Vinurile nu mai au căutare la export

Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 22 august 2006

Vrancea a devenit un exportator din ce în ce mai neimportant de vinuri îmbuteliat şi vrac. Conform statisticilor Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Vrancea, în 2005 exporturile de vin s-au situat la jumătate faţă de toamna lui 2004, iar perspectivele exporturilor în 2006 sunt, de asemenea, sumbre. Astfel, în 2005 din Vrancea au plecat spre Canada, Marea Britanie, Italia, Cheia, Germania, Belgia, Olanda, Israel, Elveţia, Slovacia şi Statele Unite ale Americii 98.778 sticle de vin şi 900 hectolitri de vin vărsat, în condiţiile în care în 2004 au plecat spre aceleaşi destinaţii 151.192 sticle de vin şi 3.020 hectolitri de vin vrac.

Cel mai mare exportator de vinuri a fost, în cei doi ani, Vincon SA Vrancea care în 2004 a exportat 140.686 sticle de vin, iar în 2005 - 96.078 sticle.

Un alt exportator a fost şi Veritas SA Panciu care în 2004 a exportat 6.390 sticle de vin îmbuteliat şi 4.116 sticle de şampanie. În 2005, Veritas SA Panciu a exportat doar 2.700 sticle de şampanie.

În această vară, în magazinele din Vrancea nu se mai găseşte vin produs de Veritas SA, Panciu, societatea îmbuteliind, la comandă, vinuri pentru un alt producător local - Vinexport SA.

Deşi înainte de 1989 Vinexport SA era cel mai mare exportator de vinuri din judeţ, societatea nu mai face exporturi. În acest an, proprietarii combinatului au luat decizia de a importa 6 milioane litri vin din Spania pe care îl comercializează sub brand-urile proprii.

Liviu Jitea, proprietarul combinatului de vinificaţie Vinexport, susţine, citat de Rompres, că a cumpărat vinul din Spania la preţul de 0,65 lei/litru şi că în această toamnă, probabil, nu va mai cumpăra nici un kilogram de struguri din producţia internă.

"Am adus din Spania un vapor de vin pentru îmbuteliat. Este un soi mediteranean care costă 0,65 lei /litrul. În Româ-nia, un litru de vin se obţine din 1,7 kilograme de struguri iar mai jos de 0,45 lei/kilogramul nu se vor cumpăra strugurii anul acesta. Să cumpere cine vrea struguri, că eu nu mai cumpăr din România", afirma Liviu Jitea.

Omul de afaceri susţine că a îmbuteliat deja vinul adus din Spania şi că îl comercializează sub diverse mărci ale companiei pe care o conduce.

Jitea susţine că, din punct de vedere al afacerii, îmbutelierea vinului adus din Spania este mult mai profitabilă decât cumpărarea strugurilor de la podgorenii vrânceni.

"În occident, în supermarket-uri, litrul de vin este 0,55 euro. La noi, nu găseşti vin sub 1,5 euro. Acum va fi", susţine, sigur pe el, omul de afaceri.

Liviu Jitea a mai spus că în România, în Vrancea în special, via se lucrează haotic, pe suprafeţe mici şi fără a avea cunoştinţele necesare unei astfel de munci.

"Fiindcă se lucrează pe suprafeţe mici şi fără inginer în vie, toate costurile cresc. De aceea este preţul strugurilor acolo unde este", susţine Jitea.

Acesta estimează că în toamnă kilogramul de struguri va ajunge să coste 0,45 lei. Oficialii din cadrul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Vrancea au gândit deja o strategie pentru a contrabalansa importul masiv de vinuri făcut de Vinexport.

Directorul Direcţiei Agricole, Costică Neaţă, susţine că a luat legătura cu omologii săi din judeţele din Moldova şi le-a propus acestora să vină în Vrancea pentru a cumpăra struguri din recolta 2006.

"Preocuparea noastră este ca viticultorii să obţină anul acesta un preţ bun la struguri. Noi sperăm ca preţul stru-gurilor să fie 1 leu/kilogram", a declarat Costică Neaţă. El spune că, cel mai probabil, se vor găsi în judeţele Neamţ şi Bacău cumpărători de struguri de vin.

În urmă cu o lună de zile, s-a negociat un preţ de 0,8 lei/kilogramul de struguri, preţ acceptat şi de podgorenii vrânceni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb