VIOREL MATEI, CAMERA AGRICOLĂ TIMIŞ: "Ţara asta are nevoie de irigaţii"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 7 iulie 2015

"Ţara asta are nevoie de irigaţii"

Cod roşu de caniculă în următoarele zile

Peste şapte milioane de hectare - aproximativ 50% din suprafaţa agricolă totală din ţara noastră - sunt afectate de secetă, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care arată că "în partea de sud, sud-est şi est din România, seceta complexă induce cele mai grave consecinţe înregistrate vreodată în agricultură".

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat ieri că nu este exclus ca mâine să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vest şi nord-vestul ţării, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni.

În condiţiile date, Viorel Matei, preşedintele Camerei Agricole din judeţul Timiş, consideră că Guvernul trebuie să sprijine Ministerul Agriculturii prin alocarea de fonduri de investiţii pentru irigaţii. "Irigaţiile trebuie să constituie programe pe termen lung. Dacă facem programe doar în campaniile electorale, nu realizăm nimic", afirmă Viorel Matei, adăugând: "Ţara asta are nevoie de irigaţii, agricultura nu se va mai face în următorii ani fără irigaţii. Nu e suficient ca doar Guvernul să aibă contribuţii la irigaţii. În momentul în care şi irigatorii vor investi în programe, vor fi mult mai responsabili cu acestea. Până când vom avea date clare despre acest parteneriat, totul rămâne o poveste electorală".

Viorel Matei atrage atenţia că sectorul agricol are pierderi de producţie de mai bine de zece ani, timp în care "miniştrii aflaţi la conducere nu au putut rezolva nimic".

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că instituţia pe care o conduce va face tot posibilul să-i ajute pe fermierii afectaţi de secetă, precizând că aceştia ar putea fi despăgubiţi de către stat, însă doar după ce Comisia Europeană îşi va da acordul. "Dacă vor fi pagube, suntem pregătiţi să intrăm în dialog cu Comisia Europeană pentru eventuale despăgubiri pe care le-am putea acorda fermierilor şi nu mă refer numai la fondurile europene, ci în special la bugetul de stat. Pentru a putea acorda, va trebui să avem un acord şi al Comisiei Europene, pentru că reprezintă un ajutor de stat", a spus Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Daniel Constantin a menţionat că Ministerul Agriculturii face o evaluare la nivel naţional, evaluare ce include şi eventualele pagube. "Există zone în care seceta s-a instalat, din păcate, în special pe zona Moldovei. Vrem să intervenim cu mai multe forme de sprijin. Am discutat deja cu fermierii, care sunt deja alertaţi de această situaţie. Încercăm să vedem dacă pe zona de irigaţii putem veni cu un sprijin şi mai mare. Noi am încercat din 2012 până în prezent să reducem costul pentru un metru cub de apă pe care îl folosesc pentru agricultură, prin reducerea costului de energie", a spus ministrul.

Ştefan Poienaru, preşedintele Asociaţiei fermierilor din România, este de părere că, având un sistem de irigaţii care a fost distrus şi proiecte mari precum canalul Siret-Băragan abandonate, agricultura în România este una de subzistenţă. Domnia sa declară: "Nu asistăm la nicio reabilitare, lucrurile nu se mişcă. Aceasta este buna tradiţie a guvernanţilor noştri, care promit multe, dar fac puţine. E tipic pentru conducerea Ministerului Agriculturii să povestească frumos, dar fără să pună ceva în practică". Ştefan Poienaru subliniază că fermierii se străduiesc să rezolve multe lucruri, fără intervenţia statului, care, în opinia sa, "ar trebui să ofere măcar apă pe canale".

La rândul său, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România) afirma, luna trecută, că ţara noastră se află într-un moment de răscruce, în care agricultura autohtonă şi producătorii români au nevoie de fapte, nu doar de cuvinte. Laurenţiu Baciu arată că, în privinţa irigaţiilor, "suntem în acelaşi stadiu ca acum 2-3 ani. Nu se face nimic, sunt doar speranţe".

Ministrul agriculturii susţine că România ar trebui să aloce în fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea sistemului de irigaţii. "O soluţie pentru refacerea sistemului de irigaţii o reprezintă parteneriatele public-private, şi avem investitori care sunt interesaţi. De asemenea, consider că România ar trebui să aloce în fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea acestui sistem", afirmă ministrul, subliniind că este nevoie de un acord politic pentru ca bugetul 2016 - 2020 să aibă în plus faţă de nivelul actual un anumit procent din PIB.

Ministrul Daniel Constantin s-a deplasat în judeţul Arad, în zilele de 2-3 iulie, în vederea promovării Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală. În cele două zile au fost prezentate măsurile de finanţare disponibile prin PNDR 2020. Potrivit Agerpres, ministrul a declarat vineri că în următorii ani, prin cei 9,5 miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltare rurală, agricultura României trebuie să se dezvolte atât cantitativ, cât şi calitativ, inclusiv în ceea ce priveşte integrarea producţiei şi exportarea unor produse alimentare prelucrate, cu valoare adăugată mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb