Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri că reducerile producţiei de petrol sunt necesare pentru a menţine un anumit nivel al preţurilor, contrazicând asigurările altor lideri ai grupului de producători OPEC+ că nu încearcă să gestioneze piaţa în acest fel, transmite Reuters.
Statele Unite şi Europa au acuzat Rusia că a folosit energia pentru a limita eforturile Occidentului de a slăbi campania militară a Moscovei în Ucraina.
Moscova, la rândul său, acuză Occidentul că foloseşte dolarul şi sistemele financiare ca pe nişte arme, cum ar fi mecanismul internaţional de plăţi SWIFT, ca răzbunare pentru că Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.
Vorbind la o şedinţă de guvern televizată, Vladimir Putin a spus că situaţia de pe piaţa mondială a petrolului este, în general, "absolut stabilă", deoarece Rusia menţine reducerile de producţie pentru a susţine preţurile.
El a mai spus că Rusia a redus producţia, care se află la "nivelul cerut".
Putin a adăugat: "Dar toate acţiunile noastre, inclusiv cele legate de reducerile voluntare de producţie, sunt legate tocmai de nevoia de a menţine un anumit mediu de preţuri pe pieţele mondiale, în dialog şi în contact cu partenerii noştri din OPEC+".
Arabia Saudită, liderul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), şi alţi membri ai OPEC au spus în mod repetat că nu vizează un preţ specific pentru petrol, în timp ce Statele Unite i-au acuzat că încearcă să facă în mod ilegal acest lucru.
În acelaşi timp, unii observatori ai OPEC au spus că organizaţia are nevoie de preţuri mai mari la petrol din cauza inflaţiei în creştere.
Rusia a declarat pe 2 aprilie că va prelungi o reducere a producţiei de petrol de 500.000 de barili pe zi (bpd) - aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei - până la sfârşitul anului, comparativ cu nivelurile din februarie.
Membrii de frunte ai OPEC au anunţat reduceri în aceeaşi zi.
"Reducem producţia, dar totuşi este la nivelul necesar", a spus Vladimir Putin.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat ieri , în timpul unei vizite în Iran, că Rusia a atins reducerea producţiei de petrol de 500.000 bpd în această lună.
Săptămâna trecută, valorile de referinţă ale preţului petrolului au scăzut pentru a patra săptămână consecutiv, cea mai lungă serie de scăderi săptămânale din septembrie 2022, din cauza temerilor de recesiune în SUA şi a riscurilor de nerambursare a datoriei guvernamentale, la începutul lunii iunie.
Preţul petrolului rusesc de referinţă Urals, exprimat în ruble, a scăzut la începutul lunii mai cu 14% sub pragul de rentabilitate asumat pentru bugetul federal din acest an, au arătat calculele Reuters, amplificând deficitul bugetar al ţării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2023, 09:33)
Nu mai are piata de desfacere:-)? Unde sunt chinezii, indienii, brazilienii, turcii, etc, aia de cumparau cu doua maini:-)?...s-au trezit mujicii ca vand in pierdere, sub pretul de cost...nu-i nimic, "sanctiunile ii intaresc":-)