Ministrul energiei, Virgil Popescu, spune că primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în reţeaua naţională anul viitor, urmând ca în 2026 cantitatea să fie suplimentată simţitor, odată cu exploatarea perimetrului deţinut de OMV Petrom şi Romgaz. În aceste condiţii, crede ministrul, preţul gazelor ar trebui să scadă, potrivit Digi24.
"Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiţie într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut nişte întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul naţional de transport", a anunţat ministrul energiei, ieri, la Digi24.
El a amintit că, pe de altă parte, statul român doreşte să achiziţioneze prin Romgaz cota parte, de 50 la sută, din perimetrul Neptun, care este deţinută de Exxon. Aprobarea tranzacţiei a fost dată vineri de Adunarea Generală a acţionarilor Romgaz, urmând ca în perioada următoare să se semneze acest contract.
"Decizia de investiţii ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz şi OMV Petrom, în cursul anului viitor, în aşa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul naţional de transport", a menţionat Virgil Popescu. El a estimat că ar fi necesară o investiţie de 4 miliarde de euro.
Astfel, producţia de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, adică aproape cât tot consumul României din prezent. "Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piaţa românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piaţa românească, cât şi pentru export, cât şi pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri", a declarat Virgil Popescu. "În momentul în care ai mai multe gaze în piaţă, evident că este o presiune pe preţ, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, şi atunci scade preţul", a arătat ministrul energiei.
Cât despre capacitatea de înmagazinare a ţării, ministrul a spus că obiectivul este ca până în 2025 să crească de la 3 miliarde la 4,2 miliarde de metri cubi.
În acest context, ministrul Virgil Popescu a anunţat că ţara noastră, împreună cu alte patru state din UE - Franţa, Italia, Spania şi Grecia - , a format "o minoritate de blocaj" şi încearcă să obţină o modificare a reglementărilor europene prin care să poată fi făcute achiziţii comune de gaze naturale. "De principiu, Comisia Europeană ar agrea acest lucru, achiziţia centralizată, evident, voluntar, benevol, statele care vor", a spus Virgil Popescu. "România sprijină acest lucru, România este unul dintre producători, al doilea mare producător de gaze, şi se gândeşte că va extrage gazele de la Marea Neagră şi se gândeşte că va avea surplus de gaze. Ne gândim şi în perspectiva viitoare, nu numai pentru această iarnă", a adăugat Virgil Popescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 09:19)
La anu si la multi ani.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Jony în data de 14.12.2021, 09:45)
Depinde cat de mult creste consumu de fasole
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de STATY în data de 14.12.2021, 10:39)
FRUMOSULE !!! STIU CA MINTI , CA DOAR AI SCOALA COMUNISTA DE PARTID IN TINE !!! DAR SA ZICEM CA AR FI ADEVARAT !!! ATUNCI , SPUNE-MI SI MIE , CA VAD CA NU TE-A INTREBAT NICI UN JURNALIST , ACEST LUCRU !!! PE UNDE O SA INTRE FAIMOASELE GAZE , IN SISTEMUL ROMANESC DE TRANSPORT , CA PORTIUNEA DINTRE ''''' BRUA '''''', SI IESIREA CONDUCTELOR PANA PE TARMUL ROMANESC , NICI MACAR NU E INCEPUTA , E INCA LA STADIUL DE PLANSETA , PE HARTIE !!! AUD ??? PE UNDE LE BAGI ??? LE IEI CUMVA IN BUZUNARE , GAZELE , VII CU ELE PAS CU PAS PANA AJUNGI LA MARGINEA '''''' BRUA '''''', SI LE DESERTI IN CONDUCTE , S-AU CUM ??? VEZI CA ESTI TAMPIT ??? ESTI PROST RAU !!!!!!!!!!!!!!!! HAI , ZI PE UNDE LE BAGI !!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 10:45)
dar al doilea gaz?