Viitoarele teste de stres se vor concentra pe implementarea cerinţelor Basel III

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 noiembrie 2012

"Trebuie să ne concentrăm eforturile de la procesul de recapitalizare la dezvoltarea metodelor de implementare deplină a standardelor Basel III. Vom structura testele de stres de anul viitor pe aceste coordonate", a explicat şeful EBA, Andrea Enria.

"Trebuie să ne concentrăm eforturile de la procesul de recapitalizare la dezvoltarea metodelor de implementare deplină a standardelor Basel III. Vom structura testele de stres de anul viitor pe aceste coordonate", a explicat şeful EBA, Andrea Enria.

Testele de stres ce vor fi derulate anul viitor în rândul băncilor din Europa vor verifica progresele înregis-trate de creditorii europeni în privinţa implementării cerinţelor Basel III, a declarat Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Trebuie să ne concentrăm eforturile de la procesul de recapitalizare la dezvoltarea metodelor de implementare deplină a standardelor Basel III. Vom structura testele de stres de anul viitor pe aceste coordonate", a explicat şeful EBA.

Normele Basel III ar urma să intre treptat în vigoare începând din 2013. Aceste reguli au fost elaborate ca răs-puns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare împotriva viitoarelor şocuri financiare.

Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, normele Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acorda, faţă de 2% în prezent.

Deoarece res-ponsabilitatea supervizării băncilor europene va fi preluată de Banca Centrală Europeană, EBA vrea să asigure o reglementare eficientă prin stabilirea unui set comun de reguli de supervizare, analizând metodele folosite de autorităţile SUA şi dezvoltând un ghid comun ce va fi utilizat pentru supervizarea instituţiilor de creditare din Europa, a declarat Enria.

Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană le-a cerut băncilor din UE să continue să-şi majoreze capitalul la peste 200 miliarde de euro (258 miliarde de dolari) pentru a face faţă cerinţelor mai dure de reglementare pe plan mondial.

Cele 27 de bănci europene cărora EBA le-a cerut să-şi prezinte planurile privind majorarea capitalului au reuşit să ajungă la un total de 116 miliarde de euro, a anunţat în octombrie EBA. Incluzând ajutorul către băncile elene şi spaniole, băncile europene şi-au majorat rezervele de capital cu peste 200 miliarde de euro din 2011.

Încrederea investitorilor în băncile europene a fost afectată de criza datoriilor cu care se confruntă ţări ca Grecia, Italia şi Spania. EBA le-a cerut băncilor europene în decembrie să-şi majoreze capitalul cu 114,97 miliarde de euro, pentru ca până în iulie indicele de adecvare a capitalului Core Tier 1 să ajungă la 9%, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

Printre băncile care nu au reuşit să îndeplinească cerinţele EBA se află Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (Italia), Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus (Cipru) şi Nova Kreditna Banka Maribor (Slovenia). Pentru aceste bănci, EBA a cerut ca orice ajutor de stat către aceşti creditori pentru a ajunge la un indice de adecvare a capitalului Core Tier 1 să ajungă la 9% să fie activate până la sfârşitul lui 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb