Vladimir Pasti a lansat volumul "Sociologie politică"

Ziarul BURSA #Cultură / 12 martie 2004

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a găzduit, ieri, lansarea volumului "Sociologie politică", apărut la Editura "Ziua" sub semnătura analistului politic Vladimir Pasti, editorialist al cotidianului BURSA. Publicată în colecţia "Social-politic" a editurii, cartea este o radiografie a vieţii politice româneşti de după 1989.

Vladimir Pasti a declarat că volumul îşi propune să facă trecerea de la o teorie generală la o teorie românească despre politică, politicieni şi guvernare şi despre modul cum acţiunile acestora se răsfrîng asupra vieţii noastre de zi cu zi.

Vladimir Pasti afirmă: "În 1001 de nopţi se povesteşte des-pre un sultan atît de leneş, încît a cerut înţelepţilor săi să rezume toate cunoştinţele lumii într-o singură propoziţie. Fără a atinge această performanţă, aş putea rezuma cartea despre Sociologia politică în patru idei: I. Sociologia politică a societăţilor în tranziţie nu seamănă cu sociologia politică a societăţilor care se dezvoltă prin schimbări spontane; II. În ultimă instanţă, politica este despre organizarea societăţilor ca sisteme de inegalităţi legitime; III. Clasa politică româneas-că a avut de făcut, după revoluţie, următoarele lucruri: a. Să definească un nou sistem de inegalităţi legitime, în locul celor comuniste; b. A trebuit să distribuie cea mai mare avuţie care s-a distribuit în istoria României - avuţia socialistă, prin privatizare - fără ca vreun sistem de distribuţie să fie în funcţiune (cu excepţia celui socialist); c. Clasa politică românească constituită în acest proces este alta decît cea care a gestionat perioada imediat următoare a revoluţiei şi a formulat cele trei deziderate (democraţie, economie de piaţă, occidentalizare), este altfel organizată şi se relaţionează diferit cu societatea; d. Sfîrşitul privatizării, pe care o trăim acum, echivalează cu atingerea unui nou grad de libertate; IV. Toate aceste analize sunt încă neterminate şi trebuie rafinate. Unul din motivele pentru care sunt astfel este autorul. Un alt motiv este că procesul însuşi nu este epuizat. Stiglitz sublinia că ştiinţa economică occidentală este construită ca rezultat al analizelor pe statisticile economice ale SUA şi ale statelor dezvoltate. Sociologia politică românească se va constitui pe analiza datelor şi proceselor la care luăm parte astăzi. Iar ele sunt încă în plină desfăşurare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb