Premierul Viorica Dăncilă se întâlneşte, vineri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi. Acesta se află într-o vizită oficială în România şi a avut discuţii şi cu reprezentanţi ai Parchetului General şi ai CSM.
Guido Raimondi va fi primit, astăzi, la ora 9.00, la Palatul Victoria, de către premierul Viorica Dăncilă.
Preşedintele CEDO se află în vizită oficială în România, iar în cursul zilei de joi s-a întâlnit cu procurorul general, cu reprezentanţi ai conducerii CSM, dar şi cu procurorii şefi ai curţilor de apel şi cu procurori din Parchetul General.
Potrivit Parchetului General, vizita a fost programată încă din octombrie 2018, în contextul cooperării dintre cele două instituţii.
La întâlnirea de lucru interactivă au mai participat Iulia Antoanella Motoc, judecătorul din partea României la CEDO, Roderick Liddell, grefierul şef al CEDO, Nicolae Solomon, vicepreşedintele Secţiei pentru procurori a CSM, Codruţ Olaru şi Mihai Cristian Ban, membri ai CSM, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurori generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes, precum: raportul dintre obligaţia de rezervă a magistraţilor şi libertatea de exprimare în lumina jurisprudenţei CEDO, operaţionalizarea Protocoalelor nr.14 şi 16 la Convenţia (europeană) pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale - ca mijloace de eficientizare a activităţii şi pentru o mai bună interpretare a convenţiei, folosirea instrumentelor digitale pentru schimbul de jurisprudenţă, posibilitatea desemnării instanţelor constituţionale ca şi înalte jurisdicţii ce pot solicita avize consultative, independenţa şi imparţialitatea justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, fenomenul de judiciarizare a vieţii publice. De asemenea, au fost identificate şi prezentate grupurile mari de cauze pendinte împotriva României (cauze care privesc condiţiile de detenţie, violenţa împotriva copiilor, femeilor ş.a)", a transmis Parchetul General.