VÎNTU ŞI LUCA Sârba-n căruţă

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2011

Sârba-n căruţă
  • document ataşat Referat arestare - cauza Petrom Service
    apasă aici pentru a descărca.

    Vîntu şi Luca au fost arestaţi pe motiv că au jucat sârba-n căruţă, dar e drept că-i vorba de o căruţă de bani - cei 328 de milioane de euro pe care i-a obţinut Petromservice, prin contractul de vânzare a activităţilor de servicii petroliere şi transferul celor 10.000 de angajaţi către Petrom, încheiat în 2007 şi finalizat în 2008.

    Iată ce reiese din ceea ce acuză procurorii:

    Totul a pornit de aici: "Avem nişte bani, cum procedăm?"

    Adică: în realitate, banii sunt ai noştri, dar figurează în scripte la Petromservice, unde mai sunt şi alţi acţionari (de fapt, nu este deloc exclus ca ceilalţi acţionari să fie acţionari, tot aşa, doar în scripte) - cum facem ca realitatea să corespundă cu scriptele şi banii să ne intre în buzunare?

    A urmat un joc foarte popular, deloc sofisticat, deloc inventiv, pentru că Vîntu îl practicase şi la FNI: cumpărăm nişte acţiuni de doi bani şi i le vindem lui Petromservice cu doi lei, cum am făcut cu acţiunile Exportimport, în anii 1997-2000, când le-am cumpărat cu doi bani şi le-am vândut cu două sute de lei (mă rog, e o metaforă) la FNI.

    Vîntu & amicii se aflau la ambele capete ale tranzacţiei: ei îşi vindeau, ei îşi cumpărau - Doamne!, ce frumuseţe de comerţ! - şi, la coadă, diferenţa enormă de preţ le revenea în buzunare.

    Bani cinstiţi.

    Încă o dată, nu excludem ca, întradevăr, să fi fost banii lor, în realitate - ai lui Vîntu & amicii - şi de fapt să nu-i fi prejudiciat pe ceilalţi acţionari, pentru că altă experienţă a lui Vîntu, cea de la Banca Romextera, a arătat că este capabil să încheie mii de procuri la notariat, astfel ca salariaţii să figureze oficial drept acţionari ai băncii, dar, "de facto", acţiunile să-i aparţină.

    După cum, banii cu care a capitalizat Banca Română de Scont, deşi figurau pe numele lui Nicolae (Viorel) Popa, erau, de fapt, ai lui Vîntu.

    Dacă acesta va fi fost cazul şi la Petromservice (fapt care nu-i decât o ipoteză venită din cunoaşterea "stilului SOV", dar nu dispunem de nici o altă indicaţie), atunci, teoretic, Vîntu şi Luca ar avea unele şanse pentru circumstanţe atenuante, în faţa acuzaţiei de prejudiciere a celorlalţi acţionari, însă nu şi la cea de spălare de bani.

    Dar, credem că vremea "circumstanţelor atenuante" pentru Vîntu s-a "atenuat" până la zero; insistenţa cu care este adus la Parchet, frecvenţa arestărilor lui (ieri a fost umilit să creadă că este lăsat în libertate, pentru ca, imediat ce a demarat spre casă, să fie chemat înapoi, la celulă), ca şi diversitatea acuzaţiilor, lasă să se întrevadă o determinare a autorităţilor să-l termine, indiferent de circumstanţe.

    Nu că n-ar merita.

    Dar..."statul de drept"?

    Adică, zece ani după prejudicierea a două sute de mii de investitori la FNI, n-aţi putut nici să vă atingeţi de Vîntu, iar în ultimul an îl arestaţi pe trei motive diferite?

    Hai, dom'le, că sunteţi prea capabili!

    Premieră pentru Luca, obişnuinţă pentru Vîntu

    Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor zece persoane cercetate pentru delapidare şi spălare de bani în dosarul falimentării Petrom Service. Primii în capul listei se află Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, dar alături de aceştia vor suferi rigorile legii şi Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală, Sorin Mihai, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Zizi Anagnostopol, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu.

    Judecarea ordonanţei de reţinere a fost pigmentată şi cu momente tragi-comice. În cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, instanţa a decis că termenul de 29 de zile va curge din momentul în care acesta va fi dus efectiv în arestul Poliţiei Capitalei.

    Această precizare a fost necesară deoarece în jurul orei 14.00 omul de afaceri plecase de la Tribunalul Bucureşti, deoarece îi expirase ordonanţa de reţinere. Vîntu chiar a avut timp şi pentru un scurt dialog cu presa, declarând că s-a plictisit să tot dea explicaţii. Normal, după pronunţarea deciziei, Vîntu va trebui să revină în arest. De altfel, Tribunalul a trimis o copie a minutei deciziei la Biroul de Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei pentru punerea în executare a hotărârii, asta pentru cazul în care inculpatul nu prezenta singur la arest. Totul seamănă cu un duş scoţian, avocaţii apărării explicându-şi cu greu de ce se ajunge la astfel de situaţii. Nu de aceeaşi situaţie au avut parte ceilalţi 9 acuzaţi, care au rămas în sală până la pronunţare. Un moment mai puţin obişnuit a avut loc după pronunţarea deciziei, când judecătorul Mitu Stegaru a întrebat unde este Octavian Ţurcanu, acesta fiind în apropierea boxei în care stau arestaţii. După ce l-a văzut, magistratul i-a spus: "Săriţi înapoi, vă rog!".

    Anchetatorii au descoperit o adevărată încrengătură de off-shoruri şi firme prin care sume foarte mari de bani au fost apoi transferate, de mai multe ori pentru a li se pierde urma. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus sechestru pe toate bunurile învinuiţilor: 81 de imobile - terenuri, apartamente, restaurante, spaţii comerciale, maşini, ambarcaţiuni, conturi bancare, într-o acţiune fără precedent. "Caracterul transnaţional al operaţiunilor financiare des-făşurate de inculpaţi a făcut extrem de dificilă administrarea probatoriului în cauză, fiind necesară efectuarea a trei comisii rogatorii internaţionale, în state în care secretul bancar este protejat prin numeroase formalităţi, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data săvârşirii faptelor până la momentul la care au fost obţinute date temeinice cu privire la participarea inculpaţilor. Astfel, unele dintre autorităţile judiciare au transmis răspunsul la comisia rogatorie internaţională în luna iulie 2011, iar ultimele relaţii comunicate de alte autorităţi judiciare au fost transmise la sfârşitul lunii octombrie 2011. Modul de operare al inculpaţilor denotă specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze eventuala identificare şi tragere la răspundere penală, împrejurare care trebuie coroborată cu datele referitoare la alte infracţiuni comise de aceiaşi inculpaţi în modalităţi similare. Din probele cauzei rezultă că inculpaţii deţin numeroase companii şi conturi bancare în străinătate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi îngreunată de inculpaţii aflaţi în stare de libertate", se arată, printre altele, în referatul cu propunerea de ares-tare preventivă a persoanelor reţinute în dosarul Petrom Service.

    Procurorii susţin că Sorin Ovidiu Vîntu se implica direct în activitatea S.C. Petromservice S.A. şi îi dădea indicaţii directe lui Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma să le ia, admonestându-l pe acesta când nu acţiona conform planului convenit. (D.N.)

    Opinia Cititorului ( 11 )

    1. Penibil articol dle make. ce treaba are romexterra cu petromservice, societatea preluata de asociatia salariatilor in 2002 gratis de la Petrom sivanduta catre Petrom cu 320 de mil. euro? Putina documentare nu strica de la un ziar de specialitate. sau puteati parcurge macar rechizitoriul procurilor si sa cititi ca de fapt ancheta vine din alta parte sunt mai multe comisii rogatorii intre state, inclusiv moldova. toate cele patru state s-au unit impotriva lui Vintu?

      1. Imi pare rau dle. radu, sa-i reprosezi cuiva ca nu-i documentat, din cauza ca tu insuti nu pricepi la ce se refera, ori pentru ca tu insuti nu esti documentat, este suprapenibil.

        Mai citeste o data articolul. 

        Sau intreaba un prieten.

        Eventual, cauta in arhiva BURSA. 

      Genul acesta de şmecherii financiare trebuia semnalat din faşă de către presa de specialitate şi "Bursa" a făcut-o de-a lungul anilor, cu timiditate şi teamă. Teamă nu de Vîntu ci de Justiţia coruptă şi de aleşii implicaţi.

      Vă rog să vizitaţi, în acest sens, opinia mea cu caracter preventiv în "Bursa" din 08 11 2011, secţiunea Bănci-Asigurări: "Garanti Bank etc". 

      1. Nu neg, tratam subiectele astea cu prudenta, ceea ce poarta si un alt nume:"profesionalism".

        Nu intotdeauna dispunem de dovezile a ceea ce intelegem ca se petrece, dupa cum, desigur, in problema interviurilor, 50% ele sint ca si facute; nu mai ramine decit ca Basescu si Patriciu sa raspunda. 

        Profesionalismul - care nu ti-l poate nega nimeni, te-ar fi obligat sa-l pui alaturi si pe Geoana; este prietenul de sfat a lui Vintu, nu ?.

        Apropos; nu ne-ai semnalat ca pe Geoana l-a luat Vintu !. 

        Haaaaaaaaaa!

        Ha ha haaaaaaaaaaaaaa! suna mai bine; o duce vantu' mai usor. 

        N-a fost Make; el ar fi scris sacadat. 

      D-le Radu,Dvs sunteti penibil.Sindicatul de la Petrom,era in actionariatul bancii Romextera si au fost prezenti si la vinzarea ei.

      1. Da ? Chiar asa sa fie ? au fost toti (dar absolut toti) prezenti ? unde in sala Palatului ? 

        Uite domnule ! nu doar Vintu dirijeaza si din arest ; Luca scrie.... 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb