VIRGIL POPESCU: "ANPC va controla cine şi cum a aplicat legea compensării şi plafonării facturilor la energie"

G.B
Politică / 6 ianuarie 2022

 Virgil Popescu

Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, ieri despre cum se aplică legea pentru compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor la energie. Acesta a spus că nu este mulţumit de furnizori, având în vedere reclamaţiile oamenilor privind facturile mari iar în acest sens ANPC va demara un control "să vedem exact cine şi cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi", potrivit Digi24.

"Au trecut deja două luni de zile de la aplicarea acestei legi. Mâine o să solicit ANPC să demareze un control tematic să vedem exact cine şi cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi", a afirmat Virgil Popescu.

Acesta mai spune că nu este mulţumit de furnizori.

"Oamenii trebuie să ştie că atât pentru energie electrică, cât şi pentru gaze naturale, există un plafon peste care nu se poate factura, indiferent de oferta pe care o primesc. La energie electrică este preţul de 1 leu/kw, cu absolut toate taxele incluse iar la gaze naturale este preţul de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Acestea sunt tarifele maxime pe care le pot plăti oamenii.....Oamenii trebuie să ştie că dacă au preţul mai jos decât plafonul, atunci nu li se poate aplica decât compensarea, dacă se încadrează în limita de consum, iar dacă se încadrează în limita de consum trebuie să aibă şi compensarea în factură", a afirmat, la Digi24, Virgil Popescu.

Oficialul din guvern a subliniat că doar pentru gaze naturale se aplică compensarea la încălzire.

De asemenea, el a precizat că la sfârşitul perioadei de aplicare a legislaţiei, adică 31 martie, va fi o regularizare în facturile oamenilor.

"O parte din cei care nu au contoarele citite vor trebui citite la sfârşitul perioadei de 31 martie. Perioada de regularizare curge până în iulie", a mai spus Popescu.

El spune că se va analiza de asemenea dacă este nevoie de măsuri suplimentare, inclusiv pentru pregătirea următorului sezon rece.

"La nivelul Ministerului, pe zona IMM-urilor, acolo unde noi acordăm la rândul nostru ajutorul de stat către firme furnizorilor, practic acele compensări către IMM-uri le dăm de la Ministerul Energiei furnizorilor, nu au depus prea mulţi furnizori cereri de a solicita plată de la bugetul de stat. Mai aşteptăm să treacă şi 15 ianuarie.

Am solicitat colegilor din minister să facă o evaluare exact la aociaţiile de furnizori câte facturi au emis către persoane fizice cu compensate, către IMM-uri, spitale, grădiniţe, şcoli şamd, să avem o evaluare în cursul acestei luni exact aşa cum a fost implementată această lege, să vedem dacă sunt sincope în această implementate, dacă poate fi îmbunătăţită şi să luăm decizii mai departe", a afirmat ministrul Energiei.

"Mie şi mai multor colegi nu ne-a crescut factura, pentru că am avut un contract cu preţ fix încheiat în urmă cu un an de zile şi sunt încă în perioada de derulare a acestui contract şi foarte mulţi dintre furnizorii mari ne-au spus că au contracte care expiră după perioada de 31 martie deja încheiate", a mai declarat Virgil Popescu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Sa controleze, nene, că nu a venit nicio compensare in facturi. Nici facturile nu au venit.

    Haos mai mare decât pe piata energiei din Romania nu o să vedeți

    Niste impostori și niște corupți conduc aceasta țară !!! 

    Am fost trecut pe FUI la gaze pt ca vechiul furnizor m-a lăsat cu ochii în soare: Restart Energy.

    Virgil ar trebui sa știe ca din 19.11 nu am mai primit vreo factura și nici nu știu care FUI m-a preluat!!!

    Asta vorbește de PNRR dar nu e în stare sa facă ordine cu facturarea.  

    Restart Energy a marit de patru ori pretul la gaze natural (GN) pe luna noiembrie consumatorilor intrati pe contracte in august. In 19 noiembrie si-a abandonat fara preaviz toti clientii GN, desi a continuat sa furnizeze energie electrica, neachitandu-si obligatiile la Transgaz. Clientii sunt obligati sa plateasca pretul enorm de la FUI, pentru ca nu li s-a dat timp sa-si aleaga alt furnizor. Trecerea de la FUI la alt furnizor s-a facut (si inca se mai face) defectuos, in special pentru ca numarul clientilor abandonati este foarte mare, astfel ca platim inca (fara vina) acel pret enorm la FUI (domnule ministru, cantitatea pana la care se plafoneaza la energie electrica este acceptabila pentru o familie, dar la GN este mult prea mica; in acelasi timp, pretul de plafon la GN este foarte mare, depasind cu mult pe cel din iarna trecuta).

    Revenind la Restart Energy, pentru cele 18 zile in care refuza sa mentina pretul de contract si impune cu de la sine putere un pret de 4 ori mai mare, ar trebui aplicata plafonarea si compensarea. Factura este confuza, nu apare valoarea plafonarii si compensarii pe kWh, ci se aplica pe o cantitate mai mica decat cea consumata (care se afla integral in intervalul de plafonare), fara explicatii, in incercarea de a ne insela in continuare. Suma ceruta este prea mare si Restart refuza sa o recalculeze. 

    De ce Ministerul Energiei nu se ocupa de reclamatii, ci le trimite automat la ANRE, care a dat decizia de iesire a Restart Energy (pe ce motiv) din furnizarea de GN, inteleg ca fara penalitati? Chiar nu aveti angajati care sa verifice reclamatiile noastre? Chiar trebuie sa suporte consumatorii si preturile mari, si inselatoriile unor furnizori?

    La ANPC nu trebuie sa cereti dumneavoastra control, pentru ca au reclamatii destule - doar trebuie sa isi faca datoria. Implicati ministerul si colaborati cu acea comisie parlamentara care demult trebuia sa faca un raport. Ganditi-va la cetateni, a caror viata ati bulversat-o complet in aceasta iarna. Nu ei sunt vinovati, nu ei trebuie sa plateasca pentru greselile de organizare! 

    ARUNCĂ UN ,, BOLOVAN " IN APĂ : LA NOI NU - L POT SCOATE 1000.000.000 DE FILOZOFI CU BĂRBILE PÂNĂ- N PĂMÂNT ( ÎȚI VINE SĂ - ȚI FACI PANTOFII CU ELE!!! )

    asta latra ca un caine la luna.. cand au liberalizat piata stiau ca o sa fie haiducie, dar au lasat lucrurile asa pentru ca sunt in cardasie cu furnizorii si producatorii

    Demisia! Cel mai slab ministru din toate timpurile si culmea este tinut in functie, inca nu si-a terminat numarul. Asteptam blackout poate atunci ne trezim si numai punem nulitati sa conduca Ministerul Energiei. Sa inghetati in case asa ne transmite Ministrul Energiei. Multumim PNL, PSD si vesnicului UDMR.Sper ca PNL va disparea, ceea ce ii doresc si PSD-ului si bineinteles vesnicului UDMR.

    Dacă nu - i ,, detonată " de HOȚI are reacția MEGA digitalizată de control 100 % sigură : REACȚIA DE FEED BACK ... AȘA CĂ NU MINȚIȚI : după hoți lumea după FENTĂ ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb