Autorizarea de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear a SUA a reactoarelor modulare mici dezvoltate de NuScale Power înseamnă că această tehnologie este sigură şi de încredere, a declarat, joi, la Glasgow, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, informează Agerpres.
"Prin acordarea primului SMR (reactor nuclear modular de mici dimensiuni - Small Modular Reactor) a autorizării din partea US Nuclear Regulatory Commission, tehnologia NuScale reprezintă o tehnologie nucleară sigură, de încredere şi scalabilă, care îndeplineşte solicitările noastre, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor", a afirmat Popescu.
Ministrul Energiei a participat la semnarea de către directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi de preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, a documentelor oficiale ale acordului pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.
Popescu a menţionat că autorităţile româneşti au în vedere plasarea de centrale cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente.
"Pe baza Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, România plănuieşte să-şi reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 (...). Dezvoltarea de noi capacităţi până în 2030 este esenţială, cum 80% din termocentrale şi-au depăşit durata de viaţă normală, iar 66% din emisiile de CO2 sunt generate de sectorul energetic. Energia nucleară are un rol esenţial în decarbonizare. (...) Construirea unui reactor modular mic funcţional este o soluţie tehnologică avansată şi sigură, cu beneficii de mediu dovedite, producând energie fără emisii şi care aduce beneficii directe sociale şi economice comunităţii şi care produce prosperitate economică. (...) O centrală SMR cu şase module, adică una de 462 megawaţi, va evita emiterea din cărbune a 4 milioane de tone de emisii de CO2 anual, sau echivalentul a eliminării de pe şosele a 6,6 milioane de maşini anual. (...) Ţinta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale", a adăugat Virgil Popescu.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite, remis marţi de Ambasada SUA la Bucureşti, NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).
Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, se menţionează în comunicatul remis de Ambasada SUA la Bucureşti.
1. DEMISIA
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2021, 22:03)
LASĂ UTOPIILE ....PE LA 2050 ....
2. Daca zice el
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2021, 23:24)
Daca zice dl ministru e clar ca murim. Sper sa le instaleze mai pe langa Cernavoda sau Bucuresti ca macar vestul tarii sa poata fugi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 00:23)
Bla, bla, bla!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 01:35)
Niciunde în lume nu a fost instalat și testat un reactor de modelul respectiv însă cobaii sunt asigurați că totul arată bine pe hârtia de ... marketing.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 05:01)
prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite
,
Graba aceasta este un lucru bun?
Unde in tara o sa fie amplasat acest proiect?
5.1. NuScale este sigura si eficienta (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 05:10)
Preluat din Wikipedia, exista insa trimiteri catre sursele originale in text:
In March 2020, a panel of independent experts fr om the NRC’s Advisory Committee on Reactor Safeguards (ACRS) found several potential flaws in NuScale's reactor design.[44]
The main issue was that in the event of an emergency shutdown condensed steam returning to the reactor vessel would be low in boron and might not absorb enough neutrons fr om the reactor. NuScale modified its design to ensure that more boron would spread to the returning water.
The ACRS was still concerned that operators could accidentally add deboronated water to the core. The panel found a few more problems, such as that the steam generator could be prone to damaging vibrations. However, on 29 July the ACRS still recommended that the safety evaluation report be issued and that the reactor be certified.[44]
Edwin Lyman, a physicist fr om the Union of Concerned Scientists, said that the flaws in the design have damaged NuScale's credibility and that "This is a case of the public relations driving the science instead of the other way around".[44]
On the other hand, José Reyes, NuScale's cofounder and CTO said, "If there really was a fatal flaw, ACRS would not have published a positive report."
-
In concluzie, avem si in acest caz un veritabil consens tehnico-stiintific ca reactoarele nucleare NuScale sunt sigure si eficiente.
5.2. tehnologia NuScale este sigura! (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 05:45)
cel putin asa afirma in mod obiectiv Jose Reyes, cofondator si Chief Technology Officer in cadrul NuScale.
e clar, nu?
bine ca o vom implementa cu celeritate aceasta tehnologie americana la noi in tara, chiar inainte ca ea sa opereze la ei acasa.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 08:22)
Romania, poligon SUA. Bechtel, Pungesti-gaze de sist, Rosia Montana-cianuri, autostrada Gdansk-Constanta. Prost nu-i cine promite, prost este cine crede. Mai nou minicentrale nucleare. Probabil minicentrale nucleare de cartier...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 11:28)
Exista intradevar o preocupare si concurenta acerba in domeniul asaziselor minireactoare nucleare pentru generarea de electricitate si/sau termoficare. Sunt inventariate cateva zeci de proiecte in cateva tari precum
SUA, China, Rusia, Canada, Corea de Sud, Japonia, Argentina ect.
In perioada 1950-1970 sau realizat si unele mini reactoare de 2-10MW mai ales pt support in bazele militare din zonele izolate. Pe designul de la reactoarele nucleare de la submarine si spargatoarele de gheata in Siberia functioneaza de 40 de ani 4 reactoare de cate 40 MW . Recent s-a pus in functiune si
o central plutitoare pentru alimentarea unei exploatari miniere. China are in constructive minireactoare care
vor fi montate pt termoficare in zona rece din nordul tarii.
Definitia de mini reactoare este foarte larga fiind incluse aici unitati de de 40MW pana la 300MW. Cele mai mari functioneaza in tari precum India si Pakistan(cu know how din China)
Majoritatea proiectelor pt minireactoare folosesc uraniu imbogatit iar unele chiar plutonium. Moderator este apa supraincalzita, saruri lichide grafit ect.
Se vehiculeaza costuri de investitie intre 2800 si 4000$/kw.
Firma Americana care ar urma sa realizeze proiectul in Romania a beneficiat de sprijinul financiar al guvernului American pentru cercetare dezvoltare. Proiectul(ethnic) al reactoruluia fost avizat de autoritatile competente si se discuta un amplasament pt prima unitate urmand apoi sa fie fabricate componentele