Ministrul Economiei, Virgil Popescu, infirmă scenariul tăierii salariilor bugetarilor şi consideră că afirmaţia economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, pe această temă reprezintă, în contextul campaniei electorale, un sprijin personal pentru o posibilă discuţie, conform Agerpres.
"Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor", a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.
El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.
"Adică vorbim pe această perioadă de pandemie de o creştere a venitului salariaţilor, nu vorbim de o scădere sau o îngheţare. Este exclus. Noi putem vorbi, cum am vorbit la 1 ianuarie 2020 prin acea Ordonanţă 1, dacă îmi aduc bine aminte, prin care am îngheţat salariile demnitarilor, care mie mi se par oricum mari, sau ale parlamentarilor. Şi eu sunt parlamentar şi pot să vă spun că una este să te duci în Parlament să participi la Comisii şi alta este să stai acasă să faci virtual şi să treci legi aşa, fără număr, fără număr, la final de mandat, cum se întâmplă acum. Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus...sau tăierea", a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari - pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.
El a venit cu un exemplu de soluţie, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.
"O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina", a spus Lazea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 09:11)
sa vedem cum se vor putea descurca dupa dezastrul lasat de imaintasi lor, carora le uram sa se duca in loc inverzit si linistit, sa nu nemai tulbure linistea
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 09:24)
Daca salariile bugetarilor sunt prea mari comparativ cu cele din mediul privat inseamna ca este cazul sa creasca salariile din mediul privat fiindca sunt prea mici.Nu se rezolva nimic daca moare si capra vecinului sau omori vecinul sa-i iei capra.Sa ne mai lase dracului in pace cu pandemia asta.Cine e bolnav de Covid sta de preferat acasa(nu in spital) sa se faca bine,cine nu merge la munca!Au toate o limita.Ne-au inebunit de creier.E necesar sa carantinam localitati dar alegerile pot avea loc.Un bolnav de Covid poate vota dar altuia care iese din casa pe perioada izolarii i se deschide dosar penal.Cum vine asta?Ori alegeri,ori carantinare.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 24.11.2020, 10:50)
eu as alege eliberarea presiunii deficitului de cont prin canal monetar (depreciere leu) nu prin canal fiscal (cresteri de taxe)... dar eu sunt eu :)
si ei sunt ei :)
si desigur... as imbunatati masiv capacitatea fiscului de colectare a taxelor
degeaba mariti taxele daca mecanismul de captare al taxelor e praf.
Investiti in tehnologizarea fiscului si in mega-simplificarea sistemului de taxare.
A mari taxele in conditiile structurale ale fiscului de azi e o aberatie - va taiati craca de sub picioare la nivel de venituri.
Pe timp scurt solutia e deprecierea leului. Dar doar pe timp scurt.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 11:39)
Buna ziua, Scaderea veniturilor in mare masura (exceptie fiind cazul in care vanurile sunt atat de mari incat se fac economii i-ar scaderea veniturilor se face pentru a scadea economiile si nu cheltuielile persoanelor respective, doar banii cheluiti duc la crestere economica) duce la scadea venitului disponibi si acesta la scaderea consumului si implicit la scaderea PIB deci situatia economica a tarii nu s-ar imbunatatii ci s-ar inrautatii.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 13:23)
Cum a facut dracul ala de Basescu de a scazut salariile.S-a creat un precedent periculos.Cui nu-i convine,sa plece,a spus Satana!Oamenii s-au conformat si au plecat.Acum PMP vrea sa castige voturi prin eliminarea(chipurilor)a pensiilor speciale.Acum,inainte de alegeri.De ce nu au facut niciun demers pana acum?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 14:06)
Dar, a confirmat ca scadea salariilor a dus la o scadere economica si mai mare. Acum la alegeri toti sunt darnici dau tot felul de sporuri. Pana acum nu s-a facut concret nimic pentru eliminarea pensiilor speciale si recalularea pensiilor ocupationale in functie de contributivitate.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 13:41)
dezechilibrele buetului acestei tari vin din timpuri mai vechi si se vor corecta foarte greu si intrun timp mai lung ,iar cei ce se vor inhama sa o faca vor fi foarte huliti de o anume parte a socioetatii ,care ori se fac ca nu stiu cum merge treaba cu bugetul cu deficitul de cont curent etc,ori nu stiu si nu le pasa, lor sa le mearga lor sa le dea mariri salariale si alte tipuri de venituri pentru cei care au uitat cam pe aceleasi politici sa dus la vale si comunismul facand loc continuatorilor lor actuali, treaba este simpla unde sa gresit masiv pana acum,daca tu ai o familie de zece persoane si un buget de un sac de faina capii familiei fura citeva cstroane pentru sufletelul lor 70 % dince ramane dau la trei copii, la care tin mai mult, restul trebuie sa se descurce muncind cu ziua prin vecini, iar pentru repararea tractorului stricat al plugului si al prasitoarei nu mai sunt bani si uite asa sau dus sperantele cresterei recoltei de grau /bugetului si asa isi face loc cearta si invidia in familie, orice economist cu un pic de studii stie ca banii vin in marea majoritate de la sectorul privat si se strang la buget , cand tu ca politician responsabil dai doua treimi din ei la bugetari subdiferite forme, vaucere de vacanta ,zile libere platite de stat cu duiumul si tot felul de preme,mai si maresti pensiile in nestire de perca ai sta cu fundul pe o comoara si maririle astea ar trebui sa aiba o logica , dai aluia care are mai putin nu la toti de valma sa ai tu masa electorala , si vine cineva si spune ca toti politicieni sunt la fel ba inca, cei care neau bagat in rahatul in care suntem, sunt mai buni datimi voie sal consider un egoist fara de pereche sau unul care atata il duce mintea si merita sai plece copii din tara sasi caute norocul prin alte parti, dar noi ceilalti nu vrem asa ceva si am dori si noi o perioada alt tip de politicieni de ce va luati de noi ati avut 30 de ani sa demonstrati ceva cu pseudocomunisti sper ca, cat mai curind sa numai existe acest tip de politicieni in tara asta ser ca nu cerem prea mult ,mai ales ca in ultimul timp am devenit majoritari asa functioneaza democratia si noua nu nea convenit tip de 30 de ani alegerea voastra dar nam avut ce face neam supus ,si daca se dvedeste ca si actualii nus buni ai schimbam si pe astia nu ramanem blocati ca voi pe aceasi politicieni ca de asta sunt alegeri la 4 ani dar noi urmarim binele general nu numai un segment al societatii scuzatima daca vam plictisit cu balivernele mele
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 14:17)
Impozitarea progresiva nu este un Bau-bau, este un necesar atat vreme cat unii incaseaza de exemplu un o pensie agricola de 600 ron (acesta este media pensiei agricole in 2019) sau faptul ca jumatate dintr-e pesionarii din Romania au o pensie sub 1300 ron pe luna in 2019, sau ca jumatate dintr-e salariatii din Romania in 2019 au sub 1600 ron si exista si oameni au au pensie de 79 000 ron (cea mai mare pensie din Romania, este pensie ocupationala) sau salarii de chiar si de sute de mii ron.
6. Hienele galben-patate!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 24.11.2020, 14:47)
Alta promisiune aruncata mediatic, drept fenta pt fraieri! Pt ca dupa alegerile castigate....de catre Sistemul securist-masonic, in favoarea PNLeprelor, hienele galbene vor lua si pielea(chiar si la propriu) de pe poporul roman!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 17:49)
se vedev de la o posta ca iesti pierdut pentru socitaea asta ,nu putem decat spera ca veti imputina cu trecerea timpului
6.2. Anonim oligofren cu acte! (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 24.11.2020, 19:34)
Retardatule, inainte de a scrie ineptiile astea, invata sa scrii, iar dupa aceea trateaza-ti impotentza intelectuala, iar apoi si cea fizica, luand "exemplul luminos" al lui ma-ta, care presteaza din greu pe Centura! Familie de centuristi ce sunteti!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2020, 16:09)
Saptamana de lucru de 6 zile (48 de ore) pentru cei care lucreaza la stat. Salariul minim la stat e mai mare decat in privat, deci o crestere a nr de ore lucrate ar fi binevenita