VIKTOR ORBAN:  "Băncile au obligaţia morală să modifice voluntar creditele ipotecare în valută"

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 septembrie 2013

Premierul Ungariei a afirmat că economia poate tolera reducerea ratei dobânzii de 1,1%, deja anunţată.

Premierul Ungariei a afirmat că economia poate tolera reducerea ratei dobânzii de 1,1%, deja anunţată.

Băncile din Ungaria au obligaţia morală să modifice voluntar contractele îm­prumuturilor ipotecare în valută, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, la postul public de radio Kossuth. Liderii partidelor aflate la guvernare s-au întâlnit săptămâ­na trecută cu reprezentanţii băncilor cărora le-au solicitat să corecteze contractele şi să le modifice, astfel încât să reflecte interesele clienţilor.

Contractele trebuie schimbate astfel încât majoritatea pierderilor rezultate din modificarea ratelor de schimb să reprezinte o povară pentru instituţiile de creditare şi nu pentru clienţi, a explicat Orban. Aceasta a adăugat că în cazul în care băncile nu modifică contractele până la 1 noiembrie, Guvernul va lua măsuri şi va găsi o soluţie prin care vor fi eliminate împrumuturile în valută astfel încât clienţii a căror credite ipotecare sunt în forinţi să nu fie dezavantajaţi.

Referindu-se la posibilitatea unei viitoare reduceri a ratei dobânzii, premierul Ungariei a afirmat că economia poate tolera reducerea ratei de 1,1% deja anunţată şi "vom vedea ce se va întâmpla iar alte decizii pot fi luate mai târziu".

Recent, Sandor Csanyi, şeful OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, a apreciat că procesul de conversie în forinţi a creditelor în valută va costa sectorul bancar 900 - 950 de miliarde de forinţi, iar OPT va înregistra costuri de 300 miliarde de forinţi.

Întrebat de jurnalişti dacă sectorul bancar va supravieţui acestui proces, Csányi a răspuns, citat de Agerpres: "Nu, sectorul bancar nu va supravieţui, dar uneori mă întreb dacă nu ar trebui oricum să renunţăm şi să vedem cine rămâne, dar aceste evoluţii vor avea consecinţe fatale pentru economia Ungariei. Ceea ce pot eu zice este că OTP va supravieţui, indiferent ce soluţie va fi găsită". Preşedintele Asociaţiei băncilor din Ungaria, Mihaly Patai, a declarat că instituţiile maghiare de creditare sunt gata să acopere cea mai mare parte a costurilor programului guvernamental de sprijinire a celor care au luat credite în valută.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei băncilor din Ungaria, Agnes Suto, a precizat că au fost elaborate două propuneri pentru a veni în sprijinul celor care au credite în valută, propuneri care includ o combinaţie între conversia în forinţi a creditelor în valută, subvenţionarea dobânzilor şi un curs de schimb limitat. Mihaly Patai a adăugat că planul băncilor ar urma să se întindă pe o perioadă de mai mulţi ani şi ar îndeplini cererile Guvernului vizând o reducere drastică a ratelor lunare care trebuie plătite de debitori. Acesta a refuzat, însă, să comenteze dacă propunerile băncilor au puncte comune cu ideea avansată luni de Banca centrală care includea o conversie în forinţi a ratelor lunare la un curs preferenţial de 180 de forinţi pentru un franc elveţian.

Mulţi cetăţeni unguri au credite ipotecare în valută, în principal în franci elveţieni şi euro. Premierul Viktor Orban a acuzat băncile că nu au explicat destul de clar riscurile creditelor în valută şi a lansat mai multe scheme de sprijinire a debitorilor precum posibilitatea rambursării anticipate a creditului şi fixarea cursului de schimb la rambursarea datoriilor până în 2017. În ambele cazuri, cursul de schimb a fost fixat la un nivel semnificativ mai mic decât cursul de pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb