• Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a spus, printre rînduri, că deşi ţara noastră poate intra în UE la 1 ianuarie 2007, ea nu va scăpa de vize pînă atunci şi nici după aceea nu se poate culca pe o ureche
Temerea oficialilor români că invitaţia de integrare în UE la 1 ianuarie 2007 va pune ţării noastre anumite condiţii care trebuie respectate şi după integrare, nu a fost contrazisă de Robin Barnett, proaspătul ambasador al Marii Britanii. Domnia sa a spus că "o provocare enormă pentru Guvernul României este să continue programul de dezvoltare şi după integrarea în UE, deoarece nu este o sarcină simplă administrarea cîtorva miliarde de euro în mod eficient". Că europenii nu ne dau bani pe ochi frumoşi o demonstrează şi afirmaţia: "Trebuie să continue şi lupta împotriva corupţiei căci cetăţenii Uniunii Europene aşteaptă pe bună dreptate un nivel ridicat de trans-parenţă şi egalitate în faţa legii", potrivit lui Robin Barnett, ambasadorul britanic. Domnia sa crede că "mai sunt multe lucruri de făcut şi în domenii precum agricultura, dar va exista sprijinul unor consilieri britanici în acest domeniu".
Regimul vizelor rămîne o problemă nerezolvată pentru noi deoarece doar "dacă Româ-nia va fi membră a Uniunii în 2007, atunci vizele vor fi ridicate curînd". Cu toate acestea, oficialul britanic nu se teme de migraţia forţei de muncă deoarece ea este benefică dacă este făcută legal, adăugînd că "nu am luat nicio decizie privind accesul românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie". Odată cu trecerea verii însă, cei care vor dori să plece în Regat vor putea să îşi facă singuri programările pentru viză în sistem electronic, fără a mai sta la cozi.
Deşi se declară "la curent" cu evenimentele desfăşurate în scandalul fregatelor, ambasadorul spune că "ancheta este în desfăşurare şi în atenţia Oficiului britanic pentru fraudă şi nu pot face niciun comentariu pe subiect".
Prioritatea ambasadei britanice este de a creşte investiţiile în ţara noastră, precum şi o dezvoltare a aportului adus de turismul britanic bugetului nostru. Robin Barnett a contrazis lipsa Marii Britanii din fruntea ţărilor care investesc în România, precum şi absenţa produselor britanice de pe piaţă. "Suntem printre cei mai importanţi investitori cu o creştere a investiţiilor de la 1 miliard euro în 2004 la 3,5-4 miliarde euro în 2005", spune ambasadorul britanic, amintind că "inclusiv anul acesta Vodafone a preluat Conex".
• Raportul de ţară şi ratificarea tratatului de aderare dă fiori autorităţilor
Deşi Jonathan Scheele, şeful delegaţiei Comisiei Europene în România, s-a declarat încrezător că raportul Comisiei din 26 septembrie va anunţa integrarea la 1 ianuarie, ratificarea tratatului de aderare a României şi Bulgariei în cadrul Parlamentelor din ţările membre UE dă emoţii în continuare demnitarilor noştri.
După ce Olanda a ratificat săptămîna aceasta tratatul de aderare în Senatul olandez cu o majoritate zdrobitoare, iar Irlanda a trimis Senatului spre aprobare ratificarea tratatului de către deputaţi, ţările care ne dau emoţii rămîn Franţa, Danemarca şi Germania.
Din cele şapte state care au mai rămas să ratifice tratatul, unele au afirmat că aşteaptă mai întîi să vadă rezultatele Raportului de ţară din septembrie.
În perioada următoare Finlanda, Luxemburg şi Belgia vor vota ratificarea tratatului, în timp ce procedurile de vot în cazul Germaniei face ca ratificarea acestui act să nu fie posibilă mai devreme de 26 octombrie, adică după Raportul din septembrie.
În acest timp, oficialii europeni trag semnale privind necesitatea prelungirii sesiunii parlamentare din ţara noastră pentru a ne putea rezolva problemele de ordin legislativ. Replica autorităţilor noastre este în tonul aceleiaşi dispute politice: în timp ce Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor spune că va fi sigur o sesiune extraordinară a Parlamentului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului consideră că pînă la sfîrşitul lunii iunie pot fi dis-cutate toate proiectele înscrise pe ordinea de zi.
Problema este că, din dorinţa parlamentarilor de a avea vacanţă, proiectele legii privind societăţile comerciale şi al Agenţiei de Integritate care urmează să fie aprobate de Guvern, riscă să nu mai fie discutate în Parlament, deşi în aceste domenii avem steguleţe, chiar dacă nu sunt roşii.