Lumea trăieşte într-o stare de tensiune mai puţin obişnuită în ultimele decenii. Problemele legate de războiul din Ucraina, de ameninţarea nucleară, de criza energetică şi de înmulţirea neajunsurilor economice au ridicat la nivelul de fierbere temperatura opiniei publice globale. Acest lucru se vede foarte bine pe arenele sportive. Violenţa reînfloreşte pe stadioane, din Australia în Indonezia şi de la Nisa la Bucureşti. Tribunele sălilor de sport şi stadioanelor înregistrează cel mai rapid angoasele oamenilor simpli. Într-un raport al Parlamentului European, publicat cu mai mulţi ani în urmă, se vorbea de faptul că multe dintre "găştile" de huligani care acţionează pe stadioane sunt controlate de grupări extremiste, care au legături cu zona politică. Parlamentarii europeni recunoşteau că în ciuda măsurilor luate, huliganismul rămâne o problemă.
Ţara noastră nu face excepţie, iar incidentele violente s-au înmulţit pe stadioane, în jurul lor şi chiar în spaţiile unde au acces doar sportivii şi oficialii. Începutul toamnei a fost bogat în astfel de evenimente. Aşa zişii suporteri ai echipei naţionale, grupaţi mai mereu la una dintre peluze, s-au bătut cu jandarmii, dar şi cu suporterii Bosniei, la meciul disputat de echipa noastră naţională în Liga Naţiunilor.
Acesta nu este primul incident provocat de această grupare, Federaţia Română de Fotbal primind mai multe sancţiuni de la UEFA din cauza scandalurilor generate de aceştia. Partida din Liga 1 dintre FCU Craiova şi Rapid s-a "bucurat" de un alai de incidente violente, mare parte dintre ele producându-se în zona vestiarelor, implicaţi fiind fotbalişti, oficiali şi chiar suporterii ajunşi în zona repectivă. Luna trecută, un meci din Liga a 2-a s-a transformat într-un adevărat coşmar. Fanii formaţiilor Dinamo şi CSA Steaua s-au bătut între ei şi cu jandarmii pe Arena Naţională. Înaintea începerii partidei, suporterii celor două echipe au aruncat unii spre alţii cu fumigene şi alte obiecte. Jandarmii au fost nevoiţi să evacueze mai mulţi suporteri recalcitranţi. La pauză lucrurile s-au precipitat, iar suporterii stelişti s-au încăierat cu Jandarmeria. Microbiştii au aruncat cu scaune, cu extinctoare, iar jandarmeria a folosit gaze lacrimogene pentru a-i potoli. În jurul arenei au existat numeroase încăierări după partidă. Din fericire nu au existat victime, dar lucrurile pot scăpa de sub control în totalitate, aşa cum s-a petrecut în Indonezia, săptămâna trecută.
• 131 de morţi în Indonezia
Bilanţul tragediei de sâmbătă de la stadionul din Malang a fost revizuit de autorităţile indoneziene, care au anunţat că au murit 131 de oameni, nu peste 174, cum precizase anterior. Autorităţile au explicat scăderea numărului de decedaţi prin faptul că, înainte, unele victime au fost numărate de două ori. Pe de altă parte, 323 de persoane au fost rănite. Fanii echipei Arema FC au invadat terenul de pe stadionul Kanjuruhan din Malang City, după ce echipa lor a pierdut, scor 2-3, cu Persebaya Surabaya. A fost pentru prima dată în mai bine de douăzeci de ani când Arema FC a pierdut în faţa marii sale rivale. Poliţia, care a numit incidentul o "revoltă", a încercat să-i convingă pe fani să se întoarcă în tribune şi a tras gaze lacrimogene după ce doi ofiţeri au fost ucişi. Multe victime au fost călcate în picioare. Preşedintele indonezian Joko Widodo a acordat compensaţii familiilor celor 131 de victime, a anunţat ministrul indonezian însărcinat cu Securitatea. "În semn de condoleanţe, preşedintele indonezian (Joko Widodo) va da 50 de milioane de rupii (3.200 de dolari) pentru fiecare victimă decedată", a informt, într-o conferinţă de presă, Mahfud MD.
• Suporterii germani s-au bătut inclusiv cu monumentele în Nisa
În Europa, violenţa se manifestă şi la partidele din cupele europene. În luna septembrie au existat mai multe incidente la meciuri internaţionale. La meciul dintre Borussia Dortmund şi FC Copenhaga, primul al grupei G din cadrul Ligii Campionilor, fanii celor două echipe s-au contrat puternic, chiar pe stadion. Ultraşii danezi au aruncat numeroase torţe în zona unde erau fanii Borussiei. Nemţii au ripostat imediat, aruncând la rândul lor torţe spre peluza danezilor, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină pentru a opri o bătaie generală. Meciul dintre echipa franceză OGC Nice şi formaţia germană FC Koln, desfăşurat pe stadionul Allianz Riviera din Nisa, în Europa Conference League, a fost precedat de incidente violente între suporterii celor două formaţii, soldate cu 32 de răniţi, dintre care unul grav.
Cu o oră înainte de meciul din prima etapă a grupelor, câteva sute de suporteri cu cagule în culorile echipei germane, din cei 8.000 de fani prezenţi pe stadion, au invadat tribuna principală (Segurane), pentru a se încăiera cu fanii echipei gazdă. Suporterii celor două echipe s-au luat la bătaie, unii fiind înarmaţi cu scaune sau bare de fier rupte din stadion, au relatat jurnaliştii AFP aflaţi pe stadion. În total, 32 de persoane au fost rănite, dintre care doi poliţişti şi un steward, iar patru au fost spitalizaţi. Ministrul francez al Sporturilor, Amelie Oudea-Castera, a deplâns faptul că "sportul este pătat" de astfel de incidente în Franţa. AFP relatează că suporterii echipei germane au degradat mai multe monumente din Nisa înainte să vină la stadion şi au vandalizat staţiile de tramvai.
• Salut nazist în Australia
Suporterii care au făcut salutut nazist în timpul finalei Cupei Australiei de la Sydney, în acest weekend, ar trebui interzişi pe viaţă de pe stadioane, a anunţat un oficial australian cu rang înalt. Federaţia de Fotbal din Australia (FA) a promis că va lua măsuri ferme ca răspuns la "comportamentul antisocial" al unor fani la meciul dintre Macarthur FC şi Sydney United 58 (2-0). Premierul statului New South Wales, Dominic Perrottet, a spus că felul în care s-au comportat unii fani de pe stadionul Western Sydney a fost "absolut îngrozitor": "Astfel de manifestări nu-şi au loc, nu doar la competiţiile sportive, ci oriunde în statul nostru şi ştiu că poliţia se ocupă de asta. Acei oameni care au făcut asta ar trebui interzişi pe viaţă pe stadioane".
Fotografiile de pe reţelele de socializare au arătat suporteri de la Sydney United făcând salutul nazist. Fanii au scandat şi au huiduit şi o ceremonie de întâmpinare a indigenilor australieni înaintea începerii meciului.
FA Australia a declarat luni că a emis o "notificare" către Sydney United în conformitate cu Codul său naţional de conduită şi etică. Aceste notificări sunt trimise cluburilor şi jucătorilor pentru a le permite să răspundă la acuzaţiile de încălcări etice înainte de emiterea de eventuale sancţiuni. Sydney United a anunţat că are "toleranţă zero" pentru orice formă de lipsă de respect, rasism sau discriminare.
Aceasta este doar o parte a unui tablou sumbru. Anul sportiv se încheie cu o mare competiţie fotbalistică (Campionatul Mondial), care se va disputa într-o zonă cu multe sensibilităţi (Qatar), iar îngrijorarea la nivelul forurilor fotbalistice şi nu numai este la cote foarte ridicate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2022, 09:01)
Sa adaugam tensiunile generate de atacurile la adresa dreptului la opinie si de intentiile de inregimentare sub drapelul unei SINGURE opinii CURATE!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2022, 11:14)
Violenta si extremismul isi fac loc in viata oamenilor si din cauza oamenilor de stat care sustin si indeamna la astfel de manifestari...
Un exemplu perfect e Ungaro V. Orban.