VOCI Trei milioane de euro un hectar sau 300 hectare un milion de euro?

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2013

De câteva zile bune, deja ajungem să spunem săptămâni, subiectul numărul unu pentru media politizată este creditul de un milion de euro primit de către notarul publică Ioana Băsescu de la CEC Bank. Termenul "publică" este de cea mai mare importanţă în ecuaţie. Căci Ioana Băsescu, pe lângă notar public, este întâmplător şi fata cea mare a celui mai public personaj român, respectiv Traian Băsescu, preşedintele României şi "duşmanul public numărul 1" al actualului guvern USL. Şi cum să abaţi atenţia "publică" de la problemele reale ale României şi ale cetăţeanului român, atlfel decât printr-un subiect de interes "public".

Despre ce este vorba? CEC Bank, cea mai mare bancă cu capital majoritar de stat, deci o bancă publică, a acordat un credit de 4.600.000 lei, aproximativ un milion de euro, pentru a cumpăra aproape 300 hectare de teren agricol din bărăganul călărăşean, de la un cetăţean italian care, potrivit presei, a venit în urmă cu câţiva ani şi a cumpărat terenul bucată cu bucată, precis la un preţ extrem de scăzut.

În urmă cu unul-doi ani, preţul nu depăşea 1500 euro pe hectar. El a găsit de cuviinţă să se retragă cu un câştig de circa 300%, plus ce a mai realizat din exploatarea efectivă, şi a găsit cumpărătorul în Ioana Băsescu. Cred că eu, sau oricare român, ar face la fel dacă ar avea ocazia.

Cumpărătorul, Ioana Băsescu, a dat din surse proprii 280.000 euro şi a garantat creditul cu terenul. Creditul pe 30 ani se rambursează în rate lunare. Garanţia acoperă în proporţie de 127,2% creditul la momentul semnării şi creşte cu fiecare rată lunară plătită cu 0,28%. Să privim însă lucrurile şi în context.

După declanşarea subiectului CEC Bank-Ioana Băsescu, a apărut subiectul BRD-Sorin Roşca-Stănescu. Cel din urmă a luat, în urmă cu peste patru ani, un credit de 3.000.000 euro de la BRD, pe trei ani, cu perioadă de graţie de 35 luni, garantând creditul cu un teren de 10000 mp, adică un hectar la pădurea Băneasa. Nu se specifică dacă este pădure sau teren sau în apropierea pădurii. Cert este că, după trei ani, nu s-a rambursat nici creditul, nici dobânda de peste 112.000 euro, a mai trecut un an şi banca tot nu a luat nimic. Probabil va trece creanţa mai întâi la provizioane, apoi la pierderi. Ca şi cum BRD nu ar fi pierdut destul. Nu se ştie la ce a servit creditul respectiv sau pe ce s-au dus banii.

Întrebarea de bun simţ este - care credit merită mai mult să fie acordat? Ca şi cum nu ar fi fost destul, au apărut şi noi dedesubturi ale afacerii. Dorinţa PNL de a-l înlocui pe domnul Gheţea de la conducerea CEC Bank. Nu l-am cunoscut personal pe domnul Gheţea, deşi am cunoscut destui bancheri mari, chiar preşedinţi de bancă la viaţa mea. Tot ce ştiu este că el este preşedintele Asociaţiei Băncilor din România, ales cu votul majorităţii băncilor, care bănci sunt în mare parte cu capital majoritar străin. Asta arată încrederea băncilor străine în capacitatea domnului Gheţea.

Mai ştiu că, în urmă cu cinci-şase ani, CEC Bank concura cu succes la poziţiile 8-10 în clasamentul băncilor din România după valoarea activelor bancare şi era pe la coada listei la profit, iar în prezent, şi datorită capacităţii profesionale a domnului Gheţea, îndrăznesc să spun, CEC Bank ocupă un super onorant loc patru în clasament după active şi în anul precedent a fost pe locul trei din România la profitul net obţinut, în condiţiile în care majoritatea băncilor, în frunte cu BCR şi BRD au avut pierderi însemnate în 2012. Şi atunci, de ce să dorească statul să schimbe un manager care s-a dovedit bun şi eficient cu unul despre care nu ştim nici cine este, nici la ce se pricepe? Să ne amintim că, pe altgoritmul politic negociat, la EXIMBANK, altă bancă majoritară de stat, Banca Naţională a respins două candidaturi de membru al CA. În 1996, Convenţia Democrată din România (CDR) a venit la putere, anunţând că va aduce 15.000 specialişti de înaltă clasă. Cam ca pe vremea odiosului, adică 95% la nivel mondial şi 5% peste. Cât de specialişti s-a văzut. Acum USL a venit tot cu lozinci, de genul cel mai şi cel mai şi cel mai...

Au trecut aproape 20 luni din cele 48 ale mandatului şi vedem rezultatul. Fiind de sorginte comunistă, PSD, căci el singur dictează, ar trebui să ştie că Lenin, cât a trăit, nu a schimbat funcţionarii ţarişti din funcţii, chiar dacă a pus în spatele lor un politruc să-i supravegheze. Atunci de ce să schimbăm ceva acolo unde totul merge bine? Doar aşa ca să ne arătăm muşchii!

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. BRD este banca privata, deci putea sa-i dea bani si gratis, sunt bani actionarilor.

    CEC Bank este banca publica, deci sunt banii tuturor cetatenilor .

    1. de acord

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb