încă acolo", a arătat Hajdinjak.

Cele mai mari pieţe pentru autovehiculele electrice sunt acum în Olanda, Germania, Franţa şi Marea Britanie, a mai spus oficialul Centrului Român al Energiei.

"Dar şi în România a crescut piaţa. Avem în jur de 1.000 de puncte de încărcare, din care 25% sunt rapide. Ce probleme mai avem: autonomia este redusă, dar cred că suntem şi prea temători pentru că în mod normal nu avem nevoie de o autonomie aşa mare, cel puţin în oraş. Chiar şi cu o autonomie de 100 de km nu ar trebui să fie nicio problemă în mod normal. Bineînţeles, dacă ne ducem de la Constanţa la Timişoara este o altă situaţie. Durata mare de încărcare (este o problemă) în comparaţie cu combustibilii clasici, acoperirea geografică mai este o problemă. Reciclarea bateriilor şi a materialelor rare şi componentelor, a căror extracţie este şi toxică. Şi de asta trebuie să ne ocupăm pentru o balanţă bună a autovehiculelor electrice. Va fi şi o provocare pentru reţelele de distribuţie a electricităţii, în special în nişte zone comprimate unde vom avea mai multe autovehicule electrice. Trebuie să ne gândim ce implicare are asta pentru reţelele noastre. Cu siguranţă va fi o provocare, eu ştiu că în nişte zone din Germania este o problemă deja. Bineînţeles că starea reţelei este cumva altfel decât în România şi trebuie să ne ocupăm de infrastructură. Fără o infrastructură bine dezvoltată vom avea o problemă, este foarte clar. Eu cred în viitorul autovehiculelor electrice. Cel puţin în cazul utilizării private. Pentru transportul mare nu ştiu dacă asta va fi singura alternativă. Pentru marfă, pentru tren sunt şi alte variante disponibile în curând. Acum suntem într-o stare de experiment cu hidrogenul, dar va fi şi o alternativă. Eu cred că asta va fi o alternativă pentru transportul individual, dar sincer pentru transportul de marfă va fi o alternativă foarte interesantă", a mai afirmat Frank Hajdinjak.

Hajdinjak: "În România, în general, avem deja o problemă cu generarea"

De asemenea, acesta a punctat că România are deja o problemă cu generarea de energie electrică.

"Dacă discutăm despre România, în general, cu siguranţă avem deja o problemă cu generarea (de energie electrică = n.r.), prea multe centrale sunt prea vechi, e clar, şi trebuie să construim mai multe centrale şi eu cred aici şi într-un concept mai decentralizat. Nu în centralele foarte mari la nivel central. Dar o să vedem ce se întâmplă în viitor. Şi la nivel de reţele suntem foarte departe (...) comparativ cu alte ţări, nu doar Germania, Franţa sau Anglia, dar de exemplu şi în comparaţie cu Ungaria. Ştiu că toţi distribuitorii şi companiile de transport de electricitate şi gaze au investit foarte mult în ultimii ani, dar din păcate reţelele din România sunt într-o stare foarte proastă şi trebuie investit mai mult, cu siguranţă. Trebuie să digitalizăm reţelele, este foarte foarte clar. Merge tot împreună cu autovehiculele sau transportul electric. Fără o infrastructură bună nu se dezvoltă ţara. Putem să vorbim despre autovehiculele electrice, dar fără o infrastructură publică şi privată nu va fi o dezvoltare foarte foarte bună. Mă bucur foarte mult că în nişte oraşe au început deja şi nişte lucrări şi este foarte bine. Mă bucur că se întâmplă ceva şi se vede că intenţia este bună, dar acum este foarte important să dăm nişte programe mari pentru dezvoltare", a afirmat Hajdinjak.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb