VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ECONOMIEI: "Start-Up Nation 2020 va începe cel mai probabil în luna iunie"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 15 mai 2020

Virgil Popescu: "Avem negociat cu Comisia Europeană un buget de 800 de milioane de euro la care se adaugă partea de cofinanţare de încă 200 de milioane de euro, practic avem o anvelopă de 1 miliard de euro care va fi alocat IMM-urilor".

Virgil Popescu: "Avem negociat cu Comisia Europeană un buget de 800 de milioane de euro la care se adaugă partea de cofinanţare de încă 200 de milioane de euro, practic avem o anvelopă de 1 miliard de euro care va fi alocat IMM-urilor".

Guvernul va acorda vouchere de consum salariaţilor în şomaj tehnic şi celor care şi-au pierdut locul de muncă, spune Popescu

Sergiu Manea, director general BCR: "Start-Up Nation ar trebui extins"

Ediţia din acest an a programului de încurajare şi stimulare a antreprenoriatului Start-Up Nation va demara cel mai probabil din a doua parte a lunii iunie sub un nou brand şi cu noi criterii de finanţare ce vor viza eficienţa antreprenorială, tehnologia şi digitalizarea, a declarat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în cadrul unei video-conferinţe organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Totodată, Popescu a anunţat că Guvernul a finalizat negocierile cu Comisia Europeană pe o finanţare de 800 de milioane de euro pentru IMM-uri ce va include şi vouchere de consum pentru românii care au avut de suferit din punct de vedere economic de pe urma pandemiei, respectiv salariaţii în şomaj tehnic sau cei care şi-au pierdut locurile de muncă. El nu a spus ce valoare ar avea voucherul, însă în trecut s-a vehiculat o sumă de 400 de euro.

Ministrul a declarat: "Avem negociat cu Comisia Europeană un buget de 800 de milioane de euro la care se adaugă partea de cofinanţare de încă 200 de milioane de euro, practic avem o anvelopă de 1 miliard de euro care va fi alocat IMM-urilor. În interiorul aces­tei anvelope, ne gândim şi s-a discutat cu Comisia 3 moduri de repartizare a acestor sume: una este voucherul de consum, pentru a încuraja consumul intern, vouchere care vor merge către salariaţii şi românii care au avut de suferit în această pandemie. O altă linie de finanţare ar fi granturile de capital de lucru pentru a sprijini IMM-urile pentru a-şi relua activitatea, banii aceştia se pot cheltui pentru refacerea stocurilor, pentru capital de lucru, inclusiv pentru plata echipamentelor de protecţie necesare continuării activităţii în starea de alertă, iar o ultimă parte de linie de finanţare ar fi granturile de investiţii pentru companiile IMM care doresc să-şi extindă activitatea şi să achiziţioneze linii tehnologice. Cam acestea sunt liniile pe care vrem să ducem acest miliard de euro. Evident, la minister avem în continuare, şi nu am dat drumul tocmai pentru a fi unitari, avem programul de microindustrializare care se adresează IMM-urilor şi vorbim de microgranturi de până la 450.000 de lei pentru investiţii, avem programul de comerţ şi servicii şi aici vorbim de granturi de până în 250.000 de lei pentru firme care au coduri CAEN activitate de comerţ sau servicii, şi evident programul Start-Up Nation lansat în 2017 pe care vrem să-l rebranduim, să-l refacem ca să fie orientat către antreprenoriat, eficienţă antreprenorială, tehnologie şi digitalizare. Pe scurt, cam astea sunt programele pe care la Ministerul Economiei vrem să le derulăm, probabil din a doua parte a lunii iunie".

Popescu a spus că în momentul de faţă Start-Up Nation este un program social având în vedere criteriile de finanţare, respectiv alocarea banilor în funcţie de numărul de locuri de muncă create. De asemenea, ministrul a mai precizat că turismul va avea o linie de finanţare specială, dedicată, adăugând însă că este de părere că turiştii nu vor începe sejururile până când nu se vor simţi în siguranţă.

"Turismul şi HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele - n.r.) sunt cele mai lovite sectoare în această pandemie. Eu am spus tot timpul că turismul pe timp de pandemie este foarte sensibil, eu nu cred că putea fi reluat turismul cât timp consumatorul de turism nu se va simţi în siguranţă. Nu putem spune că facem turism introducând nişte reguli care sperie turiştii. De aceea cred că trebuie toţi să avem răbdare, să aşteptăm ca lucrurile să se liniştească şi împreună cu hotelierii şi agenţiile de turism să găsim cele mai bune soluţii pentru a reporni turismul. Evident, cred că primul lucru care se poate face pe zona de horeca este deschiderea teraselor când cei de la Ministerul Sănătăţii vor permite. După care vor urma restaurantele, în interior", a spus Popescu.

Despre programul de export şi internaţionalizare a IMM-urilor, minis­trul a precizat: "Acesta va continua. Dar nu putem vorbi program de export, de participarea companiilor româneşti la târguri şi expozitii în condiţiile în care suntem încă în epidemie. Trebuie să vedem dacă acele târguri care erau planificate se vor ţine, şi evident dacă se vor ţine şi vor fi în siguranţă şi programul de export va fi deblocat. Dar practic nu e blocat, eu l-am suspendat pentru că nu avea nici un rost să avem program de export într-o perioadă de pandemie, să facem licitatii pe târguri şi expoziţii care au fost anulate. Evident când vom avea informaţii ca se vor realua vom relua şi programul de export. Mai mult, am solicitat secretarului de stat Rogojinaru să facă o analiză în ultimii doi-trei-patru ani să vedem şi eficienţa programului de export pentru că îmi doresc ca acele companii care participă la târguri şi expoziţii să văd că au şi făcut export, că pe cifra lor de afaceri se vede o uşoară tendinţă crescătoare în urma participării la aceste târguri. Şi ştiu ce înseamnă programele de export, din 2013-2014 am fost secretar de stat pe comerţul exterior şi cam ştiu ce se întâmplă pe acolo. Cât timp voi fi ministru nu voi permite cheltuirea banului public în scop turistic pentru că recunosc că mai sunt în continuare şi astfel de practici".

Prezent şi el la dezbatere, Sergiu Manea, directorul general al Băncii Comerciale Române (BCR), a doua bancă din ţara noastră după active, a spus că granturile şi voucherele sunt o soluţie pentru asigurarea capitalizării companiilor.

"Este foarte important să ne uităm foarte mult şi foarte continuu şi să căutăm soluţii pentru creşterea capitalizării IMM-urilor din România. Cred că sunt mai mulţi piloni de discuţie (...) în primul rând, stimularea sectoarelor performante, iar sectoarele performante nu sunt neapărat sectoarele viitorului ci sectoarele unde practic IMM-urile din România dovedesc eficienţă şi sustenabilitate, dar e clar că componenta de digitalizare şi inovare este foarte importantă. (...) Dar mai există încă un mod de a stimula creşterea paletei de capital pentru companii şi asta este stimularea prin educaţie financiară. Ştiţi foarte bine despre acceleratorul BCR Innovix: din 15 aplicanţi am avut 4 ştampile de excelenţă şi am avut un grant prin Horizon 2020", a precizat CEO-ul BCR.

Manea a mai adăugat că Start-Up Nation ar trebui extins şi că este în interesul tuturor ca sectorul IMM-urilor să fie unul puternic: "Start-Up Nation este în opinia mea unul dintre produsele de succes pe care cred sincer că trebuie să-l extindem. Ce fac băncile înafară de derularea programului? Noi am încercat practic să mergem cu următorul împrumut de după Start-Up Nation şi pot să spun că a fost interes şi am reuşit să continuăm susţinerea unor companii care au aplicat prin acest împrumut de după Start-Up Nation. Sursele de capitalizare pentru companiile mici şi mijlocii suportă o paletă mai largă bazată pe cunoaştere şi interesul tuturor actorilor care vor să sprijine un sector de întreprinderi mici şi mijlocii foarte puternic în ţara noastră".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb