Viticultorii - speriaţi de posibila accizare a vinurilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 27 mai 2011

Producătorii de vin trec printr-o perioadă cu emoţii şi sunt gata să protesteze în faţa instituţiilor abilitate, fiind speriaţi, la propriu, de un proiect de lege care se află în dezbatere la Camera Deputaţilor şi care prevede, printre altele, accizarea băuturilor liniştite cu 3,55 de euro pe hectolitru.

Emil Dumitru, consilier juridic în cadrul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) ne-a spus că producătorii de vin se simt direct vizaţi şi că nu sunt deloc de acord cu accizarea vinului, în condiţiile în care toate ţările cu tradiţie în această industrie au acciză zero la vin: "Desigur, vinul este un produs accizabil, dar are acciză zero, atât la noi, cât şi în toate ţările cu tradiţie în producerea vinului. Este inadmisibil ca un sector care absoarbe anual toate fondurile europene alocate, care are investiţii, care are peste 30.000 de salariaţi, care aduce valoare adăugată bugetului de stat să fie pus pe butuci".

Dacă acest proiect va fi aprobat, efectele asupra pieţei vor fi negative şi deosebit de grave, este de părere domnia sa: "Tot entuziasmul nostru va fi înfrânat. Am câştigat în ultima vreme o serie de medalii de aur cu vinurile româneşti.

România are foarte puţine produse cu care se poate promova în străinătate şi vinul este unul dintre ele. Oamenii au toate investiţiile imobilizate în plantaţii şi nu toate plantaţiile sunt pe rod, aşa că nici stocurile nu sunt prea mari. Industria poate avea mari deservicii, iar bugetul de stat nu cred că va încasa foarte mulţi bani din accizarea vinului. Cea mai mare problemă, însă, este că există riscul unor falimente în domeniu".

Acelaşi proiect de lege vizează şi reducerea accizei la băuturile fermentate liniştite (BFL), tot la 3,55 de euro pe hectolitru, de la 100 de euro pe hectolitru - cât este în prezent - precum şi micşorarea accizei la băuturile intermediare, de la 165 de euro la 65 de euro.

"Nu înţeleg care a fost metoda de calcul să se ajungă la 3,55 euro pe hectolitru, la BFL. Dacă s-au gândit să ia din piaţa BFL, care este o piaţă de colectare a accizei de 200 milioane de euro şi să colecteze acciza prin compensare din piaţa vinurilor, este o eroare totală", ne-a spus domnul Dumitru, adăugând: "Politica fiscală prin care se împovărează contribuabilii corecţi din sectorul vitivinicol nu este în concordanţă cu politica de combatere a evaziunii fiscale, prejudiciază dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri şi, implicit, diminuează încasările provenite din activităţile comerciale din sectorul vitivinicol. Toate aceste politici fiscale greşite vor conduce la insuficienta finanţare a politicii sociale şi economice a statului, iar producătorii de băuturi fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, care practică concurenţa neloială faţă de vinuri şi distorsionează mediul de afaceri, sunt protejaţi".

Potrivit domniei sale, sindicatele din viticultură intenţionează să organizeze un protest de amploare la Minis-terul Agriculturii: "Nu am fost întrebaţi sau chemaţi la dezbateri. Dacă nu suntem înţeleşi, vom face toate demersurile necesare, până la proteste.

Este foarte grav şi îngrijorător, pentru că suntem printre puţinele sectoare care ne dezvoltăm frumos şi acum vom fi înfrânaţi".

Adrian Gurzău, vicepreşedinte în Comisia de Abuzuri din Camera Deputaţilor, unul dintre iniţiatorii proiectului, ne-a declarat că "nivelul accizării va fi stabilit în coaliţie. Am propus stabilirea accizei la toate băuturile alcoolice după modelul european, întrucât, astfel, ar veni la bugetul de stat câteva zeci de milioane de euro. În zona băuturilor nu există o corelare şi o implicare coerentă a statului. Faptul că nu se plăteşte acciză la unele produse este un fel de evaziune fiscală".

Adrian Gurzău ne-a spus că, de când a fost majorată acciza la BFL, nu s-a mai încasat niciun ban la buget, întrucât acest tip de băuturi sunt produse în "instalaţii clandestine". În acelaşi timp, s-a pierdut şi controlul asupra calităţii.

"Eu nu spun că mă pricep, dar atrag atenţia. Am propus mai multe modalităţi de regândire a accizei, dar nu înseamnă că vor fi aprobate sau că acestea sunt cele care vor fi adoptate. Va trebui să aibă loc dis-cuţii, să fie făcute unele studii în domeniu", ne-a mai spus domnia sa. Adrian Gurzău opinează că piaţa băuturilor alcoolice are nevoie de un echilibru, că industria de profil necesită un control mai riguros şi că bugetul de stat ar putea încasa mai mulţi bani din acest sector: "Aşa, vom putea fi al doilea contributor la buget, după industria petrolului".

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, ne-a spus, însă, că proiectul nu urmăreşte accizarea vinului, ci a băuturilor liniştite care au în compoziţia lor produse secundare: "Trebuie reglementată această piaţă a băuturilor liniştite. Eu aş merge până la interzicerea lor. Când spunem băuturi liniştite nu facem referire la vinuri, noi nu vrem să ajungem la accizarea vinurilor, noi intenţionăm să accizăm acele băuturi liniştite care sunt fabricate din produse secundare, care au adaos de apă, de alcool, de diverşi aditivi. Producătorii de vinuri adevărate, făcute doar prin fermentarea strugurilor, pot să stea liniştiţi, pentru că nu dorim accizarea vinului". Valeriu Tabără ne-a precizat că intenţionează chiar să îi certifice pe producătorii de vin şi să ofere siguranţă pieţei vitivinicole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb