VLADIMIR PUTIN: "Crimeea a fost dintotdeauna o parte a Rusiei, prin inima oamenilor"

V.B.
Internaţional / 18 martie 2014

"Crimeea a fost dintotdeauna o parte a Rusiei, prin inima oamenilor"

Update 16:30 Joe Biden ameninţă Rusia cu noi sancţiuni din partea SUA şi UE

Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat în vizită în capitala poloneză Varşovia, a condamnat, astăzi, acţiunile Rusiei în Crimeea, calificându-le drept o "confiscare a unui teritoriu" şi avertizând Moscova că va fi ţinta unor noi sancţiuni din partea SUA şi a UE dacă va continua anexarea Crimeii, transmite presa internaţională.

Domnia sa a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk: "Rusia a prezentat un întreg evantai de argumente pentru a justifica ceea ce nu este decât o confiscare a unui teritoriu. (...) Izolarea politică şi economică a Rusiei nu poate decât să crească dacă ea continuă pe aceeaşi cale şi se va confrunta, în fapt, cu noi sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii şi UE. (...) Ne alăturăm comunităţii internaţionale pentru a condamna agresiunea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, prin încălcarea dreptului internaţional de către Putin".

Vicepreşedintele american a mai declarat că Washingtonul va lua măsuri suplimentare pentru a consolida alianţa NATO, adăugând că doreşte să-şi respecte angajamentul privind instalarea sistemului antirachetă în Polonia până în 2018.

Biden a subliniat angajamentul SUA de a apăra securitatea aliaţilor săi din NATO la graniţele Rusiei şi a precizat că garanţiile de securitate colectivă au rămas piatra de temelie a Alianţei Nord-Atlantice.

Prim-ministrul Donald Tusk a afirmat că intervenţia Rusiei în Crimeea nu poate fi acceptată de comunitatea internaţională: "Anexarea Crimeii de către Rusia nu poate fi acceptată de către comunitatea internaţională, inclusiv de Polonia. Într-un singur moment această decizie schimbă graniţele Ucrainei şi situaţia geopolitică din această regiune a lumii".

---

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat astăzi că Peninsula Crimeea a fost dintotdeauna o parte integrantă a Rusiei, "prin inima oamenilor săi", iar această legătură a fost transmisă "din generaţie în generaţie".

Domnia sa a explicat: "Ne-am adunat să vorbim despre un moment istoric pentru noi toţi. Peste 82% au participat la referendumul din Crimeea şi peste 96% au votat pentru anexarea Crimeei la Rusia. Crimeea are legătură cu istoria rusă. Vechii prinţi ruşi care au trecut la creştinism au fost fundaţia Crimeei şi a Ucrainei. Crimeea este un loc în care ruşii sunt prezenţi. Locuitorii din Crimeea au avut grijă de acest tărâm. Crimeea a fost întotdeauna o parte integrantă a Rusiei, prin inima oamenilor săi. Această legătură a fost transmisă din generaţie în generaţie".

Referitor la alipirea Crimeei la Rusia, liderul de la Kremlin a precizat că, în anii fostei URSS, ruşii nu au fost întrebaţi dacă doresc acest lucru.

"Acum este doar o formalitate, pentru că toţi am aparţinut Uniunii Sovietice. Ucraina putea să se împartă în mai multe state", susţine Putin.

Preşedintele rus este de părere că Uniunea Sovietică s-a prăbuşit atât de repede, încât niciunul dintre state nu şi-a dat seama de acest lucru.

"Milioane de ruşi au mers la culcare într-o ţară şi s-au trezit în altă ţară. Ruşii şi minorităţile au devenit cea mai divizată naţiune de pe suprafaţa pământului. Crimeea a fost dată ca un sac de cartofi. Rusia a renunţat şi au fost momente când nu au putut să-şi protejeze propriile interese", a declarat Putin.

Vladimir Putin a subliniat că Federaţia Rusă trebuie să aibă relaţii bune cu Ucraina, fără probleme teritoriale.

"Vedem Ucraina ca pe un vecin bun, dar vorbitorii de limbă rusă au vrut ca dreptul lor să fie asigurat. Ruşii, ca şi alte minorităţi, au suferit de o criză politică constantă timp de 20 de ani. Ucraina a fost ca o vacă bună de muls: doar conturi bancare, bani. Mulţi ucrainieni au fost nevoiţi să fugă din Ucraina. 3 milioane de ucrainieni lucrează în Rusia şi au trimis 20 de milioane de euro în Ucraina", a explicat Putin.

Şeful statului rus a precizat că alegerile există pentru schimbarea puterii, iar ucrainenii "au vrut să pună la cale o lovitură de stat", la care au contribuit "neonaziştii".

"Ei au încercat să schimbe politica pentru limbile minorităţilor. Oamenii din vest le-a explicat că nu trebuie să facă acest lucru. Toţi au ignorat pe cei care au tras semnale de alarmă, dar au realizat ce au vrut să facă forţele naziste ucrainiene. Aceste mişcări sunt de tip Hitler şi nu am avut cu cine să negociem în aceste condiţii", este de părere Vladimir Putin.

Domnia sa a adăugat că regiunea Crimeea a fost prima sub ameninţarea acestor oameni.

"Sănătatea celor in Crimeea era ameninţată de ce se întâmpla la Kiev. Cel mai important a fost să fie tăiate condiţiile pentru ca aceşti oameni să-şi exprime voinţa liberă. Răspunsul de la colegii noştri din vest este că am încălcat legile internaţionale. Am avut dreptul să cer să folosim forţele militare acolo. Am întărit contingentul militar de acolo, dar am avut dreptul. Ucraina a făcut la fel când s-a desprins din URRS", a mai spus Vladimir Putin.

Ieri seară, Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaştere a regiunii Crimeea ca stat independent, potrivit site-ului preşedinţiei ruse. Decretul este văzut de SUA şi UE ca un pas către anexarea Crimeei şi au anunţat că vor înăspri sancţiunile economice impuse Federaţiei Ruse.

"Având în vedere declaraţia de voinţă făcută de oamenii din Crimeea într-un referendum la nivel naţional care a avut loc pe 16 martie 2014, Federaţia Rusă recunoaşte Republica Crimeea drept stat suveran şi independent, al cărui oraş Sevastopol are un statut special", prevede documentul de pe kremlin.ru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb