VOCI Cinism extrem la SIF "Oltenia"

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 27 martie 2009

Mihai Iordache

Este deja binecunoscut faptul că SIF "Oltenia" este singurul care nu vrea să distribuie dividende în acest an. La început, a existat un oarecare motiv, acela că sunt obligate toate SIF-urile să facă provizioane pentru deprecierea valorii de piaţă a acţiunilor. Această motivaţie nu mai este de actualitate, atâta timp cât CNVM a dat un ordin prin care provizioanele se acoperă din rezervele anterioare, cons­tituite tot pe seama diferenţelor dintre valoarea de procurare sau cea nominală, în cazul acţiunilor moştenite de la fostele FPP-uri sau primite gratuit ca urmare a unor majorări de capital.

SIF1, SIF3 şi SIF4 aveau resurse pentru dividende chiar dacă acopereau provizioanele din profitul net al anului 2008, iar SIF2 a revenit şi va da dividende ca urmare a modificării bilanţului. Aceasta este şi cauza pentru care va da cel mai mare dividend, căci cele pomenite mai sus apucaseră să comunice dividendul şi nu au găsit o cale să-l modifice.

SIF5 Oltenia se menţine pe ideea de a nu distribui dividende şi, mai mult, consideră că distribuirea aces­tora ar fi ilegală. În schimb, anunţă o imensă bucurie datorită faptului că, anul acesta, vor primi de la BCR un dividend de peste două ori mai mare decât cel de anul trecut. În mod sigur şi cel de la BRD va fi substanţial mai mare deoarece aceasta a obţinut un profit şi mai mare decât al BCR şi, în general, în ultimii ani a alocat pentru dividende un procent mai mare decât BCR. Chiar dacă anul acesta procentul va fi mai mic, tot va da dividende mai mari decât în anul trecut.

La acţionarii SIF Oltenia, care fluieră a pagubă, nu se gândesc însă deloc. Dacă ce susţin şefii de la SIF5 ar fi adevărat şi ar fi ilegală distribuirea de dividende, atunci cei de la celelalte SIF-uri ar trebui arestaţi, nu? Mulţumiţi de imensele dividende primite, şefii de la SIF Oltenia se gândesc să facă noi investiţii pe bursă. Îi anunţ, cu respect, că nu vor putea câştiga nimic. Dacă vor cumpăra acţiuni exotice pe bursă, nu există nicio garanţie că acestea ar putea să crească. Dacă vor cumpăra acţiuni cu lichiditate şi care, în principiu, merită cumpărate, de regulă, din aceste acţiuni au pachete însemnate, cele mai multe cumpărate la preţuri mai mari decât piaţa. Cu aceste noi achiziţii nu fac decât să coboare un pic media, dar pachetul tot rămâne deasupra pieţei. Chiar dacă acţiunile ar creşte peste noile preţuri de achiziţie, acestea nu ar putea fi vândute căci, în acest caz, ar consemna o pierdere care în prezent este evidenţiată ca provizion reversibil. Dacă vrea ca acţionarii să fie şi ei fericiţi, ar trebui să dea dividende, iar acţionarii înşişi să investească pe bursă. Căci un investitor privat nu are de făcut bilanţ contabil, în schimb, poate realiza un câştig dacă acţiunile pe care le cumpără cresc.

Am să explic băbeşte. SIF5 are pes­te 16,4 % acţiuni BIO ( adică circa 100,3 milioane acţiuni), dintre care numai circa 30% sunt luate la valoarea nominală, iar restul la preţuri de peste 0,4 lei. Cu ce a mai primit şi gratis, ar putea avea un preţ mediu, să zicem, de 0,2 lei, sau chiar de 0,15 lei. Azi, acţiunea BIO este 0,075 lei. Dacă SIF5 cumpără 10 milioane acţiuni la 0,075, ar putea coborî preţul mediu de achiziţie de la 0,15 la 0.1431 lei. Dacă acţiunile BIO ar creşte la 0,1 lei şi SIF5 ar vinde cele 10.000.000, ar înregistra o pierdere contabilă la bilanţ de 41,31 milioane. Dacă un acţionar al SIF5 ar primi 750.000 lei dividend pentru ceva milioane de acţiuni, SIF5 şi-ar cumpăra tot 10.000.000 acţiuni BIO cu 0,075 lei, dacă preţul ar creşte la 0,1 lei şi le-ar vinde, ar înregistra în portofel un câştig de 25.000 lei. Dacă respectivul acţionar avea şi el în portofoliu în momentul achiziţiei alte, să spunem, 10- 20 milioane acţiuni, cu un preţ mediu chiar de 0,4 lei, asta nu ar avea nicio importanţă, căci după cele două tranzacţii pomenite, ar rămâne tot cu ce a avut ca număr de acţiuni, dar ar avea în plus 25.000 lei, fapt care, la SIF, nu se întâmplă. De aici, şi avantajul imens de a fi persoană fizică în piaţa de capital.

Aşa că, mai bine ar pune cele 83 milioane profit net la bancă şi ar câştiga cel puţin 10% din dobânzi. Dar ne-am îndepărtat puţin de subiect şi am uitat că SIF5 sfidează acţionarii. Un acţionar destul de important mi-a declarat că va expedia pe cheltuiala sa scrisoarea cu votul, însă cu confirmare de primire, pentru ca să nu se poată pretinde că votul nu a ajuns. Evident că va vota contra (aşa cum ar trebui să facă toţi acţionarii care au pachete semnificative de acţiuni SIF5 ) şi, apoi, va cere CNVM să controleze faptul dacă votul său va fi corect evidenţiat. Speră că, astfel, dacă exemplul său va fi urmat de cât mai mulţi acţionari, să determine anularea propunerii de repartizare a profitului în fondul de investiţii, rezervă sau oricum s-ar numi, şi să determine repartizarea de dividende.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb