VOCI Cine din PSD şi-ar dori un premier împins chiar de nevoile Guvernului României?

MIHNEA DUMITRU
Ziarul BURSA #Politică / 29 iunie 2017

Instalarea lui Mihai Tudose în rolul de premier reprezintă o perioadă de interimat în PSD, în urma trădării lui Sorin Grindeanu. Parcă s-ar fi căutat cea mai ştearsă prezenţă publică, doar să nu afecteze partidul. Guvernul va merge înainte, ar spune PSD, prin puterea partidului, în perioada actualului legislativ sau cât timp este la putere.

Mihai Tudose întruchipează tiparul pesedistului pursânge, pornit din bazele locale ale partidului şi ajuns la nivel central, în Parlament şi, apoi, la Guvern. Din anul 2000, a fost constant ales ca deputat de Brăila. A iniţiat sau co-semnat peste 60 de propuneri legislative, din care 15 au devenit legi. Are o rată de succes de 23%, în 17 ani de parlamentarism. Acest procentaj include asigurarea clădirilor în caz de incendiu, pensii, reforma educaţiei şi a sănătăţii, înfiinţarea Muzeului Naţional Brâncuşi, dar şi metodologia arborării steagurilor.

O bună parte din propunerile legislative au fost co-semnate în bloc, alături de alţi deputaţi şi senatori ai partidului. Practic, strict din această perspectivă, activitatea parlamentară a domnului Tudose nu este stelară, dar trădează un anumit reflex de a rămâne, cuminte, în banca partidului. A fost, timp de zece ani, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Parlament.

Probabil acesta a fost şi motivul alegerii sale, ca propunere PSD la vârful Guvernului. Ca ministru, presa l-a tratat într-un mod neutru. Proiectele sale recent anunţate, de a construi un combinat nou la Cuprumin sau de dezvoltare a industriei de apărare, au trecut fără tam-tam prin faţa ochilor noştri. Liviu Dragnea a arătat că performanţa slabă, conform raportului intern intocmit de Darius Vâlcov, ar fi fost strict din cauza fostului premier Sorin Grindeanu. Totul, practic, este iertat sau uitat.

Mihai Tudose nu surprinde şi nici nu trădează, deşi unele declaraţii arată mici frustrări sau puseuri de onestitate. "Nu sunt idiot şi nu fur," a declarat premierul desemnat unui ziar central, în luna mai, răspunzând unor acuzaţii cu privire la slujba soţiei sale, adăugând: "Eu nu mi-am băgat soţia la ASF sau BNR". Această declaraţie intră în parteonul scăpărilor involuntare în public, alături de observaţia lui Victor Ponta că "sistemul lor [de furt] a funcţionat mai bine" sau a lui Mircea Geoană că "nu ştim câţi [ofiţeri de informaţii] suntem".

Presa locală din Brăila observă că Mihai Tudose a evoluat doar odată cu dispariţia de pe firmament a lui Gheorghe Bunea Stancu, baronul local şi fostul şef al Consilului Judeţean. Este neclar dacă domnul Tudose se aştepta la o astfel de evoluţie în carieră. Fără surprize prea mari, a marcat punctele unui politician: de la nivelul local al partidului la cel central, fără crâcneli. Deţine şi ceva istorie academică, deşi infirmată de instituţia în care declara că ar fi fost conferenţiar; acuzat de plagiat, a renunţat la titlul de doctor. Din perspectiva presei, este un politician pesedist generic, fără sare şi piper, cu ceva scandal ataşat numelui său. Face parte dintre sutele de parlamentari care votau măsurile partidului, fără să clipească, din majoritatea pe care nu o vedem, prea des, la televizor, în rol de comunicator. Carismatic, nu este, iar notorietatea sa, la nivel naţional, este aproape zero.

Pe mediile sociale, în zona susţinătorilor opoziţiei, Mihai Tudose a fost deja ridiculizat fără milă, în special datorită trăsăturilor sale. Un meme (o imagine virală) a făcut înconjurul internetului, comparând premierul desemnat cu personajul Worf din Star Trek. Poate cea mai bună replică, în acest context, a fost aceea că respectiva rasă de extratereştri avea, măcar, onoare, ca apropo la PSD. De cealaltă parte, mai multe grupuri de susţinere a premierului au apărut peste noapte, tot pe Facebook, în ideea de a apăra imaginea politicianului.

O a doua reacţie, poate ceva mai puternică, la domnul Tudose a venit prin comparaţia cu fostul premier, Sorin Grindeanu.

Este o preconcepţie publică şi binecunoscută faptul că orice politician care urmează cursurile Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" este, cumva, un om al serviciilor. În fapt, pe lângă o oportunitate de networking, în cadrul respectivelor cursuri, participarea la ele este, pentru majoritatea politicienilor, un simplu exemplu de "bună purtare" sau de întărit CV-ul.

Dacă domnul Grindeanu ajunsese "din greşeală" în Comisia de control a SRI, conform acuzaţiilor lui Liviu Dragnea, atunci Mihai Tudose clar este un om al serviciilor, ar acuza unii, pentru că a participat la mai multe cursuri, în România şi în străinătate, în domeniul apărării. Evident, este o exagerare şi ţine mai mult de oportunităţile pe care un politician provincial le-ar avea, la Bucureşti, în politica mare. Chiar înainte de şedinţa Comitetului Executiv PSD în care a fost nominalizat domnul Tudose, existau îngrijorări pe surse cu privire la "dubla comandă".

A fost nevoie de un comunicat de presă din partea SRI care să nege cu vehemenţă faptul că instituţia nu se implică în politică. Domnul Tudose nu este "de-al lor", fapt confirmat chiar de el însuşi, care a declarat că "nu poţi să fii ofiţer decât lăsând urme, cu plăţi, cu indemnizaţii, cu pensie ulterior şi, chiar dacă nu se află acum, se află mai târziu... Cine-şi asumă lucrul acesta?". Omul măcar pare onest.

Mihai Tudose a intrat în jocul cel mare al carierei sale politice pe puterile sale şi într-un context în care partidul nu mai vrea scandal. În ce măsură este şi un interimat, adică un soi de "lasă-l p-ăsta aici, până ne mai gândim", este o întrebare academică. PSD-ul, alături de ALDE, rămân cu majoritate cel puţin pînă la alegerile prezidenţiale din 2019.

Fără să pară crescut de partid în acest scop şi fără vreo ambiţie personală vădită, în acest sens, în măsura în care politica românească permite o evoluţie a celor care merg "pe burtă", domnul Mihai Tudose a ajuns să ocupe funcţia de Prim-ministru.

În desemnarea sa, ca unic doritor al postului de premier, este neclar dacă, în PSD, a fost cazul retragerii altor candidaturi sau pur şi simplu refuzul din partea posibilelor nume "mari" vehiculate pentru post. Sursele ar indica, mai degrabă, varianta doi.

Cele patru abţineri în CEx, la nominalizarea domnului Tudose, transmit poate mai mult decât orice altceva. Liviu Dragnea va avea un nou executant, dar rămâne de văzut cât de influenţabil este domnul Tudose de acea dublă comandă. Bineînţeles, nefiind vorba de serviciile secrete, am putea bănui că e vorba de alţi politicieni - sau, Doamne fereşte, de alte instituţii. Cine din PSD şi-ar dori un premier împins chiar de nevoile Guvernului României?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb