Romgaz va depune astăzi o ofertă pentru achiziţia pachetului deţinut de către Exxon în Marea Neagră, a anunţat, ieri,Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unei videoconferinţe organizată de news.ro.
"Mâine este termenul final de depunere a ofertei pentru achiziţia pachetului deţinut de către Exxon în Marea Neagră, acel 50%. Compania noastră Romgaz, deţinută de minister cu acţiuni în majoritate, va depune ofertă pentru achiziţia acesteia. În paralel, am lucrat şi la legea offshore. România este un producător de gaze naturale, unii dintre producătorii mari de gaze şi deţinători de rezerve din Europa. Mixul nostru energetic şi tranziţia depind de gazul natural. Dorim ca tranziţia de la cărbune către energia regenerabilă să se facă prin gaz natural. Deci avem nevoie de gaze naturale, dorim să scoatem gazele naturale din Marea Neagră, dorim să găsim noi rezerve în onshore şi în offshore", a declarat, ieri, ministrul Virgil Popescu.
Referitor la legea offshore, domnia sa a precizat că speră să găsească un consens politic în Parlament şi, până la finalul lunii iunie, aceasta să fie aprobată.
În legătură cu situaţia Complexului Energetic Oltenia, care aşteaptă aprobarea de către Comisia Europeană a planului de restructurare, ministrul Energiei a menţionat că a dat drumul pe circuitul de avizare ordonanţei de urgenţă pentru deblocarea unui ajutor pentru cumpărarea certificatelor de CO2.
"Nu poate exista restructurarea CE Oltenia fără achiziţia acestor certificate de CO2 şi suntem încrezători că şi planul de restructurare va fi apobat de către Comisia Europeană. Din discuţiile de la Bruxelles, a fost clar că a doua variantă, mult îmbunătăţită, a fost mult mai bine primită de către Comisia Europeană. Şi sunt convins că în urma discuţiilor dinte companie, Comisie, Consiliul Concurenţei, noi cei de la minister, vom avea în final un plan de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, pe care îl vom transforma dintr-un mix 100% cărbune într-un mix cărbune-gaze naturale şi energie regenerabilă", a precizat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei s-a referit şi la procedura de listare a Hidroelectrica, blocată de vechiul Parlament, printr-o lege care pe o perioadă de doi ani bloca orice înstrăinare a participaţiilor statului, atât a acţiunilor cât şi a activelor.
"Noi am trimis un proiect de lege în Parlament, el a fost adoptat de către Senat, în momentul de faţă este în dezbatere în Camera Deputaţilor şi eu sper că, după aprobarea acestei legi, va fi promulgată rapid de către preşedintele Klaus Iohannis. Prin această lege se abrogă articolele 1, 2 şi 3 din actul normativ adoptat anul trecut şi rămâne articolul 4 care permite intervenţia statului în achiziţia unor pachete de acţiuni, care era interzis până acum", a spus Virgil Popescu.
Este vorba despre abrogarea legii 173/2020, act normativ aprobat anul trecut de fosta majoritate parlamentară coagulată în jurul PSD şi prin care se suspenda, timp de doi ani, înstrăinarea activelor şi participaţiilor statului.
Articolul 4 din legea respectivă, singurul care va mai rămâne în vigoare, prevede că, în condiţiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, participaţii la societăţile care desfăşoară activităţi economice în domeniile:
a) producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale;
b) industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;
c) producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică;
d) explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale;
e) transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană;
f) captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii;
g) poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei.
(2) Dobândirea de participaţii de către stat se face cu respectarea dispoziţiilor privind ajutorul de stat, concurenţa şi competitivitatea.
Senatul a abrogat primele trei articole din legea 173/2020 în şedinţa de plen din 22 martie 2021. Proiectul de lege a fost înaintat Camerei Deputaţilor, care este for decizional, iar acum se află în dezbatere la comisiile de specialitate.