Suspendarea dreptului României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră timp de aproape un an a cauzat pierderi companiilor care au avut nevoie să valorifice acest tip de certificate.
Adrian Simionescu, preşedinte-director general al casei de brokeraj "Vienna Investment Trust", ne-a declarat: "Tranzacţiile au putut avea loc numai pe piaţa internă. Din acest motiv, preţul de tranzacţionare a scăzut foarte mult şi piaţa a înregistrat, în acest an de suspendare, doar 10-15% din tranzacţiile raportate în anul anterior. Preţul oferit pentru un certificat de emisii a fost şi cu 25-30% mai mic decât ce se putea obţine pe pieţele europene în ultimul an. Majoritatea ordinelor din piaţă au fost de vânzare, multe companii preferând să-şi păstreze certificatele până la reluarea tranzacţionării pe pieţele internaţionale".
Domnia sa ne-a precizat că ridicarea suspendării dreptului României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră va readuce piaţa în normal, iar numărul de tranzacţii va creşte. Din păcate, potrivit preşedintelui "Vienna Investment Trust", în prezent cotaţiile certificatelor de emisii pe pieţele europene au scăzut, fiind la jumătate faţă de perioada similară a anului trecut.
Şi Lavinia Stoica, directorul executiv al Consus România, ne-a spus că piaţa certificatelor de emisii va reintra în normal. Domnia sa a menţionat că în ultimul an preţul certificatelor tranzacţionate în ţară a fost unul scăzut, motiv pentru care şi numărul tranzacţiilor a fost mic.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat, vineri seară, decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto de a ridica suspendarea dreptului României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Autorităţile noastre au asigurat conformitatea sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu prevederile Protocolului de la Kyoto şi ale regulamentelor subsecvente.
Comitetul de Conformare a solicitat autorităţilor române să depună un Raport de progres în cursul anului 2013.
Comitetul a suspendat, la sfârşitul lunii august 2011, România din posibilitatea de a tranzacţiona drepturi de emisii de gaze cu efect de seră. Astfel, ţara noastră nu a putut să tranzacţioneze unităţi ale surplusului de cantitate atribuită (Assigned Amount Units - AAU) şi unităţi de reducere a emisiilor (Emission Reduction Units - ERU) rezultate din proiecte derulate sub mecanismul Implementare în Comun (Joint Implementation - JI). Operatorii din România care participă la Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din cadrul Uniunii Europene nu au putut să tranzacţioneze fără restricţii certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.
Anul trecut, mai multe fundaţii şi ONG-uri au arătat că, din cauza suspendării, statul român va pierde oportunitatea de a tranzacţiona cele 300 de milioane de unităţi de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate pentru perioada 2008-2012. Termenul limită pentru vânzarea acestor certificate este 2012, cand expiră Protocolul de la Kyoto.
1. ARTICOL FARA VALOARE
(mesaj trimis de Minea în data de 17.07.2012, 16:11)
inteleg ca s-a redus pretul, dar cat a fost si cat este in momentul asta?
Alina, draga, tu stii? Ma indoiesc ca stie Simionescu!
1.1. raspuns pentru Minea (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Lavinia Stoica în data de 18.07.2012, 09:25)
Buna ziua! ieri, cotatia de inchidere a bursei pariziene Bluenext, pentru certificatele EUA tranzactionate spot a fost de 7.66 EUR.