Viktor Orban: "Donald Trump va cere negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va fi reales"

S.B.
Internaţional / 16 iulie

Viktor Orban: "Donald Trump va cere negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va fi reales"

Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale americane din noiembrie şi a elaborat "planuri bine fundamentate" în acest sens, susţine într-o scrisoare adresată liderilor europeni premierul ungar Viktor Orban după discuţii private avute cu candidatul republican, informează news.ro.

Această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă comunicarea diplomatică directă cu Rusia şi să înceapă negocieri "la nivel înalt" cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a afirmat premierul ungar într-o scrisoare confidenţială adresată liderilor UE în urma consultărilor avute la Moscova şi Beijing.

"Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace din partea lui (Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu siguranţă că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, el nu va aştepta până la învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca un broker de pace", a scris Orban în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE. "El are planuri detaliate şi bine fundamentate în acest sens", a adăugat liderul maghiar.

Aceasta înseamnă că UE ar trebui să anticipeze schimbarea politicii SUA, a spus Orban, şi fie să îmbrăţişeze necesitatea unor negocieri imediate între Rusia şi Ucraina, fie să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru finanţarea apărării Ucrainei.

"Sunt mai mult decât convins că, în cazul probabil al victoriei preşedintelui Trump, proporţia sarcinii financiare între SUA şi UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru Ucraina", a avertizat Orban în scrisoarea sa.

"Strategia noastră europeană în numele unităţii transatlantice a copiat politica pro-război a SUA", a scris Orban. "Nu am avut până acum o strategie europeană suverană şi independentă sau un plan de acţiune politică. Propun să discutăm dacă continuarea acestei politici este raţională în viitor", le-a transmis Orban liderilor europeni în scrisoare.

Orban a mai afirmat în scrisoare că, pe baza discuţiilor sale recente cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, "observaţia generală" a fost "că intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat".

Deplasările lui Orban la Putin, Xi şi Trump din ultimele două săptămâni, în timp ce Ungaria deţine preşedinţia rotativă a UE, i-au şocat pe aliaţii săi din blocul european şi din NATO. Mulţi se tem că sprijinul lui Orban pentru un acord de pace în timp ce Rusia controlează încă o mare parte din estul Ucrainei face jocul Kremlinului şi subminează hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Kievului.

Biroul lui Orban a refuzat să comenteze, când a fost contactat de Financial Times, care a văzut scrisoarea lui Orban. La rândul său, echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii.

JD Vance, senatorul republican din Ohio pe care Trump l-a ales luni drept coechipierul său, s-a folosit de un articol de opinie publicat în februarie în FT pentru a solicita Europei să îşi asume o sarcină mai mare în sprijinirea Ucrainei.

Premierul ungar a fost mult timp cel mai pro-rus lider din UE, criticând sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi sprijinul militar acordat Ucrainei şi cerând în acelaşi timp încetarea focului şi negocieri de pace. Acest lucru este în contrast cu poziţia comună a UE, potrivit căreia ar trebui să sprijine apărarea Ucrainei şi că numai Kievul poate decide când să deschidă negocierile cu Rusia.

El le-a spus liderilor UE: "Putem găsi o fereastră de oportunitate cu o bază morală şi raţională puternică pentru a începe un nou capitol în politica noastră . . . (şi) să facem un efort pentru a reduce tensiunile şi/sau a crea condiţiile pentru o încetare temporară a focului şi/sau pentru a începe negocieri de pace".

Descrierea lui Orban a planului de pace al lui Trump pentru Ucraina coincide cu un document de politică privind conflictul, scris de doi aliaţi ai fostului preşedinte, care se aşteaptă să ocupe funcţii de conducere în domeniul securităţii naţionale în cadrul administraţiei sale, dacă acesta va câştiga alegerile din noiembrie din SUA. Planul elaborat de Keith Kellogg şi Fred Fleitz de la America First Policy Institute propune ca SUA să continue să consolideze apărarea Ucrainei, însă viitorul ajutor militar ar impune Kievului să participe la negocierile de pace cu Rusia, notează FT.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Trump nu va cere nicio negociere! Alegerea lui JDVance arata clar urmatorul pas. In Ucraina se va incheia toata cacealmaua la un minut dupa declaratia lui Trump, imediat dupa confirmarea castigarii alegerilor, prin care va spune ca Ucraina nu va fi primita in NATO, (a spus acum vreo luna, intr-un interviu obscurizat, ca Rusia a declansat conflictul in momentul in care era clar ca americanii presau pentru primirea Ucraineii in NATO), si nici nu va mai primi vreun sprijin din partea NATO! Din acel moment, al anuntului lui Trump, ce-ar mai putea spera circarul de la Kiev? Poate doar sa nu fie linsat in plina strada!

    1. Trump mai are posibilitatea unui mandat, poate mai scurt decât cel teoretic, Ucraina luptă pentru a scăpa veci pururi de hoții și criminalii kaghebiști, cu politicile lor de colhoz, luăm tot din periferii și ducem la Moskva. Trump poate forța retragerea lui Putler, în rest nu poate face nimic altceva.

      Cere alt script! 

    Raman la parerea mea initiala .Tot ceea ce se intimpla are un singur cistigator numit UE ce isi va reintegra intreaga Ucraina sau partea ei istoric europeana o data cu incheierea razboiului.Este pracric un nou an 1989 intins poate chiar spre un deceniu .Ce vedem : Rusia nu poate trece Nipru .Rusia distruge la ras si Donbas si Lugansk si se retrage din Crimeea .Ucraina nici nu pierde dar nici nu ciustiga dar este evident cum Rusia pierde in razboi o generatie de tineri .NATO european isi dezvolta capacitatile .Suedia si Finlanda intra in NAT.UE aloca sume uriase de bani spre dezvoltare .Intreaga Europă se inarmeza practic de la zero dupa ce si-a distrus deja vechile echipamente militare in razboi .SUA , daca cistiga Trump, se va retrage din Europa lasind Europa sa se apere singura exact asta ceea ce Europa dorea .Marea Britanie nu are alternativa .Va reconsidera Brexitul si isi va remodela relatia ei cu UE.Imperiul se reface .Victor Orban este deja trecutul .Contrar tuturor asteptarilor tentativa de asasinat ii scade sansa cistigarii alegerilor lui Trump.Deja vedem un alt Trump unul care este evident marcat de ceea ce i s-a intimplat .

    La cat de sifonati is mujicii, probabil ca ne descurcam aici in Europa fara americani ca sa-i fugarim acasa.

    1. Polacii sunt ca bulldogul tinut in lant, daca-l rupe nu se mai opresc din muscat rusnaci. Au si cu ce au si motivatie istorica si au si momentul potrivit!

      Si nu doar ei!!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb