VLADIMIR PUTIN: Aderarea Ucrainei la NATO reprezintă pentru Rusia o "linie roşie"

G.B
Internaţional / 11 iunie 2021

Aderarea Ucrainei la NATO reprezintă pentru Rusia o "linie roşie"

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că extinderea NATO spre Est reprezintă pentru Rusia o "linie roşie", unii dintre experţii independenţi ruşi apreciind că declaraţiile sale au fost adresate nu Kievului, ci preşedintelui american Joe Biden, cu care liderul rus se va întâlni săptămâna viitoare la Geneva, potrivit Agerpres.

"Să ne imaginăm că Ucraina devine membră a NATO. Timpul de zbor al rachetelor Alianţei de la Harkov, să zicem, sau din Dnepropetrovsk până în partea centrală a Rusiei, la Moscova, se va reduce la 7-10 minute. Este sau nu o linie roşie pentru noi?", a declarat Putin în interviul acordat la 9 iunie moderatorului emisiunii "Moscova.Kremlin.Putin", Pavel Zarubin.

El a spus că extinderea NATO spre Est şi apropierea infrastructurii sale de frontierele Rusiei "are o importanţă practică" pentru Moscova. După aderarea unor ţări din Europa de Est la Alianţă, SUA au convenit cu România şi Polonia cu privire la instalarea pe teritoriile lor a unor lansatoare de rachete ca parte a dispozitivului de apărare antirachetă, iar acestea pot fi utilizate nu numai în scopuri defensive, a afirmat Vladimir Putin, citat de publicaţia RBC. Putin susţine că rachetele ce ar putea fi lansate din România sau Polonia ar putea ajunge în centrul Rusiei în 15 minute.

Desfăşurarea unor rachete sovietice în Cuba nu a fost acceptată de SUA, încercări de acest gen au fost întreprinse de Uniunea Sovietică în timpul crizei rachetelor cubaneze, a amintit Putin, afirmând că o cauză a îngrijorărilor SUA de la acea vreme a fost că timpul de zbor al unei rachete din Cuba până în centrul industrial al SUA, inclusiv Washington, este de 15 minute.

"Pentru ca acest interval de zbor să fie redus la 7-10 minute, ar trebui ca noi să ne instalăm rachetele la graniţa de sud a Canadei sau la graniţa de nord a Mexicului. Credeţi că aceasta va fi sau nu atunci o linie roşie pentru SUA?", a mai spus preşedintele rus în cadrul emisiunii de la postul public de televiziune.

Putin a adăugat că cel puţin 50% dintre ucraineni nu vor ca ţara lor să adere la NATO. "Aceştia sunt oameni deştepţi. Vorbesc fără nici o ironie. Nu pentru că alţii sunt proşti, ci pentru că ei înţeleg că nu vor să fie în prima linie, nu vor să fie monedă de schimb şi carne de tun", a continuat şeful statului rus, fără să precizeze sursa datelor citate.

Conform rezultatelor unui sondaj publicat în aprilie a.c. de agenţia de presă Interfax-Ukraina, 64% dintre ucraineni susţin aderarea Ucrainei la NATO: 43% se pronunţă pentru aderare fără echivoc, iar alţi 21% mai degrabă susţin decât nu susţin. Circa 7% mai degrabă nu susţin integrarea Ucrainei în Alianţă, 12% nu susţin deloc, în timp ce 12% nu au o opinie clară în aceasta privinţă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat la 7 iunie publicaţiei Axios că dacă NATO doreşte cu adevărat ca Ucraina să adere la Alianţă, statele sale membre trebuie să abordeze această problemă imediat, deoarece ţara sa este "în pericol", notează RBC.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. zic pentru a fi clar pentru toata lumea:

    daca Ucraina adera la NATO asta inseamna razboi clasic, militar, boots on ground pe axa Rusia-Ucraina-Rep Moldova-Romania-Balcanii de Vest. 

    SUA si orice alta forta care tine sa bage Ucraina in NATO vor un razboi clasic intre Rusia si UE.  

    Germania (si Franta) ar trebui sa intervina cu toata forta pentru a opri aderarea Ucrainei la NATO.  

    Sa fie clar asta!  

    Conform geometriei timpului daca Germania nu intervine eficient pentru a bloca pentru totdeauna aderarea Ucrainei la NATO avem razboi fierbinte intre Europa si Rusia in perioada 2025-2027.  

    Recomand pacea si o buna colaborare intre Rusia si Europa (relatiile economice pot deveni ingrozitor de mari si puternice , considerand impactul economic al intalnirii resurselor naturale cu resursele financiare si know-how-ul tehnologic).  

    1. Ucraina trebuie lasata in pace.

      Istoric vorbind va cunoaste o dezagregare statala (mai rapida sau mai lenta) si o inglobare in RUsia, Polonia si Romania.

      In viitor nu mai simt deloc amprenta Ucrainei - inseamna ca nu mai exista.  

      Eu inteleg ca SUA are business militar si trebuie sa vanda arme si pentru asta trebuie sa creeze conflicte militare.

      Dar ca roman ma simt foarte deranjat sa o faca in proximitatea tarii mele si eventual pe teritoriul tarii mele.  

      Diverse evenimente de impact pot avea loc pe teritoriul SUA.

      De ce sa nu continuam sa fim prieteni ?  

      "Recomand pacea si o buna colaborare intre Rusia si Europa (relatiile economice pot deveni ingrozitor de mari si puternice , considerand impactul economic al intalnirii resurselor naturale cu resursele financiare si know-how-ul tehnologic). "

      ROMANIEI II RECOMAND SA STEA MAI APROAPE DE GERMANIA DECAT DE SUA!  

    Are dreptate Putin.Fiecare animal salbatic(mai ales daca este si turbat)are nevoie de spatiul sau de siguranta fie ca e vorba de Rusia,SUA sau de China.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb