VÎNTU, DOI ANI ÎNCHISOARE, ÎN DOSARUL BID Fostul preşedinte BID, Doru Nicolaescu: "Vîntu este pedepsit pentru ce n-a făcut, dar nu pentru ce a făcut!"

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 19 ianuarie 2007

Doru Nicolaescu (stânga), fostul preşedinte al băncii lui Vîntu (dreapta), care şi-a pierdut libertatea ca să-l înfunde pe patronul său, susţine că Judecătoria l-a condamnat în mod greşit pe acela...

Doru Nicolaescu (stânga), fostul preşedinte al băncii lui Vîntu (dreapta), care şi-a pierdut libertatea ca să-l înfunde pe patronul său, susţine că Judecătoria l-a condamnat în mod greşit pe acela...

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat ieri la doi ani de închisoare, pentru uz de fals, în "Dosarul BID", Judecătoria sectorului 1 Bucureşti repetând, astfel, sentinţa pe care o pronunţase în iunie 2005 (cu diferenţa că atunci îi dăduse trei ani de închisoare).

Vîntu a fost acuzat de Banca Naţională că, în 1998, la constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID), ar fi folosit o adeverinţă de la SOV-Invest care, în mod fals, atesta că fondurile băneşti cu care urma să constituie banca, provin din surse proprii. Adeverinţa consemna că Vîntu dispune de investiţii în titluri FNI aco­peritoare fondurilor necesare băncii.

După falimentul FNI, a ieşit la iveală că fondurile băneşti la care făcea referire adeverinţa SOV-Invest figurau sub numele lui Viorel Popa, director general în Grupul Gelsor - "mâna dreaptă" a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Mihai Bogza (pe atunci viceguvernator al BNR) a semnat reclamaţia, în august 2000, în care sesiza instanţei judecătoreşti falsul în declaraţii şi uzul de fals la constituirea BID.

Pentru această din urmă acuzaţie, Vîntu a fost condamnat ieri la doi ani de închisoare (cu executare) şi plata a 150.000 de lei pentru cheltuieli de judecare.

Fostul preşedinte BID Doru Nicolaescu afirmă, în mod şocant, că sentinţa de ieri este o eroare judiciară şi că, în loc să fie condamnat pentru ceea ce este vinovat, Vîntu a fost pedepsit pentru ceea ce nu a făcut.

Nicolaescu a declarat ziarului BURSA: "Ioana Maria Vlas a negat că ea ar fi fost cea care a eliberat adeverinţa despre care se spune c-ar fi falsă şi se pare că ar fi aruncat vina chiar pe Viorel Popa, cum că el însuşi ar fi eliberat-o - dar, de fapt, nu are niciun fel de importanţă cine a eliberat-o, de vreme ce, banii doar figurau pe numele lui Viorel, dar, în realitate, erau ai lui Vîntu".

Doru Nicolaescu reaminteşte că, la procesul din 2005, Vîntu a declarat în apărarea sa că şi-a pus banii la FNI pe numele lui Popa, pentru că, dacă i-ar fi pus pe numele propriu, atunci oricare gest al său - de retragere ori, dimpotrivă, de investiţie - i-ar fi influenţat pe investitorii la FNI, riscând să stârnească panică.

"Este un argument discutabil, dar verosimil", comentează Doru Nicolaescu, afirmând că, oricum, Vîntu nu a săvârşit nimic ilegal punându-şi banii pe numele altuia: "Instituţia împrumutului de nume este legală şi în România, ca şi aiurea", spune fostul preşedintele BID.

Nicolaescu apreciază că "Dosarul BID" a fost impropriu instrumentat în cazul lui Vîntu, iar condamnarea lui pentru uz de fals este cu atât mai eronată cu cât "uzul de fals" nu a condus la prejudiciu.

"Vîntu trebuie judecat, pentru acuzaţiile grave", susţine Doru Nicolaescu, care afirmă că justiţia a acţioant cum au făcut-o americanii cu Al Capone - l-au condamnat pentru evaziune fiscală pentru că n-au putut să-i dovedească crimele.

Declaraţiile lui Doru Nicolaescu (care pare să-i ia apărarea lui Vîntu) sunt cu atât mai şocante cu cât ostilitatea sa faţă de fostul său patron este notorie. De altfel, prăbuşirea BID a fost declanşată finalmente de afirmaţiile incendiare ale lui Nicolaescu împotriva lui Vîntu, contra căruia pornise un adevărat război la cumpăna anilor 2000-2001. Practic, Nicolaescu a fost arestat în virtutea propriilor declaraţii, ale căror consecinţe şi le-a asumat ca pe un sacrificiu ca să-l înfunde pe Vîntu în puşcărie.

Sorin Ovidiu Vîntu nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doru si-a pierdut libertatea sa-l infunde pe Vintu..!!!

    Make tu care esti bun prieten cu Doru, si stii foarte bine adevarul , sau nu? mai pui botul la minciunile lui? 

    Mai bine l-ai intreba ce-a facut prima data cand a iesit de la parnaie, si unde le-a pus...

    sau vrei sa-tzi spun eu?  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb