Senatorul Vlad Mircea Pufu, preşedintele organizaţiei municipale PNL Buzău, afirmă că problema preţurilor este, în România, una de fond, iar atât timp cât nu există o multitudine de spaţii de vânzare, nu are cine să facă jocul pieţei, între cerere şi ofertă. Liberalul arată că degeaba încurajăm doar producţia şi procesarea în ţară dacă producătorii nu au unde să vândă, iar statul trebuie să aibă curajul să achiziţioneze unul dintre marii retaileri de pe piaţă, conform news.ro.
"Problema preţurilor este, în România, una de fond. Atât timp cât nu există o multitudine de spaţii de vânzare pentru accesul necondiţionat al producţiei româneşti, nu are cine să facă jocul pieţei între cerere şi ofertă. Degeaba încurajăm doar producţia şi procesarea în ţară dacă producătorii nu au unde să vândă pentru că spaţiile de vânzare s-au monopolizat. La ora actuală, preţurile sunt dictate în ţară doar de 4-5 mari retaileri. Aceştia au dezvoltat nu numai malluri alimentare în centrele oraşelor, dar au canibalizat goana după profit. Au mers până în ultimul cătun sau cartier având aceeaşi sursă externă a produselor", spune senatorul liberal. El precizează că "statul trebuie să aibă curajul să achiziţioneze unul dintre marii retaileri", cu două condiţii: a ieşirii pe bursă ulterior şi recrutarea unui management extern, exclus a fi politizat". "Să poată da acces corect producătorului autohton pe lanţul de distribuţie, fără artificii gen marcă proprie, taxă de raft, toate făcute să îi ţină într-o formulă modernă de sclavagism economic. Banii de achiziţie vor putea fi recuperaţi cel puţin din impozitul pe profit, plătit la bugetul de stat", a mai arătat liberalul. Preşedintele organizaţiei municipale a PNL Buzău afirmă că "vedem în Europa cum statul încearcă să îşi recupereze anumiţi jucători vitali pentru economie". "O altă idee ar fi ca unul dintre marii retaileri români din bricolaj să dezvolte şi o divizie alimentară chiar în cadrul magazinelor pe care le deţine. Sunt două formule rapide de a relansa industria alimentară românească. Cu o piaţă asigurată, vom putea vorbi apoi, din nou, despre cercetare şi inovare in acest sector economic. Sper că vă aduceţi aminte că, în pandemie, când se vorbea despre închiderea graniţelor, se punea problema ca fiecare stat să îşi prioritizeze propriile pieţe", a mai spus Vlad Mircea Pufu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2023, 17:47)
Sa cumpere statul un mare retailer si apoi sa il listeze la BVB ca sa isi recupereze banii si totodata sa dea posibilitatea producatirilor sa cumpere pentru a avea si desfacerea in portofoliu.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2023, 18:43)
"UNUL DINTRE MARII RETAILERI ROAMNI DE BRICOLAJ" adica dedeman, ca nu avem 100..
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2023, 21:23)
adica tot o formare de monopol! dar cica "romanesc" nu "extern".
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2023, 21:56)
Mda, oare cine o fi lăsat doar retailerii ăștia să crească atât de mari și să pună criterii de preț minim pentru furnizori și apoi taxare pentru raft de ajunge sa fie mai scump la poarta fabricii decât la raft. Terminând astfel orice concurență.
Si cine le-a băgat toți banii în buzunar in pandemie la retailerii ăștia?
E chiar un mister.
Bine că se gândesc să mai dea un tun. Orice va cumpăra statul va fi prost gestionat, nu va performa și apoi va fi cu greu lichidat in 10 ani.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2023, 07:09)
a fost o gaselnita in bula financiara trecuta din 2005-2008… numita “aviara-porcina”…
adunc i govul a rad voie monopolurilor externe sa acapareze piata ca sa defleze-stagneze preturile in raport cu venitul net minim de pe vremea aia.
acum monopolurile formate se lupta pentru cota de piata in sus ca sa poata tine relativ pretul in jos; cand monopolurile nu mai pot castiga cota de piata din diferite motive - saturatie suprainvestitii etc - asta duce treptat iar la scumpiri la raft; caci monopolurile sunt instrumente financiare si au de dus in piata datorii de onorat in bancar.
atentie ce se doreste acum in piata o sa aibe actiune contrara in fata la preturi.
preturile urmeaza sa se mai catapulteze o tura; asteptati sa loveasca costul dobanzilor pe lant in 12-24 luni si o sa vedeti!
s c c r e t