Remanierea Guvernului Ponta este iminentă, în luna februarie cabinetul urmând să aibă o nouă componenţă. Chiar dacă oficial nu a fost anunţat nimic, în spatele uşilor închise s-au purtat primele discuţii şi au fost avansate anumite nume. Doar viscolul anunţat de meteorologi poate să mai amâne puţin, cu câteva zile, calendarul remanierii, fiind clar că atâta timp cât există probleme majore de această natură nimeni nu va îndrăzni să pună în discuţie înlocuirea unor miniştri.
O primă mutare spectaculoasă îl vizează pe vicepremierul Daniel Chiţoiu, conducerea PNL intenţionând ca în locul acestuia să-l propună pe Klaus Iohannis. Aici, o problemă o ridică faptul că edilul nu pare foarte dispus să renunţe, în acest moment, la mandatul oferit de cetăţenii Sibiului. Tot în tabăra liberală se discută despre înlocuirea actualului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, aceasta urmând să se regăsească pe listele pentru alegerile europarlamentare. Chiar dacă preşedintele Antonescu i-a apreciat activitatea în repetate rânduri, ultimele evenimente, accidentul aviatic din Apuseni, problemele cu deplasarea pe calea ferată dar şi pe şosea din perioada primului viscol al anului au şubrezit puţin imaginea Ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu. De asemenea, faptul că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu nu are o relaţie foarte bună cu premierul poate fi pus în balanţa unei posibile remanieri. Liberalii intenţionează să vină cu propuneri din "eşalonul doi" al partidului, oameni care nu au probleme de imagine. De altfel preşedintele PNL, Crin Antonescu, a şi anunţat că în cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente, care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 februarie, dar a fost amânată pentru câteva zile, se vor face evaluări ale miniştrilor liberali, principalele criterii fiind legate de felul cum au comunicat public şi de cum au luat anumite decizii guvernamentale: "Luăm în discuţie activitatea tuturor miniştrilor, în această evaluare nu e deloc exclus ca în unele cazuri să se procedeze şi la remanieri". Faptul că o declaraţie a unuia dintre co-preşedinţii USL este infirmată de un altul nu mai reprezintă o noutate.
Premierul Victor Ponta a negat că în următoarele zile ar avea loc o remaniere: "Ca şef al Guvernului eu nu intenţionez aşa ceva, iar dacă mă întrebaţi ca lider al PSD, de la PSD, nu". Cu toate acestea, o altă declaraţie a premierului, legată de numirea noului Ministru de Interne, care să-l înlocuiască pe demisionarul Radu Stroe, confirmă faptul că începutul lunii februarie este unul foarte important în contextul prezentat mai sus: "viitorul ministru va fi cunoscut în jurul datei de 1 februarie".
În cadrul PSD au existat discuţii legate de componenţa listelor pentru alegerile europarlamentare, tangenţial fiind abordată şi problema remanierii. Astfel, Dan Nica (ministrul Comunicaţiilor) şi Rovana Plumb (ministrul Mediului) par a fi tentaţi să candideze pentru Parlamentul European, urmând ca în locul lor, în Guvern, să vină doi parlamentari PSD. În mod cert, interimatul la Ministerul de Interne al vicepremierului Gabriel Oprea se va sfârşi în curând, existând posibilitatea ca acesta să reapară în fruntea Ministerului Apărării, condus acum de Mircea Duşa. Vicepreşedintele Partidului Conservator, Maria Grapini, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, poate intra în acest malaxor al schimbărilor, fiindu-i imputate mai multe decizii mai puţin inspirate în alegerea colaboratorilor, dar şi anumite poziţii publice.
În cazul în care vremea o va permite, prima săptămână din luna februarie se anunţă una cu cod galben de schimbări pe scena politică.
• Vânzoleală mare în PNL
Graţiela Gavrilescu şi Cristina Pocora sunt numele vehiculate în PNL, în această perioadă, pentru portofoliul Muncii, conform unor surse din partid. Gurile rele liberale susţin că doamnei deputat Pocora îi surâde să preia scaunul lăsat liber de Radu Stroe la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Dar acest portofoliu ar fi vânat cu ardoare de George Scutaru, deşi parlamentarul n-ar fi, potrivit unor surse, prima opţiune a PNL. Sunt voci în partid care susţin că liderii analizează varianta numirii lui Mircea Roşca la şefia internelor, după ce Klaus Johannis ar fi declinat oferta, preferând să fie în continuare primarul Sibiului.
Şi portofoliul Ramonei Mănescu ar fi vânat, după cum afirmă sursele noastre, de nimeni altul decât Nini Săpunaru, care şi-ar dori să fie ministru cu orice preţ. În toamnă, domnul deputat Săpunaru a fost pe lista opţiunilor PNL pentru Ministerul Economiei, dar "câştigător" la puncte a fost Andrei Gerea. (A.T.)