Viitorul industriei telecom pus sub semnul intrebării de viitoarea reglementare 5G

F.A.
Miscellanea / 18 mai 2021

Viitorul industriei telecom pus sub semnul intrebării de viitoarea reglementare 5G

Proiectul legii 5G este de aşteptat să fie supus, în această săptămână, votului în plenul Camerei Deputaţilor, unde a fost dezbătut în procedură de urgenţă. Proiectul a trecut fără niciun amendament adoptat prin dezbaterile din Comisiile de specialitate.

Marii operatorii telecom au atras, însă, recent atenţia asupra riscurilor pe care adoptarea în forma actuală a proiectului de lege le aduce pentru dezvoltarea viitoare a pieţei, avertizând că poate fi pus în pericol tot ceea ce s-a construit până acum în acest domeniu.

Industria telecom este una dintre puţinele care au performat în România. Investiţiile de sute de milioane de euro făcute de marii operatorii de telefonie mobilă au făcut ca, în anul 2015, România să se situeze pe locul al treilea în lume ca viteză a serviciilor de internet mobil prin tehnologia 4G, înaintea unor state avansate precum Statele Unite ale Amercii, Japonia, Germania şi China, conform unui raport al companiei britanice OpenSignal şi preluat de Asociaţia globală a operatorilor de telefonie mobilă (GSMA). Acoperirea 4G a crescut de la an la an, iar conectivitatea de tip 5G este deja oferită locuitorilor din diverse oraşe ale ţării, inclusiv în Bucureşti.

Toate aceste evoluţii au fost înregistrate într-un cadru de afaceri predictibil şi liber concurenţial, care a permis ca românii să beneficize nu doar de accesul la reţele telecom de voce şi date performante, dar şi la preţuri atractive comparativ cu alte state europene. Operatorii telecom sunt acum preocupaţi de faptul că o eventuală excludere a unor producători de echipamente telecom, nu doar din construcţia viitoarelor reţele 5G, dar şi din cele deja existente, pe parcursul următorilor 5 ani, va afecta tot acest parcurs favorabil.

O astfel de decizie ar genera costuri pentru operatorii telecom, apreciază analiştii din domeniu, aceştia solicitând ca într-un asemenea scenariu statul să compenseze costurile generate de înlocuirea echipamentelor existente. Nu trebuie uitat, de altfel, că aceste costuri ar veni într-un moment în care operatorii va trebui să aloce oricum fonduri importante în cadrul licitaţiei pentru frecvenţele 5G, ca şi riscul ca ei să fie nevoiţi să achiziţioneze echipamente noi la un preţ şi mai ridicat, după implementarea legii, tocmai în condiţiile unei diminuări a competiţiei.

Aşteptarea operatorilor telecom este, astfel, ca orice intervenţie a statului care poate afecta mecanismele pieţei cu impact pentru următorii zeci de ani să fie cât mai bine evaluată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru slugoii "reziști" ai marelui licurici nu contează nici un argument logic, economic sau financiar, pentru ei contează doar să se pună bine cu stăpânii de peste ocean.

    Imbecilitatea lor o să ne coste pe toți, prin servicii de comunicații mult mai scumpe și mai proaste. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb