Domnul Isărescu se plânge că în 20 de ani nu a mai văzut atâtea pericole la adresa stabilităţii României. Sunt convins că temerile distinsului ezoteric din fruntea BNR sunt inspirate dintr-un horoscop al colegului său, membru al conducerea băncii centrale, Virgil Stoenescu.
Ceea ce eternul Guvernator refuză să vadă este dezastrul pe care el însuşi l-a generat în România exact în perioada la care se referă. Predicatorul modestiei şi sărăciei pe pământ pentru atingerea unor scopuri nobile într-o lume de apoi încearcă iar să explice românilor de ce trebuie să se împace cu puţinul. Nemulţumirile oamenilor despre care Mugur Isărescu vorbeşte nu sunt de natură teoretică, ci sunt cât se poate de reale. Cei mai săraci dintre compatrioţi trebuie să-i vadă semnătura şi pe ultimul leu din buzunar, în caz că au uitat cine a cauzat subdezvoltarea României. Ar putea candida la Premiul Nobel pentru Economie cu o lucrare intitulată "Cauze nobile ale sărăciei ordonate şi ştiinţifice".
Dacă domnului LazsloTokes i-a fost retrasă o stea, domnului Guvernator ar trebui să i se tundă vreo 6 constelaţii. Cel mai mare pericol la adresa stabilităţii ţării îl reprezintă habotnicia de natură sectantă a prea orgoliosului şi multi-doctorului în economie Mugur Isărescu. Convingeri învechite, contrazise de economişti de talie mondială şi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie (James Mirrlees, Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Peter Diamond, Edmund Phelps), îl aduc pe academicianul iluzionist cu slăbiciuni pentru zaţul de cafea în sfera fundamentalistă a unui taliban al finanţei dezlănţuite, periculos şi irecuperabil.
Acordându-i beneficiul vârstei şi subsecvent cel al amneziei, totemul mumificat ar face bine să se uite în bila de cristal ca să descopere cine este responsabil pentru cea mai înaltă îndatorare a României din istorie. Încorsetarea economică a ţării a fost în primul rând generată de politica monetară a Băncii Antinaţionale a României. Criza din eurosistem a dovedit fără tăgadă ca modelul de integrare monetară prin convergentă este pentru economii în curs de dezvoltare extrem de toxic. În timp ce, cu mici excepţii, aproape toate statele membre ale zonei euro au realizat că motivul dezindustrializării este principiul convergenţei, la BNR fizica este încă la nivelul maşinii pe aburi. Având un spaţiu monetar compartimentat, cu rate ale inflaţiei diferite în fiecare stat, principiul convergenţei generează un efect de apreciere reală a propriilor exporturi, scumpindu-le. Reţeta BNR împotriva reducerii competitivităţii sunt sacrificiile şi nu deprecierea nominală a monedei sau exportul inflaţiei. Doar nu vrem să supărăm stăpânii! Deci proprii muncitori trebuie să strângă cureaua dacă dorim să avem o economie competitivă, nu cei care ne-au umplut rafturile cu pătrunjel olandez, roşii germane şi caşcaval danez.
Numitul pe viaţă în funcţia de Gauleiter BNR este adeptul unui sistem monetar care naşte competitivitate în detrimentul celor mai săraci, cruţând renta băncilor şi creditorilor străini. Uimit de bunăstarea pe care o vede de pe geamul din birou, exprimată prin înghesuiala din Lipscani, Mugur Isărescu a decis că este mai indicat ca românul să stea mai bine pe acasă decât să întristeze Fondul Monetar sau Bruxelles-ul. Pe acest autointitulat nepot de preoţi ortodocşi nu l-a atins smerenia nici măcar în treacăt. Atât măsurile de austeritate binecuvântate de Domnia sa, cât şi creşterea competitivităţii prin pauperizarea omului de rând au fost măsuri de natură să genereze profituri uriaşe partenerilor economici, oferindu-le o piaţă de desfacere cu o monedă fidelă colonialiştilor. Desigur că în ştiinţa economică există mai multe şcoli. În fruntea deciziilor monetare ale unui stat, însă, este de preferat un om cu chemare pentru cerinţele şi nevoile majorităţii populaţiei şi nu o portavoce a unei agende străină de realitatea românească. Arhitectul unei economii şantajabile a creat un Eldorado pentru creditarea în valută tocmai ca să se dea pe după piersic atunci când am fi putut, prin deprecierea leului, să încurajam exporturile. Ani la rând a şubrezit macroeconomia printr-un corset rigid, în care a dorit să reducă deficitul comercial nu prin deprecierea leului, doar să nu irite Europa, ci prin creşterea taxelor de consum, reducând consumul intern.
În regimul anterior, sacrificiul era cerut pentru a asigura stingerea anumitor datorii externe. Astăzi, sacrificiul este făcut pentru a asigura plata consumului (în condiţiile unui deficit comercial cronic, diminuând progresiv şansele de redresare). Tocmai această austeritate are menirea de a menţine România într-o stare de dependenţă faţă de creditele externe pentru a finanţa comerţul exterior. Oare acesta să fie rostul sacrificiilor ţării, respectiv finanţarea produselor de consum străine, dezindustrializarea şi devastarea agriculturii?
Ne-am ales un om cu ştiinţă. De data asta, cel puţin nu este o chimistă.
1. Frumoasa opinie
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 19:51)
...membru al conducerii..., prima fraza.
Instaleaza sa poti scrie si ungureste, L Tokes, google-it !
Un maghiar sa corecteze un ziarist roman, de la un ziar de lux, las- o dra...ui !
:)))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 22:45)
nu este ziarist, este un ciudat cu ifose de economist
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 19:56)
un lucru e sigur: omul calca pe cadavre pentru a-si atinge scopul.Alege" stabilitatea financiara" in detrimentul omului de rand.A venit timpul sa se ocupe mai mult de afacerile personale,de ceasuri scumpe, de nepoti si sa lase pe altul.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 20:22)
omul de rand e format din cateva zeci de mii de oameni. Restul nu conteaza
3. fără titlu
(mesaj trimis de intrebare în data de 15.03.2016, 20:01)
umbla o vorba" pestele de la cap se impute".o fi valabila si in cazul "nemuritorului"?
4. Golban versus Olteanu
(mesaj trimis de The Brute în data de 15.03.2016, 20:41)
orice mesaj ati avea pentru domnul guvernator nu trebuie sa va exprimati ca un schmecheras de cartier. Cand scriati in foile elvetiene ca sunteti impotriva migrantilor din Romania nu erati acelasi? Pleaca Olteanu si veniti dumneavoastra. Si cu asta ce am facut?
5. Marele academician Golban
(mesaj trimis de Cristi C în data de 15.03.2016, 20:45)
Spune "Reţeta BNR împotriva reducerii competitivităţii sunt sacrificiile şi nu deprecierea nominală a monedei sau exportul inflaţiei."
Ne poate spune dl Golban cum poate o țară ca România să "exporte inflație"? Este adevărat că poate a citit despre asta în studiile despre opțiunile/acțiunile Federal Reserve care operează asupra unei monede care este de rezervă a băncilor centrale.
Dintre toate perechile valutare, deprecierea leului nu va influența nicio bancă centrală din lume să îsi deprecieze propria monedă pentru a crea inflație locală. Deci România nu va exporta niciodată inflație. Părerea mea de nepriceput. Ei, dle Golban?
5.1. esti medaliat? la crama? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de nu zau în data de 15.03.2016, 23:25)
Mai, chiar nu stiam ca si tu esti laureat al premiului Honiris Menopauza! O sa il faci gelos pe prea maretul k academician.
Iti aduci aminte de chestia aia cu "Aquila non capit muscas"? Ei, exista si reversul medaliei (ma rog, al monedei): Mustele isi fac totusi treaba sidevoreaza acvila! Asta este ironia sortii. Dar o afli mult prea tarziu...
Hai baz!
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.03.2016, 11:24)
Contează ce spun. Ridic un punct de vedere foarte valid. Altfel, textul lui Golban este destul de mizerabil și îl scade pe autor FOARTE mult în ochii mei. Îl credeam competent și inteligent. Acum cred că îmi pare dezaxat, cu probleme de natură psihică.
5.3. Psihic la burduf (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Make Don în data de 16.03.2016, 11:28)
Voi, securiștii, aveți probleme de orice altă natură mai puțin psihice. Sunteți reperul normalității de la stână, un'se face bânza bună.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.03.2016, 16:44)
Hai "zaule", că te-ai băgat în vorbă. Spune-ne, arată-ne competențele tale.
Spune ce înseamnă "exportul inflației" și cum poate face asta România. Începe cu exemple concrete, simple, că poate nu mă duce capul.
Nu ne lăsa să așteptăm prea mult. S-ar putea să credem că ești un incompetent care nu are nimic de spus, dar orgoliu cât carul ... este plină România de închipuiți ca tine.
6. fără titlu
(mesaj trimis de alina în data de 15.03.2016, 21:20)
Isarescule, esti un penal [...]
Inregistreaza te ma [...] cand vorbesti dupa asculta-te.
Ia zi, ce parare ai???
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 22:22)
ca esti anal_fabeta
7. fără titlu
(mesaj trimis de marian în data de 15.03.2016, 21:21)
Cand te vei sinucide Isarescule??
Ai decimat populatia Romaniei creditata pana la refuz.
7.1. incerca sa te calmezi, domnule Marian (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de The Brute în data de 15.03.2016, 21:58)
esti mai rau ca domnul Treichl. Daca vrei dati va capete in gura cu Mircica Karatistu
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 22:23)
dupa tine
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2016, 03:52)
Haha
8. Punct pe i
(mesaj trimis de Bogdan în data de 15.03.2016, 21:41)
Superb
Personajul ăsta pe care nu l a ales nimeni a nenorocit un popor vreme de 26 ani
Sper sa se temine aici..
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 22:46)
sper sa te termini tu ... nu te duce capul
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 22:06)
Poporul roman sufera de Alzheimer... Uita ca oamenii fura ca in codru de la stat iar guvernatii risipesc bugetul ca intodeauna . Isarescu nu isi face decat datoria. E datoria lui sa exprime riscurile si asta i-o impune functia. Lumea uita ca Isarescu a scos tara din criza din 1997, uita ca BNR a incercat sa limiteze creditele cu buletinul si a impus limite la creditare mai drastice... Omul isi face datoria cum poate si in limitele impuse din exterior...
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2016, 22:40)
....si in limitele sale de gandire...
9.2. mai bine lasa tara in criza (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2016, 03:54)
Decat datori vanduti ca acum
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2016, 08:01)
Pupincuristi nu lipsesc nici la Isarescu, acest tradator
10. Poaie de opinii in ziar. Trebuie discernamant.
(mesaj trimis de Titus în data de 16.03.2016, 08:56)
Daca dam tot felul de opinii, care de care mai originale sau mai ciudate , nu stiu cat creste cunoasterea sau democratia.
Cred ca mai trebuie filtrate totusi, , mai ales ca multe sunt anti-sistem, si nu asta ar fi problema, dar vin cu ciudatenii ca sa fie interesanti.
Trebuie calitate " economica" pe specificul ziarului, in general, fara a fi aroganti.
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.03.2016, 16:47)
Bravo Titus. Dacă spuneam eu asta, sărea dl Make și îmi spunea că sunt nesimțit sau că am rea-credință. Sunt 200% de acord cu tine. Dar, fie că este MA, fie că este Golban, ele (opiniile) sunt doar atât --- opinii --- pe care Bursa le sprijină (gest onorabil, cred).
Păcat că indivizii care le scriu nu înțeleg că se decredibilizează scriindu-le.
Dle Golban, eu totuși mai cred că poți mai mult decât prostia asta de opinie.
10.2. Erată (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2016, 16:48)
"pe care Bursa le difuzează"
--- nu le sprijină neapărat
10.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de MAKE în data de 16.03.2016, 20:47)
Avem o problema cu operatiunea de ingustare a constiintei practicata de sistemul bancar, care a initiat o propaganda agresiva, murdara, mincinoasa, lipsita de scrupule si fara calitate economica.
Acesta este contextul, acestea sint conditiile actuale, nu va puteti astepta la studii de Premiul Nobel.
10.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 16.03.2016, 20:54)
Da, de reacredinta, pentru ca nu te-am facut vreodata nesimtit.
11. 25 vs 26
(mesaj trimis de Make Don în data de 16.03.2016, 11:05)
Isărescu acumulează cel de-al 26-lea an în fruntea BNR, Ceaușescu s-a oprit la 25.
:)
Oare în țările cu apă caldă care este motivul limitării mandatelor maimuțoilor cu vanități de autozeificare? :))))
:)
Bilanțul guvernatorului școlit în comunism este elcovent, românii reprezintă cea mai pauperă populație din cadrul UE.
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2016, 02:11)
Esti prost ca noaptea, dar te dai rotund. Isarescu a fost ceva vreme prim-ministru timp in care guvernator BNR a fost Emil Iota Ghizari. Nu are 26 de ani la BNR. Pune dracu mana pe carte inainte sa faci comparatii tampite