Volodimir Zelenski a mers în apropierea liniei frontului pentru a încuraja rezistenţa ucraineană

G.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 6 iunie 2022

Volodimir Zelenski a mers în apropierea liniei frontului pentru a încuraja rezistenţa ucraineană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat ieri seara că a vizitat oraşele Lisiceansk, Severodoneţk şi Soledar din estul Ucrainei, în apropierea liniei frontului, unde s-a concentrat ofensiva forţelor ruse, transmite Reuters, conform Agerpres.

Situaţia s-a înrăutăţit pentru trupele ucrainene, după ce reuşiseră să recucerească jumătate din Severodoneţk, a declarat astăzi guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, la televiziunea naţională. El nu a dat detalii, dar a afirmat că armata ţării sale rezistă în continuare pe poziţii în zona industrială a oraşului. "Cele mai grele lupte se dau în Severodoneţk. Chiar acum au loc lupte în deplasare rapidă", a spus oficialul.

Zelenski le-a transmis ieri un mesaj video militarilor ucraineni: "Ceea ce meritaţi cu toţii este victoria - asta este cel mai important. Dar nu cu orice preţ".Preşedintele apare în înregistrare purtând, ca de obicei, un tricou kaki.

Lisiceansk şi Severodoneţk se află în regiunea Lugansk, iar Soledar în Doneţk, de asemenea în Donbas, partea cea mai industrializată din Ucraina.

Donbasul era controlat parţial de separatiştii pro-ruşi încă dinainte de invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie cu obiectivul declarat de a "elibera" teritoriile respective. Moscova a concentrat acolo majoritatea forţelor ofensive după ce nu a reuşit să ocupe Kievul, iar ucrainenii au reuşit să recucerească Harkovul, al doilea oraş al ţării.

Statul-major ucrainean a comunicat astăzi că ruşii îşi întăresc poziţiile în regiunea Harkov şi bombardează intens cu tunuri şi mortiere forţele de apărare, pentru a păstra controlul asupra teritoriilor ocupate. Conform comandamentului armatei ucrainene, Rusia loveşte infrastructurile civile din mai multe localităţi. Administraţia regională a raportat că atacurile de artilerie au ucis trei civili şi au rănit alţi zece.

Reuters nu a reuşit deocamdată să verifice bilanţul respectiv, iar Rusia neagă că ar ataca intenţionat civili. Ieri dimineaţa, după mai mult de o lună, rachete ruseşti au lovit din nou Kievul. Ucraina a afirmat că obiectivul atins a fost un depou feroviar, în timp ce ruşii susţin că au distrus tancuri trimise Ucrainei de ţări din estul Europei.

Potrivit ucrainenilor, rachetele ruseşti au fost lansate de la mare distanţă, chiar de la Marea Caspică.

Moscova susţine că loviturile urmăresc distrugerea infrastructurii militare ucrainene. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat ieri Statele Unite că dacă Occidentul înarmează Ucraina cu rachete cu rază lungă de acţiune pentru sisteme mobile de lansare, Rusia va ataca şi alte ţinte.

Regatul Unit a anunţat astăzi că va trimite Ucrainei, în coordonare cu SUA, sisteme pentru lansări multiple de rachete care pot atinge ţinte la 80 de km. Ministerul apărării de la Londra a comunicat că la Severodoneţk se dau în continuare lupte grele, iar forţele ruse forţează ofensiva spre Sloviansk, la circa 85 de km la vest.

Ambele părţi combatante susţin că au provocat pierderi grele inamicului.

Gaidai a afirmat, tot astăzi, că la Lisiceansk ruşii au tras într-o brutărie şi în mai multe clădiri administrative şi rezidenţiale, iar un civil a fost rănit. El a adăugat că s-au reluat evacuările din partea din regiunea Lugansk controlată de ucraineni, de unde au reuşit să scape de pericolul conflictului 98 de oameni.

Guvernatorul regiunii Kursk din vestul Rusiei, Roman Starovoit, a afirmat că satul Tiotkino de la frontieră a fost lovit astăzi dimineaţa de tiruri ucrainene care vizau un pod şi mai multe sedii comerciale, însă nu s-au semnalat victime.

Militarii ucraineni au raportat ieri respingerea a şapte atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk, distrugerea a patru tancuri ruseşti şi doborârea unui elicopter de atac. Informaţiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate imediat, precizează Reuters.

De asemenea ieri, un jurnalist din presa de stat rusă a informat că în estul Ucrainei a fost ucis generalul-maior rus Roman Kutuzov.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb