Preşedintele rus, Vladimir Putin, a făcut apel, astăzi, la Armenia şi Azerbaidjan să dea dovadă de "reţinere" după cele mai grave confruntări dintre armatele acestor două ţări caucaziene din 2020, soldate cu aproximativ 300 de morţi, relatează AFP, conform News.ro.
"Solicităm fiecărei părţi să dea dovadă de reţinere, să respecte cu stricteţe încetarea focului şi să urmeze cu fermitate declaraţiile tripartite ale liderilor Rusiei, Azerbaidjanului şi Armeniei", a afirmat Vladimir Putin în cadrul unei ceremonii de predare a acreditărilor către aproximativ douăzeci de ambasadori la Moscova.
Peste 200 de militari armeni şi aproximativ 80 de militari azeri au murit săptămâna trecută în lupte aprige la graniţa dintre cele două ţări, o escaladare fără precedent după războiul din 2020.
"Insist asupra faptului că orice situaţie conflictuală între statele apropiate ne îngrijorează serios", a mai subliniat Putin.
Declaraţiile preşedintelui rus vin după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a îndemnat luni la o "pace durabilă" între Baku şi Erevan, în urma unei întâlniri cu şefii diplomaţiei celor două state la New York, SUA. Potrivit lui Blinken, Armenia şi Azerbaidjanul sunt pregătite "să facă pace".
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a condamnat, duminică, la Erevan, atacurile "ilegale" de la Baku, potrivit Washingtonului.
Liderul rus a reamintit, marţi, că Moscova şi Erevan "au menţinut un dialog politic intens", Rusia fiind un important sprijin financiar şi militar pentru Armenia.
Din 2020, Rusia a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, dar decizia s-a dovedit ineficientă în prevenirea escaladării militare din ultima săptămână.
Mai mult decât atât, Moscova este angajată militar în Ucraina într-o operaţiune dificilă. Confruntările de săptămâna trecută au fost cele mai intense de la războiul dintre cele două ţări izbucnit în 2020 pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, soldat cu peste 6.500 de morţi, determinând Armenia să cedeze teritoriul Azerbaidjanului.
Armenia şi Azerbaidjan s-au luptat în anii 1990 pentru regiunea Nagorno-Karabah, un conflict care a provocat 30.000 de morţi.
1. Titlu
(mesaj trimis de Nume în data de 20.09.2022, 17:01)
Tovarăși, reținere, vă rog!!!
Sunt sătul de toți liderii ăștia care cer reținere.
A se vedea Anthony Blinken, Joe Biden, Vladimir Putin. Ordinea este aleatorie.
Și dacă sunteți la curent știți în ce conflict cere calm și reținere și unul și celălalt.
Sunt sătul de oameni care întorc lumea cu susul în jos de cel puțin 15 ani ( cam de prin 2008 +/-) și tot ei fac apel la "reținere".
Hai poate o s-o rețin eu un pic pe m.... ta, sau pe smochiditele voastre. Păcat că omul de rând nu poate să le dea cu tesla peste c.... decât o dată la patru ani. Și atunci dacă are altă opțiune, dacă nu, tot pe ăștia îi alege.
Cerc vicios.
În concluzie, am înțeles, tot mapamondul trebuie să se "rețină". Cât timp se luptă ăștia 2 cocoși.
Pe urmă le punem bocancul pe bot.
AMIN!!!