Vietnamul vrea să relanseze programul său nuclear pentru a răspunde cerinţelor sale energetice în plină expansiune, a anunţat marţi guvernul de la Hanoi, în condiţiile în care el abandonase în 2016 două proiecte de centrale nucleare considerate prea costisitoare, informează miercuri AFP.
Premierul Pham Minh Chinh a declarat marţi în Adunarea Naţională de la Hanoi că guvernul său ceruse relansarea programului nuclear pentru a satisface nevoile în energie în vederea unei "dezvoltări socio-economice rapide şi durabile pe termen lung".
"Dacă vrem să construim un scenariu de creştere economică cu două cifre, nevoile în energie vor creşte" cu 150%, a subliniat premierul vietnamez.
Pe calea unei industrializări rapide şi cu 100 de milioane de locuitori, economia Vietnamului depinde în principal de cărbune şi de hidroelectricitate pentru a susţine expansiunea economică, remarcă AFP.
În pofida acestei dependenţe de combustibili fosili, ţara s-a angajat să atingă neutralitatea netă în ceea ce priveşte emisiile de carbon înainte de 2050, cu sprijinul Parteneriatului pentru o tranziţie energetică echitabilă, în cadrul căruia ţările bogate ajută ţările în curs de dezvoltare în tranziţia către surse de energie curate.
La sfârşitul lui 2016, Vietnamul renunţase la două proiecte de centrale nucleare estimate la acea dată la mai multe miliarde de dolari, invocând motive de mediu şi financiare.
Cele două situri urmau să fie printre primele din Asia de Sud-Est, însă au fost oprite după ce estimările de costuri s-au dublat pentru a ajunge la 18 miliarde de dolari, potrivit AFP.
Aceste două proiecte de centrale prevăzute să fie construite în provincia Ninh Thuan din centrul ţării şi cu o capacitate combinată de 4.000 de megawaţi urmau să fie dezvoltate cu ajutorul societăţii de stat ruse Rosatom şi al consorţiului nipon JINED.
"Proiectul a fost suspendat nu din motive tehnologice, ci din cauza situaţiei economice actuale din ţară", declarase guvernul vietnamez de la acea dată.