Conducerea Ministerului Apărării a făcut, miercuri, o vizită în baza EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina, având întâlniri cu militarii români de acolo şi cu oficiali militari, informează news.ro.
"Situată în topul ţărilor contributoare la operaţia EUFOR ALTHEA, România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menţinere a unui climat sigur şi stabil în Balcanii de Vest, o regiune de importanţă strategică pentru noi", a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, miercuri, în baza militară Camp Butmir (Sarajevo), cu militarii români participanţi la operaţia EUFOR ALTHEA, cu comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia şi Herţegovina (BiH), generalul-maior Helmut Habermayer (Austria), şi cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha (SUA).
Potrivit MApN, discuţiile cu oficialii EUFOR şi NATO au vizat situaţia de securitate din Bosnia şi Herţegovina şi creşterea în complexitate a provocărilor în Balcanii de Vest, ca urmare a războiului dus de Federaţia Rusă în Ucraina. De asemenea, agenda convorbirilor a abordat perspectiva prezenţei, în continuare, a militarilor români la misiunea EUFOR ALTHEA.
Oficialii au apreciat angajamentul ţărilor contributoare la operaţia UE de asigurare a unui mediu sigur şi stabil în BiH.
"Situată în topul ţărilor contributoare la operaţia EUFOR ALTHEA, România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menţinere a unui climat sigur şi stabil în Balcanii de Vest, o regiune de importanţă strategică pentru noi. Suntem foarte mândri de modul exemplar în care militarii români îşi duc la îndeplinire sarcinile încredinţate şi vom rămâne şi pe mai departe implicaţi în această misiune asumată de Uniunea Europeană", a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.
La rândul său, şeful Apărării a apreciat procesul constant de instruire a militarilor care se desfăşoară în cadrul misiunii UE pentru creşterea coeziunii şi interoperabilităţii structurii de forţe din acest teatru de operaţii.
"Începând cu luna mai, funcţia de şef de stat major al operaţiei EUFOR ALTHEA va fi încadrată de un militar român. Este un rezultat al aprecierii din partea colegilor de misiune, dar şi o nouă responsabilitate importantă care va reveni militarilor români dislocaţi în Bosnia şi Herţegovina", a declarat generalul Daniel Petrescu.
La întrevederea delegaţiei MApN cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, temele s-au axat, în principal, pe situaţia de securitate din BiH şi modalităţile de sprijin pe care Alianţa le oferă misiunii Uniunii Europene.
În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu detaşamentul constituit din peste 200 de militari români din structura de forţe a EUFOR ALTHEA. Subunităţile de manevră din compunerea contingentului românesc sunt generate de Batalioanele 22 şi 26 Infanterie din Brigada Multinaţională Sud-Est. Briefingul de prezentare a fost susţinut de locotenent-colonelul Marian Coman, seniorul naţional în acest teatru de operaţii. Au fost prezentate, în principal, tipul şi numărul de misiuni executate, respectiv evoluţia situaţiei de securitate în aria de responsabilitate. Militarii au raportat că, în contextul de relativă stabilitate, în programul curent al EUFOR ALTHEA sunt incluse misiuni, exerciţii şi antrenamente alături de colegii din forţele armate ale BiH.
Ministrul Angel Tîlvăr a remarcat performanţele în cea mai lungă participare românească într-un teatru multinaţional de operaţii: "Cu siguranţă, stabilitatea din Bosnia şi Herţegovina este şi rezultatul contribuţiei ţării noastre, prin devotamentul militarilor săi de pe parcursul rotaţiilor succesive ale misiunii Uniunii Europene, începând cu 2004, precum şi ale misiunilor NATO IFOR, respectiv NATO SFOR care le-au precedat, începând cu 1996, şi în care Armata României a plătit tributul de sânge cu un militar căzut la datorie şi trei militari răniţi".
În prezent, contingentul românesc participant la operaţia Uniunii Europene în BiH are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflaţi în misiuni externe. Totodată, generalul Daniel Petrescu a evidenţiat că, la această dată, militarii români reprezintă una dintre cele mai consistente contribuţii naţionale în totalul EUFOR ALTHEA.
În semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredinţate, ministrul Angel Tîlvăr şi generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari plachete cu semnul heraldic al MApN, respectiv "Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării" şi "Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a II-a".
Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia Herţegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluţia UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operaţiilor SFOR şi IFOR, desfăşurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea şi consolidarea capacităţii forţelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur şi stabil, în special, prin sprijinul autorităţilor publice şi instruirea combinată şi colectivă a forţelor armate din această ţară. În prezent, la operaţia EUFOR ALTHEA participă 1.100 de militari din 21 de state contributoare: Albania, Austria, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.