Înainte de orice, informaţiile cu caracter economic trebuie să fie adevărate şi exacte. Poate părea o tautologie, dar voi arăta mai jos că nu este aşa. O ştire poate fi adevărată, dar nu exactă.
Într-un ziar a apărut ştirea, sub forma unui scurt articol, intitulată "Hotelul Capitol şi-a schimbat proprietarul". Ca să nu fie niciun dubiu, în scurtul text este inserată şi o fotografie a numitului hotel. Se afirmă că proprietarul societăţii Capitol Bucureşti şi-a vândut participaţia de 59% la societatea numită,etc,etc, cumpărători fiind, etc, etc. Ştirea astfel prezentată este reală. Numai că mai departe se afirmă că Hotel Capitol este parte a acestei tranzacţii, ştire complet fantezistă. Căci încă din 21.06.1995 s-a produs divizarea societăţii Capitol SA Bucureşti, luând naştere SC Hotel Capitol SA, societate care a fost privatizată prin metoda MEBO la 30 iulie 1996. Societatea Capitol SA Bucureşti a rămas cu restul de active din patrimoniu şi se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq, aşa cum se arată în articolul incriminat. SC Hotel Capitol SA, deţinătoarea hotelului aflat în buricul Capitalei, la intersecţia a două dintre cele mai cunoscute artere ale Bucureştiului, vis-a-vis de Cercul Militar, este o societate închisă, care nu are şi nu a avut nicio legătură cu piaţa de capital. Urmare a nenumăratelor tranzacţii cu acţiuni efectuate conform Legii 31/1990, acţionarul principal este domnul Vasile Grigoraş, care deţine 99,8959 % din acţiuni şi care mi-a trimis pe fax informaţia exactă.
Cum se ştie, orice firmă are unele relaţii de afaceri pe care le dezvoltă dealungul timpului pentru ca afacerea să meargă din ce în ce mai bine. Fiind vorba des-pre un hotel cu un astfel de plasament, evident legăturile se stabilesc cu firme specializate în servicii de turism. După apariţia ştirii în ziar, mulţi tour-operatori au fost surprinşi şi au intrat în panică, neştiind care va fi soarta contractelor lor cu Hotel Capitol în viitor. Acest fapt a creat disconfort şi proprietarului manager al hotelului, care a aflat din ziare că nu mai este ce a fost şi ce ştia că este. Bineînţeles că ştirea, aşa cum este prezentată, i-a adus un prejudiciu de imagine.
Intrând mai adânc în analiza afacerii în sine, aşa cum este ea în realitate, este evident că Hotel Capitol nu putea şi nu poate valora niciodată cele 2,1 milioane euro, cât este capitalizarea bursieră conform acestei ultime tranzacţii şi nici 2,6 milioane euro, conform capitalizării bursiere la nivelul tranzacţiilor anterioare cu acţiunile CABU. Cu aceşti bani se pot cumpăra numai câteva apartamente în zonă, nicidecum hotelul. Cel mult se plăteşte locaţia şi brandul, nu şi clădirea. Această mică mare confuzie nu s-ar fi produs dacă ziaristul în cauză aprofunda prin cercetare la sursă care este obiectul adevărat al tranzacţiei. În loc să spargă gura târgului se trezeşte el cu dinţii ţăndări. Dar măcar se alege cu o lecţie care îi poate servi în viitor. Culmea este că atunci când ziaristul a mers la hotel să facă fotografii a fost informat că Hotel Capitol nu a făcut şi nu face obiectul niciunei tranzacţii. Cât despre prejudiciul de imagine suferit de Hotel Capitol S A şi al său proprietar, numai domnul Grigoraş poate să decidă.