Voci Ce mai înseamnă preceptele biblice?

I. Mihai
Ziarul BURSA #Editorial / 4 martie 2009

13 pentru administrarea SIF Moldova

Azi (n.r. luni), am luat cunoştinţă de lista de candidaţi pentru alegeri la SIF Moldova. Sunt cuprinse 13 nume (număr cu noroc sau ghinion?). Primii pe listă sunt cei cinci actuali administratori, faţă de numărul de 7 posibili. Precum se ştie, domnul Cătălin Chelu a fost revocat la precedenta AGEA, iar cel ales în completare atunci, domnul Dumitru Tudor, a fost invalidat de către CNVM, se pare pe motiv de studii necomforme. Dintre cei cinci pomeniţi, trei au îndeplinit sau îndeplinesc funcţia de preşedinte, domnul Costel Ceocea, actualul, şi domnii Matei Alexandru şi Sorin Mihail Turtoescu, foşti. Ceilalţi doi, Doroş Lucian Claudiu, licenţiat în comerţ - marketing la Universitatea din Bacău, şi Bontaş Dumitru, specialist în telecomunicaţii, mi se pare fost prefect de Bacău, nu fac parte din executiv şi dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine, au ajuns aici pe sprijin politic avut cândva şi posibil pe care îl au şi acum.

De la 6 la 13 lista cuprinde nume mai noi sau mai vechi. Unele au avut sau mai au legătură cu SIF2. De exemplu, doamna Iosefina Moroşanu se pare că a făcut cândva parte din CA, în mod sigur a mai candidat şi în toamnă şi este (sau a fost) funcţionar de rang mediu pe la un minister. La numărul 13, ultimul, figurează un nume cu greutate, domnul Bădică Emilian, director al reprezentanţei Bucureşti a SIF Moldova şi fost director la fos­tul FPS, pe vremea când acesta avea numai cinci directori, în perioada 1992 - 1994. Când FPS a devenit o sinecură pentru clienţii politici şi numărul directorilor a trecut de 75, nu prea a mai avut loc şi a trecut la FPP (SIF2 Moldova). Experienţa în materie de SIF-uri şi nu numai, este imensă şi dacă aş mai avea acţiuni la SIF2 Moldova, cu siguranţă l-aş vota. Nu mai am însă acţiuni , aşa că nu poate conta pe niciun vot de la mine. Înaintea sa, la numărul 12, figurează un alt greu, domnul Aurel Şaramet, acum preşedintele unui fond de garantare a creditelor pentru IMM-uri şi fost, pe vremea când l-am cunoscut, la început director şi apoi director general executiv la fostul FPP. În rest, cu o singură excepţie, domnul Eugen Bogdan, preşedinte la SSIF Trend Bacău, sunt nume necunoscute pentru mine şi probabil pentru majoritatea acţionarilor votanţi.

Poziţia celor doi grei pomeniţi mai sus, Bădică şi Şaranet, m-a determinat să aleg şi titlul articolului. Căci la sfânta Biblie se spune că cei din urmă vor fi cei dintâi. Numai că biblia nu precizează în care lume, cea de acum sau cea de apoi. Desigur că orice votant poate accesa pe internet CV-urile candidaţilor. Numai că, în anumite cazuri, un CV nu este totdeauna relevant pentru priceperea titularului în anumite domenii. Priceperea în scule şi dispozitive sau telecomunicaţii (ca să dau un mic exemplu) nu garantează o performanţă înaltă în gestionarea de active financiare şi de portofoliu, spre exemplu.

Dacă ar trebui să votez şi ar candida la CA al unui SIF, eu nu i-aş vota de exemplu pe Albert Einstein sau pe Henri Coandă. Din păcate nu pot nici măcar să particip, cu atât mai puţin să votez şi am o curiozitate legitimă să văd ce vor vota acţionarii. Sunt de asemenea curios ce vor vota acţionarii privitor la dividende. S-ar putea ca poziţia candidaţilor privitoa­re la acest aspect să aibă un cuvânt greu în alegeri. După cum s-a anunţat, actualul CA a propus compensarea provizioanelor datorată deprecierii valorii acţiunilor din portofoliu să se facă din rezultate şi nu din rezerve anterioare, aşa cum vor face alte SIF-uri.

O curiozitate pentru mine este lipsa totală de pe lista candidaţilor a gălăţenilor, ciraci sau subalterni ai lui Cătălin Chelu. Oare a renunţat să-şi mai promoveze ciracii? Va renunţa la candidaturi şi la SIF4, unde are acum reprezentant, sau la unul dintre cele două SIF-uri de peste munţi? Ori aşteaptă decizia Curţii Constituţionale care trebuie să se pronunţe la cererea sa asupra constituţionalităţii limitării dreptului de vot, motiv pentru care a pierdut atât locul de administrator şi cel de preşedinte la SIF2 "Moldova", cât şi bătălia pe care a dat-o cu Dinel Staicu la SIF 5 Oltenia? Dacă prin absurd va avea dreptate, este posibil ca la anul să asistăm la adunări generale extraordinare cu scopul declarat de a destitui actualii sau viitorii aleşi!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai fi domnule curios la votul actionarilor. Care actionari ? SIF-urile sunt in prezent ceea ce au fost CAP-urile inainte; au avut grija diriguitorii, ca, la timpul potrivit, sa colectivizeze o parte din avutia nationala sub gaselnita SIF. Pe langa cei initiati, urmare a unei publicitati iscusite, sutelor de mii de nepriceputi (poate nu sunt chiar exact) le-au fost luate cu japca (si cu promisiuni mari) cupoanele si astfel s-au nascut aceste mari CAP-uri financiare, in care reglementarea, administrarea, votarea si fixarea/distribuirea dividendului - ca tot veni vorba, se face in interesul catorva. Stiti ce inseamna votul dat de catre "actionarul" pierdut undeva prin Romania, care a primit acasa o "procura" gata ticluita, cu plicul de returnare dupa semnare si care este folosita de catre diriguitorii SIF-urilor (era gata,gata sa zic iarasi CAP-urilor) asa cum le dicteaza interesele ?? Va mai intreb ceva: ce este mai important pentru un administrator- chiar si cu un pachet consistent de actiuni, sa -si fixeze un salariu, bonusuri, cat poate muschii lui, sa aiba masina , secretara , etc. etc la discretie, atentie ! gestionand CAP-ul, adica averea celor multi si nestiutori, ajunsi pe mana lui sau dividendul ??

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb