Bursa de Valori din Bulgaria este deschisă pentru orice fel de discuţie despre cooperări viitoare în regiunea noastră, a spus Manyu Moravenov, directorul general al bursei vecine. Printre altele, acesta a afirmat că iniţiativa creării unui hub de informaţii pentru ţările din Iniţiativa Celor 3 Mări este foarte bună şi a propus întâlniri regulate între directorii generale ai burselor din regiune, nu întâlniri informale, ci întâlniri de lucru.
Moravenov a declarat: "Bursa de Valori din Bulgaria este deschisă pentru orice fel de discuţie despre cooperări viitoare în regiunea noastră. Credinţa mea personală, şi voi repeta ce am spus recent într-un forum similar, este că un viitor sustenabil pentru bursele noastre este transformarea într-o piaţă regională conectată şi soluţia practică (a cooperării) ar fi integrarea.
Desigur, acest lucru va fi făcut pas cu pas. Am putea să aşteptăm încă 20 de ani sau am putea să o facem mai rapid, acest lucru depinde doar de noi. Alternativele sunt ca bursele noastre locale să devină incubatoare pentru companii care să se listeze pe burse globale sau ca unii dintre noi să dispară, mai ales fiind parte din UE. Deci haideţi să începem să discutăm şi să lucrăm împreună".
Potrivit şefului Bursei de Valori din Bulgaria, foarte important este să fie evitate greşelile din trecut în ceea ce priveşte iniţiativele de cooperare regională: "Sunt de acord cu ceilalţi vorbitori cu privire la problematicile regiunii noastre. Aş vrea însă să adaug ceva: una dintre cele mai mari probleme este că avem diferenţe destul de mari între noi, comparând bursele din Sud-Estul Europei cu cele din Europa Centrală. Şi avem câteva exchange-uri ca Viena, Varşovia, Atena, care sunt mai mari decât celelalte. De ce spun asta: pentru că, pentru mai bine sau mai rău, avem experienţa dezvoltării burselor din ultimii 20 de ani şi îmi aduc aminte iniţiativele începute acum în ultimele decenii:, de exemplu iniţiativa Federaţiei Burselor Eurasiatice... (Federation of Euro-Asian Stock Exchanges - FEAS - n.r.). Câţiva vă puteţi aminti că bursa de frunte din această alianţă, Federaţie, a fost Istanbul Stock Exchange, şi o platformă chiar foarte bună a fost dezvoltată acum 15 ani pentru schimbul de informaţii şi date cu privire la piaţă (market-data - n.r.), indici comuni şi aşa mai departe. Acum, după 18 ani, nu avem foarte multe lucruri noi pe care le putem spune cu privire la asemenea activităţi (de cooperare în cadrul FEAS). Da, iniţiativa creării unui hub de informaţii pentru ţările din Iniţiativa Celor 3 Mări este foarte bună şi sunt sigur că va ajuta mult dezvoltarea pieţelor noastre din regiune. Dar, în general, este bine să vedem şi să vorbim despre care au fost problemele din trecut şi să nu facem aceleaşi greşeli ca în trecut".
În opinia acestuia, bursele din regiune trebuie să-şi găsească locul în oceanul pieţelor de capital din lume şi în special în spaţiul european pentru a nu mai pierde campioni naţionali.
"De exemplu, ce s-a întâmplat: pierdem afaceri pentru că dezvoltarea tehnologică este foarte rapidă, avem globalizarea pieţelor, există paşapoarte unice în Europa, şi este foarte uşor pentru companiile mici sau fintech-uri să-şi creeze afaceri. Ce vedem este că multă finanţare a fost realizată prin investiţii de tip private equity şi venture capital în loc de IPO-uri şi listări pe burse. Bursele mai mici precum noi se adaptează mult mai bine situaţiilor acestora de business şi trebuie să începem să lucrăm împreună cu ecosistemul de private equity. Sunt sigur că şi unele din celelalte burse au asemenea probleme. Companiile noi de creştere care au potenţial să fie listate pe burse sunt preluate de zona de venture capital şi de investitori privaţi înainte să vină pe pieţe şi unele se duc chiar direct peste hotare, să zicem în SUA, pentru creştere, în loc să folosească ecosistemul şi mediul de business din ţara noastră şi din regiunea noastră", a spus Manyu Moravenov.
Acesta a adăugat: "Eu cred că trebuie să discutăm mai des despre toate aceste probleme şi să încercăm să găsim modalităţi să ne ajutăm unul pe celălalt să ţinem aceste companii în regiunea noastră, să lucrăm cu ele şi să ne folosim infrastructura în modalităţi mai bune. Toţi ştim despre diferitele încercări de a unifica bursele din regiunea noastră. Din păcate, acum avem multe burse mici, câteva iniţiative de cooperare precum Viena Stock Exchange ce oferă servicii altor exchange-uri. Bursa de Valori din Bulgaria lucrează îndeaproape cu Deutsche Borse, dar în opinia mea este bine să începem să discutăm despre oportunităţile de a face afaceri împreună, între bursele noastre. Nu mă refer la fuziuni şi achiziţii, ci doar la dezvoltări comune. Sunt sigur că am putea crea ceva nou, ceva ce nu avem pe pieţele noastre, produse noi sau pieţe noi. Să începem să ne gândim de asemenea la listări duale, să îmbunătăţim regulile comune, să vedem cum putem rezolva unele probleme post-trading, clearing-ul şi settlement-ul de exemplu".
CEO-ul bursei de valori din Bulgaria a propus întâlniri regulate între directorii generali ai burselor din reigune şi nu doar întâlniri informale, ci întâlniri de lucru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2021, 08:41)
bravo, se vede ca esti ruda cu maniu