Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat ieri cu privire la riscul unei curse a înarmărilor în Asia şi a solicitat un moratoriu asupra instalării de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune, într-un discurs susţinut la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se desfăşoară de această dată în format de videoconferinţă din cauza pandemiei de COVID-19, relatează EFE şi RIA Novosti, citate de Digi24.
În acest context, şeful statului rus a evocat Tratatul privind Forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), semnat în 1987 între Moscova şi Washington, şi care a încetat după ce fostul preşedinte american Donald Trump a decis retragerea SUA din acest pact în 2019. La scurt timp, tratatul a fost abandonat şi de către Rusia
"Noi am subliniat în repetate rânduri că, după încetarea INF, regiunea se va confrunta cu posibilitatea ca aceste tipuri de arme să fie instalate pe vastul său teritoriu", a spus Putin, care a amintit că Moscova a propus un moratoriu asupra acestui tip de arme în Asia-Pacific şi în alte regiuni ale lumii, transmite Agerpres.
"Această propunere a Rusiei rămâne în vigoare şi devine din ce în ce mai de actualitate", a afirmat liderul rus, invitând la "angajarea unei discuţii serioase pe această temă".
În plus, Vladimir Putin a propus crearea unui mecanism de cooperare regională împotriva pandemiei de coronavirus, sub egida ASEAN.
"Rusia aspiră să ofere o contribuţie reală pentru a garanta acces gratuit şi nediscriminatoriu la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru cetăţenii din toate ţările", a afirmat preşedintele rus, care a propus "extinderea programului de pregătire a specialiştilor, epidemiologilor din ţările ASEAN pe baza Centrului pentru securitate biologică din Vladivostok".
Totodată, preşedintele rus a pledat în favoarea elaborării unei proceduri de recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare, fără de care, în condiţiile actuale, este practic imposibil să se asigure circulaţia nestingherită a cetăţenilor ţărilor din regiune.
Summitul ASEAN, care abordează probleme precum securitatea şi comerţul, include parteneri ASEAN, precum SUA, China, India, Rusia, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.