Volintiru: "Ştergerea datoriilor Oltchim către AAAS, vorbe în vânt"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2013

Volintiru: "Ştergerea datoriilor Oltchim către AAAS, vorbe în vânt"

Interviu cu Adrian Volintiru, preşedintele AAAS

Reporter: Ce credeţi că se va întâmpla cu datoriile Oltchim către AAAS, în cazul în care va fi pus în practică planul care vizează divizarea combinatului în două entităţi - Oltchim 1 şi Oltchim 2?

Adrian Volintiru: Din punctul meu de vedere, statul trebuie să-şi facă un alt calcul. Aşa cum arată, cu datoriile pe care le are, Oltchim nu poate fi vândut şi, probabil, niciodată statul nu îşi va putea recupera toate datoriile. Asta înseamnă că avem nevoie de un alt model. Am o creanţă, nu ştiu cât, cum, şi-n cât timp voi recupera din această creanţă, dar ştiu cu siguranţă că voi mări predictibilitatea veniturilor statului şi încasările la buget din taxe, impozite, accize etc. şi voi asigura menţinerea brandului Oltchim.

Adrian Volintiru: Funcţionând, va asigura locuri de muncă, taxe pe salarii, consum ridicat, impozit pe profit, accize şi TVA. Decât să asistăm la moartea unui colos, sunt de preferat soluţii alternative(cum ar fi creearea unui SPV în care să se concentreze activele sănătoase şi forţa de muncă necesară) sau alte soluţii care să aibă efecte pozitive.

Reporter: Acest lucru ar presupune şi ştergerea datoriilor către stat?

Adrian Volintiru: În momentul acesta nu avem un model sustenabil care să acopere aceste datorii pe o perioadă foarte scurtă. Dacă ne uităm la legea insolvenţei, în niciun caz în trei sau trei plus un an.

Reporter: Dar aţi fi de acord cu ştergerea datoriilor Oltchim către AAAS, pentru realizarea unui astfel de plan?

Adrian Volintiru: Eu sunt o autoritate a statului şi mă supun legilor statului român. Nu ştiu să existe în legislaţia românească o prevedere conform căreia eu, autoritate, să fiu de acord cu ştergerea unor datorii. Sunt nişte vorbe aruncate, nişte planuri, nişte gânduri, dar dacă discutăm de baza legală, este mai greu de pus în practică.

Reporter: Dar despre conversia lor în acţiuni ce părere aveţi?

Adrian Volintiru: Dacă vorbim despre conversie este altceva. Dacă aceasta ajută la reinserţie şi redresare, la intrarea pe profit, cu toate avantajele pe care le-am enumerat, soluţia este salutară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca la CFR Marfa se poate (anularea datoriilor, catre CFR in cazul de fata), la Oltchim de ce nu s-ar putea? CFR SA e companie de stat, AAAS e o enitate in subordinea guvernului, aceeasi Marie cu alta palarie. Anularea datoriilor duce la cresterea corespunzatoare a veniturilor, deci a profitului brut. Iar statul recupereaza 16% prin impozit. Si indirect la imbunatatirea indicatorilor financiari. Convertirea in actiuni duce tot la indicatori financiari mai buni, dar fara efecte asupra profitului. Deci, avantaj stat oricum am lua-o. Daca tot se pleaca de la premisa ca aceste datorii nu se vor recupera niciodata, de ce sa nu fie transformate in actiuni, in capital social? Si abia apoi sa fie repornit procesul de privatizare. Nu e greu, trebuie numai vointa.

    1. volintirule ' de ce ai plecat de la vulcan bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb