Virusul pestei porcine omoară toate animalele din complexul Premium Porc din Vrancea

Ana Felea
Miscellanea / 29 ianuarie

Virusul pestei porcine omoară toate animalele din complexul Premium Porc din Vrancea

20.300 de porci, adică toate animalele din cel mai mare complex de creştere a porcilor din Vrancea, vor fi eutanasiaţi după ce ancheta epidemiologică a confirmat în fermă prezenţa virusului pestei porcine. Decizia a fost comunicată chiar de prefectul Nicuşor Halici, în Centrul Local pentru Combaterea Bolilor.

Domnia sa a informat: "Am convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor pentru implementarea unor măsuri concrete vizând gestionarea focarului de pestă porcină africană (PPA), respectiv distrugerea prin metode alternative de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de porci şi a altor materiale posibil contaminate din focarul aflat pe teritoriul localităţii Goleşti, la Societatea Premium Porc SRL. Vor fi eutanasiaţi circa 20.300 porci de diferite greutăţi, urmând să fie îngropaţi pe o proprietate a agentului economic respectând condiţiile de mediu, sanitar veterinare şi bineînţeles de biosecuritate".

Focarul de pestă porcină a fost înregistrat de Direcţia Sanitar Veterinară Vrancea pe 23 ianuarie, când au fost identificat primele şase animale moarte. Imediat a fost demarată o anchetă epidemiologică în urma căreia s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la toate cele şase suine care se aflau în aceeaşi hală cu alte câteva sute de sroafe. Iniţial s-a mers pe ipoteza că ar putea fi afectate de pestă porcină doar cele 1.700 de scroafe care se aflau în acelaşi adăpost cu porcii morţi, însă, din păcate, medicii veniţi de la Bucureşti şi analizele făcute în cadrul anchetei epidemiologice au stabilit că toate animalele din complex, respectiv 20.300, trebuie eutanasiate.

"Exploataţia comercială din localitatea Goleşti, Com.Goleşti, judeţul Vrancea, a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost delimitate zonele de protecţie (teritoriu pe o rază de 3 km în jurul focarului) şi supraveghere (teritoriu pe o rază de 7 km în jurul zonei de protecţie), au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei", a declarat Nicuşor Halici.

Aceeaşi exploataţie comercială a mai fost afectată de pesta porcină şi în ianuarie 2021. La acel moment au fost omorâte 30.000 de animale.

Lars Drescher, CEO Premium Porc Group, declara atunci, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul companiei: "Trăim momente fără precedent în istoria companiei noastre. Am început anul 2021 sperând că singura luptă pe care o vom duce va fi cu efectele pandemiei de COVID-19. În ciuda unor reguli de biosecuritate extrem de severe, recunoscute în întreaga industrie, ne vedem în situaţia de a sacrifica atât de multe animale. Dar, vom trece şi peste asta şi vom merge mai departe construind un business sustenabil împreună cu cei peste 500 de oameni care ne sunt alături".

Societatea are mai multe ferme în mai multe zone din ţară.

În contextul actual, al confirmării focarului de pestă porcină, autorităţile au venit cu noi recomandări pentru toţi vrâncenii care deţin animale.

Nicuşor Halici, prefectul Vrancea, a transmis: "Fac apel către toţi crescătorii de suine din judeţul Vrancea, agenţi economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum şi eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecţie şi siguranţă veterinară: toate porcinele se vor ţine închise în proprietate fără acces la păşunat şi bălţi pentru a împiedica răspândirea bolii, în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploataţia proprie, va fi anunţat fără întârziere medicul veterinar împuternicit".

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cupa vietii cu zinc si cupru ii va salava...Vezi M.T.Keshe

    o metoda de a importa ,si de a distruge ce-i romanesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb